Směnky Akcept Směnečné rukojemství Jana Chvalkovská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SMĚNKY JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
BANKOVNÍ ZÁRUKY Opravte si viz.soubor:prezentace
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Bankovní obchody Bankovnictví.
Finanční trh.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT DO PŘEDMĚTU FINANČNÍ TRHY
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT DO PŘEDMĚTU FINANČNÍ TRHY
Směnky JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Zajištění a utvrzení dluhu
Cenné papíry.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
BANKOVNÍ ZÁRUKY.
Monika Franková a Jana Vaňková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_08_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Obchodní a platební procesy
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
Alaguzova Alina Isich Sabina Kaspayeva Saule
Neutrální bankovní obchody
Úvod do směnečného práva
Obchodní a platební procesy
Směnky.
Struktura obchodní faktury a platební dokumenty
Řízení zahraničních obchodů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_153.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
prof. Ing. Jiří Polách, CSc.
14. července 2013VY_32_INOVACE_100306_Cenne_papiry_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Šeky.
7 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
OBCHODNÍ BANKY – ŠEKY Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-KRÁTKODOBÉ CENNÉ PAPÍRY Ing. Renata Slaná
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Směnky (Zák. směnečný a šekový č. 191/1950 Sb.)
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
SMĚNKA 2. cvičení LS.
Jana Straková Petra Matoušková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Peněžní.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Akceptační úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
KATEDRA OBCHODNÍHO PRÁVA
Eskontní (směnečný) úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Základní pojmy v bankovnictví.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_93 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Czechtrade1 Platební styk a platební nástroje v zahraničním obchodě doc. Ing. Alexej Sato, CSc.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.13 RočníkDruhý.
1 Směnečné právo v kontitentální Evropě Námitkové postavení směnečných dlužníků Josef Kotásek.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.03 RočníkTřetí.
Jaromír Kožiak. Cenné papíry obecně Listiny do kterých je vtěleno právo Právo sdílí osud listiny – předání, zničení… Tradiční podoba x moderní varianty.
Cenné papíry na peněžním trhu Ekonomika podniku 2. ročník.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_22 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Směnky Splatnost a placení Protest, notifikace a vyšší moc Jana Chvalkovská.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Námitkové postavení směnečných dlužníků
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Transkript prezentace:

Směnky Akcept Směnečné rukojemství Jana Chvalkovská

Akcept Přijetí směnky –lze provést u všech typů směnky? Okamžikem akceptu o Směnečník se stává plnohodnotným dlužníkem o Pouze a výhradně směnečník bude ze směnky plnit Platí směnka i bez akceptu? Kdo může předložit směnku k akceptu? o Majitel o Zákonný zástupce majitele o Depozitář o Zástavní věřitel o Anče, Kuba, hajnej… Kdo může směnku akceptovat? o Pouze trasát ve směnce jednoznačně identifikovaný

Akcept Kde se směnka přikládá k přijetí? o V bytě trasáta o V sídle trasáta o V provozovně trasáta o Kdekoliv jinde Kdy lze směnku k akceptu předložit? o V pracovní den o Před okamžikem splatnosti o I před samotnou emisí směnky Předložení směnky k přijetí o Výstavce může zakázat (POZOR!!!) – nelze u lhůtní vistasměnky a domicilované směnky o V určité lhůtě stanovené výstavcem o Písemně na směnce

Akcept Podmíněný akcept o Nelze!!! o Připojí-li směnečník podmínky = akcept odmítnut o Na druhou stranu – akceptem se lze zavázat jen co do části směnečné sumy ; odložení akceptu je rovněž možné (směnečník je zavázán) Lze akcept odvolat? Blankoakcept o Perfektní až vyplněním

Čestný akcept Typ směnečné intervence Akceptant přijímá směnku pro čest konkrétního nepřímého dlužníka (poctěného, honoranta) Přijetí vždy do celé neakceptované části V případě, že směnečník, resp. honorant, odmítne směnku zaplatit, může se majitel obrátit na čestného příjemce Okamžikem zaplacení směnečné sumy čestným plátcem pro majitele zaniká směnečný vztah; naopak čestný příjemce získává práva ve vztahu k honorantovi i dalším směnečně vázaným osobám

Směnečné rukojemství Specifický typ směnečného zajišťovacího nástroje o Avalista se zavazuje písemně na směnce, že se zaručí za směnečného dlužníka o Avalistou se může stát třetí osoba i osoba, která se již ve směnečném vztahu nachází o Závazek může být uveden na rubu, líci i přívěsku směnky o Obecně by měl aval uvést svůj podpis a „jako rukojmí za“ + specifikaci osoby (avaláta), nicméně zaručuje-li se za výstavce, stačí pouze podpis na líci směnky Obsah závazku o Lze za celý závazek nebo jen část (výslovně) o Určení avaláta (od jehož postavení se odvozuje postavení avalisty)

Směnečné rukojemství Postavení avalisty není, na rozdíl od ručitele, akcesorické!!! o Avalista solidárním dlužníkem o Jeho závazek platí nezávisle na závazku avaláta (dokonce nevadí ani když je závazek avaláta neplatný) Zaplatí-li avalista směnku, stává se oprávněným a avalát je jeho směnečným dlužníkem o Vůči ostatním avalistům téhož avaláta žádné oprávnění nemá Avalista má právo na úhradu nákladů a na provizi ze směnečného penízu

Děkuji za pozornost! Dotazy? Komentáře? Literatura: Kovařík, Z. (1994) Směnka a šek v České republice; 2. vydání; CH Beck