EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Látkové množství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočty z chemických rovnic
Advertisements

počet částic (Number of…) se obvykle značí „N“
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
„Svět se skládá z atomů“
Složení roztoků Chemické výpočty
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Látkové množství, molární hmotnost
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství a molární hmotnost
CHEMICKÉ VÝPOČTY. Značí se A r Určí se z periodické tabulky. Jednotkou je 1/12 hmotnosti atomu uhlíku. A r (H) = 1 A r (O) = 16.
ŠablonaIII/2číslo materiálu397 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Skutečná a relativní atomová hmotnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_16.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu významu látkového množství,
Výpočty v chemii RZ
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu a procvičení stechiometrických.
Molární hmotnost - důležitá charakteristika prvků a sloučenin (nalezneme ji v chemických tabulkách) (Vyjadřuje vlastně, kolik gramů váží 1 mol určité.
Vyčíslování chemických rovnic
Roztoky a jejich složení
Molární hmotnost, molární objem
Chemické výpočty RZ
Běžně používané fyzikální veličiny pro vyjádření množství látky:
LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ Vypočítejte látkové množství oxidu uhelnatého, ve kterém je 9, molekul tohoto plynu. Řešení: - pro výpočet použijeme vztah n.
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Chemická vazba III. část – slabé vazebné interakce Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/5 Šablona:
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Úvod do genetiky – Mendelovská genetika Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /2 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vazba genů – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – řešené příklady Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/14 Šablona: III/2 Inovace.
Název vzdělávacího materiálu: Termochemie Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/13 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky – výpočet koncentrace II, ředění Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/12 Šablona: III/2 Inovace.
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Rostlinná pletiva – I. část Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/6 Šablona: III/2.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
Název vzdělávacího materiálu: Rovnováhy Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /13 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost vázaná na pohlaví – příklady k procvičování Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/10 Šablona:
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 CHEMIE Základní veličina v chemii, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
EU peníze středním školám
Avogadrův zákon.
EU peníze středním školám
EU peníze středním školám
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Lékařská chemie Podzimní semestr 2012/2013.
EU peníze středním školám
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_27_FIKA
VY_32_INOVACE_16_20_Látkové množství,molární hmotnost
„Svět se skládá z atomů“
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_25_FIKA
EU peníze středním školám
Výpočty z chemických rovnic
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Agrochemie – 7. cvičení.
Látkové množství, molární hmotnost
Transkript prezentace:

EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Látkové množství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady vzdělávacích materiálů: Anorganická a obecná chemie Autor: Jakub Siegl Datum vytvoření: Garant (kontrola): Mgr. Šárka Kirchnerová Ročník: vyšší gymnázium Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Téma: Výukový materiál – Látkové množství Metodika/anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál a jako opakování k maturitě z chemie. Jejím úkolem je názorně objasnit význam veličiny látkového množství a naznačit na příkladech její využití. Časový rozvrh: 35 min Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.

Látkové množství Představme si situaci: Do vroucí vody na špagety v hrnci maminka nasypala dvě lžičky soli (NaCl). Otázkou je, kolik to dělá atomů chloru a sodíku? Nebo jinak. Kolik to bylo molekul soli? Když si uvědomíme, jak malé atomy a molekuly, zkrátka částice jsou, muselo by číslo vyjadřující jejich počet v tomto případě být strašně velké. Pro představu: pouhý 1g soli obsahuje cca 10, částic. Také při vaření nepočítáme zrnka mouky, cukru či soli zvlášť, ale využíváme poměrné jednotky – většinou vyjádřené objemově, popřípadě hmotnostně

MOL V chemii využíváme ze stejných důvodů také poměrnou jednotku. Říkáme jí mol. Jedná se o jednotku látkového množství a nijak nesouvisí s objemem či hmotností. Umožňuje nám díky jasně vymezenému poměru odvozovat skutečné množství částic z měřitelného množství látky. 1 mol látky odpovídá počtu částic, který se rovná množství atomů obsažených ve 12g izotopu uhlíku 12 CAvogadrovu konstantuN A = 6, mol -1 Jak je to možné? Inu bylo stanoveno, že 1 mol látky odpovídá počtu částic, který se rovná množství atomů obsažených ve 12g izotopu uhlíku 12 C. Toto číslo označujeme jako Avogadrovu konstantu a její hodnota je N A = 6, mol -1. Pokud se vrátíme k otázce v úvodu a 1 lžička odpovídá přibližně 7g – tedy celkem 14g soli, pak je zcela jednoduchá spočítat, kolik částic toto množství obsahuje.

Výpočet Tabulka

Vyjádření počtu atomů v molekule V předchozím příkladu jsme došli k závěru, že 14g soli obsahuje 0,24 molu molekul této látky. Stejně tak ale je zde obsaženo stejné množství atomů chloru a atomů sodíku, tedy 0,24 molu. Jak by tomu ale bylo ve sloučenině, kde není poměr počtů atomů prvků 1 : 1, jako je tomu v tomto příkladu? Vezměme si například 1 mol kyseliny sírové – H 2 SO 4 – poměr vodíku : síry : kyslíku = 2 : 1 : 4 → množství vodíku odpovídá 2 molům, síra je obsažena 1 molem a kyslík má látkové množství čtyřnásobné, tedy 4 moly – tato množství jednotlivých prvků jsou sloučena v 1 mol kyseliny sírové. Také v reakčním schématu vyjadřujeme poměry látek reaktantů a produktů, které nám udávají skutečný obraz o tom, z jakého množství výchozích látek vznikne jaké množství produktů. Tyto poměry vyjadřujeme nejčastěji celými čísly před konkrétní látku. Mluvíme o stechiometrických koeficientech.

Molární hmotnost Tabulka

Molární objem plynu Tabulka

Výpočty látkového množství Tabulka

Zdroje: (k ) Obr. 1:

Obr. 8: Zpět