Genderové aspekty na trhu práce Genderová segregace na trhu práce Týden 6 (24/03/09)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Ženy, gender a věda Adéla Souralová CZ.1.04/3.4.04/
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Podpora částečných úvazků?
Imigranti na trzích práce v EU
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Trh práce a politika zaměstnanosti Zuzana Hrdličková Porovnání vývoje trhu práce v zemích V4.
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Moderní personalistika I. BLOK
Odměňování pedagogických pracovníků
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vývojové tendence na trhu práce. Přeměny ve způsobech organizace výroby FordismusPost-fordismus Flexibilita výroby Důsledky vývojových tendencí Růst participace.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Trh práce a politika zaměstnanosti
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO Seminář dne 18. a Tato prezentace byla vytvořena s finanční podporou Evropské komise. Názory v ní vyjádřené jsou.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 AnotaceTrh.
Gender Pay Gap a jeho determinanty s využitím dat EU-SILC 2005 PhDr. Martina Mysíková IES FSV UK ČSÚ.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
Rovné šance žen a mužů Bc. Milan Žák, DiS. sociální pracovník organizace.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Strukturální kontext: současné trendy na trhu práce a nová sociální rizika Kurz SPP457 Blanka Plasová.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
zpracovaný v rámci projektu
IP Alena Kopáčková (DFP)
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Transkript prezentace:

Genderové aspekty na trhu práce Genderová segregace na trhu práce Týden 6 (24/03/09)

Genderová segregace na TP Složky segregace Horizontální segregace Vertikální segregace Celková segregace

Teorie vysvětlující genderovou segregaci na TP (1) 1.neoklasická teorie, teorie lidského kapitálu, teorie interních a externích trhů, statistická diskriminace 2.teorie patriarchátu, diskriminační teorie, teorie homogenní společenskosti („homosociality“), teorie hostilního a benevolentního sexismu

Teorie vysvětlující genderovou segregaci na TP (2) 3.preferenční teorie, teorie kompenzace rozdílů, teorie mrtvého bodu 4.sociální reprodukce genderových vztahů a stereotypů

Neoklasická teorie zaměstnavatelé usilují o maximální produktivitu a snaží se dostat maximální a spolehlivý výkon za co nejnižší cenu představa o ženě jako nestabilní či méně schopné pracovní síle pojí se s lidským kapitálem (přerušení pracovní dráhy) tato teorie se opírá o HC, ale v ČR podvzdělanost už není problém tato teorie neřeší nízké investice žen od vlastního HC

Teorie patriarchátu muži mají moc ovlivňovat postavení žen ve společnosti diskriminace „homosociality“ – muži si vybírají do vysokých pozic za kolegy opět muže – identita profese hostilní a benevolentní sexismus – méně a více intenzivní formy, pojí se představami o ženě pečující o rodinu neřeší horizontální segregaci a špatné postavení některých mužů na trhu práce

Preferenční teorie ženy si samy volí své postavení a zařazení na trhu práce (tím jakou volí profesi a jaké volí strategie ve vztahu k TP a rodině) 3 typy žen: orientované na rodinu, adaptabilní a orientované na kariéru teorie kompenzační – ženy volí v rámci harmonizace práce a rodiny špatně placená zaměstnání, která mají jiné výhody teorie mrtvého bodu – ženy stěží postupují do vyšších pozic, protože jsou často v odvětvích, kde tyto pozice nejsou k dispozici/neexistují

Sociální reprodukce genderové vztahy jsou výsledkem historického vývoje, zrcadlí se v rodině i na trhu práce 3 procesy důležité pro zlepšení situace na trhu práce: rozvoj vzdělanosti změna ve struktuře zaměstnání usnadnění participace na TP ženám

Horizontální segregace kumulace ženské pracovní síly v určitých odvětvích a profesích podle KZAM jsou to v ČR profese: techničtí, zdravotničtí a pedagogičtí pracovníci, provozní pracovníci ve službách a obchodě a nižší administrativní pracovníci skleněné zdi – naznačují ženám pracovní trajektorii „sametová ghetta“ – v soukromém sektoru se jedná o oblast komunikace, financí a řízení lidských zdrojů, ve veřejném sektoru jde o zdravotnictví a učitelství

Měření horizontální segregace index odlišnosti (dissimilarity index) D = ½ Σ i | M i ⁄ M – F i ⁄ F | na škále od 0 do 100, kde 0 znamená úplnou rovnost a 100 úplnou odlišnost Karmelův a MacLachlanův index P = 1 ⁄ N Σ i ½ (| M i − N i ⁄ N * M | + | F i − N i ⁄ N * F|) na škále od 0 do dvojnásobku podílu mužů na zaměstnanosti vynásobeného podílem žen na zaměstnanosti

Vývoj horizontální segregace v ČR v letech Index Rok ID (bez třídy 0) ID IP

Vertikální segregace ženy působí bez objektivního důvodu (vazba na podvzdělanost už dnes není aktuální) v nižších pozicích než muži nevýhoda „tokena“ brání v kariérním postupu v ČR 58% žen s VŠ nepracuje v manažerských pozicích (oproti 39% mužů) skleněný strop brání přístupu do top- manažerských pozic a do zahraničních manažerských pozic

Skleněný strop

Skleněný útes ženy jsou častěji obsazovány do pozic v top- managementu (výkonných rad) v takových organizacích, které jsou ve finanční krizi žena jako poslední možnost, stereotypní představa o tom, že ženy dokážou lépe hledat kompromis čelí špatnému začlenění do neformálních sítí organizace, zadržování informací a přesunu na jinou podobně riskantní pozici

Model genderově-stresové disidentifikace - ženy z těchto riskantních pozic často odcházejí – dezinterpretace, že se chtějí vrátit ke svým rodinným povinnostem, ukazuje se, že jde o proces snížené identifikace s riskantní pozicí Vliv riskantní pracovní pozice na fluktuační úmysly

Horizontální segregace a mzdy ženy vydělávají nejméně v poměru k mužům ve feminizovaných odvětvích (podle OKEČ) – finanční zprostředkování, oblast nemovitostí, vzdělávání, zdr. a soc. péče ženy vydělávají v poměru k mužům nejméně v řídících profesích (podle KZAM) - zákonodárci, vedoucí a řídící pracovníci, vědečtí, odborní a duševní pracovníci

Vertikální segregace a mzdy Podíl mezd žen a mužů v jednotlivých sférách v roce 2004 Úroveň řízení Podnikatelská sféraNepodnikatelská sféra Medián mzdyPrůměr mzdyMedián mzdyPrůměr mzdy %% I. úroveň řízení II. úroveň řízení III. úroveň řízení

Dotazy?

Téma příští přednášky Institucionální charakteristiky: Česká sociální politika v kontextu EU