Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický okruh: Finanční gramotnost Název materiálu: Akceptační úvěr Číslo materiálu:VY_62_INOVACE_1B_FG_07/20 Autor: Ing. Vladimír Kasík Datum tvorby: 01. 01. 2013 Necitované informace jsou majetkem archivu autora.

2 Akceptační úvěry Co je to?

3 Anotace Rozšiřující informace o akceptačním úvěru jsou především zájemcům z podnikatelských a ekonomických oborů středních škol.

4 Akceptační úvěr Je úvěr, kdy banka na žádost klienta (dlužníka) akceptuje směnku vystavenou na ni klientem, tj. zaváže se zaplatit směnku za dlužníka ve lhůtě její splatnosti. Banka akceptačním úvěrem nedává dlužníkovi peníze, ale přejímá jeho závazek.

5 Jak vše funguje? V cizí směnce výstavce přikazuje směnečníkovi, aby zaplatil určitou částku. Směnečník akceptací směnky (podpisem na líci, případně s doložkou "přijato" nebo obdobnou) přijímá povinnost zaplatit za směnku a stává se přímým dlužníkem.

6 Akceptační úvěr podrobněji Akceptační úvěr slouží většinou k financování oběhu zboží ve vnitřním i zahraničním obchodu, má krátkodobý charakter. Za poskytnutí úvěru si banka účtuje tzv. akceptační provizi. Takový úvěr je mnohem jistější, když ručí banka a nikoliv kupující. Směnky, které se v u akceptačního úvěru používají – bankovní akcepty – se řadí mezi kvalitní cenné papíry.

7 Zdroje: Informace pocházejí z internetového informačního portálu Komerční banky a.s., stav 2013. Další zdroj informací: Internetový portál Wikipedia, http://cs.wikipedia.org/wiki/Akcepta%C4%8Dn% C3%AD_%C3%BAv%C4%9Br http://cs.wikipedia.org/wiki/Akcepta%C4%8Dn% C3%AD_%C3%BAv%C4%9Br kliparty MS Office


Stáhnout ppt "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický."

Podobné prezentace


Reklamy Google