…evoluce v podpoře seniorů Mezinárodní spolupráce na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT Projekt: Mezinárodní spolupráce na Fakultě biomedicínského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Zákon o sociálních službách
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Možnosti využití Tísňové péče
Posouzení nepříznivé sociální situace
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Bezpečný a plnohodnotný život pro všechny !. Necítíte se bezpečně, když jste sami? Kdo Vám pomůže, když upadnete? Bojíte se někdy vyjít sami ven? Máte.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Jak to celé vzniklo? Nejdříve jsme ve Finsku našli výrobce zajímavého zařízení, které když upadne, tak to pozná a někomu to zavolá. Řekli jsme si, to.
TÍSŇOVÁ PÉČE A JEJÍ VYUŽITÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
CleverTech Výzkum, vývoj a aplikace mobilních dohledových a asistenčních systémů. moderní spojení medicíny a techniky Spin-off firma (transfer a aplikace.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
ČINNOST AGENTURY DOMÁCÍ PÉČE LADARA. Agentura domácí péče LADARA poskytuje: pečovatelskou službu (od ) osobní asistenci (od ) tísňovou.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Mezinárodní spolupráce na FBMI CZ.1.07/2.3.00/ Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Definice, základní pojmy
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-1.1 BEZPEČNOST Obor:Elektrikář.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Vývojově a aplikačně orientovaná společnost se specializací na oblast snímacích a dohledových systémů pro zpracování a přenos medicínských dat CleverTech.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
Včasná diagnostika rizikových faktorů KV systému Tomáš Bohrn.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Pečovatelská služba.
Politika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Mohelnice
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Domov pro osoby se zdravotním postižením
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Vysoké učení technické v Brně
Vysoké učení technické v Brně
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
Dostupnost návazných seniorských služeb a role PL
SmoČR a senioři v obcích
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
metodik služeb Podpory bydlení
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Tísňová péče a asistenční služba „ Anděl Strážný“
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

…evoluce v podpoře seniorů Mezinárodní spolupráce na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT Projekt: Mezinárodní spolupráce na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT Číslo projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

KDO ?

Vývoj, špičková technologie, inovace. Hardware, software, firmware, funkčnost. Společné Biomedicínské pracoviště FBMI ČVUT, 1.l.f.UK Projekt: Mezinárodní spolupráce na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT Číslo projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

PRO KOHO ?

Věk – seniorů v CZ Věk – seniorů v CZ aktivní / 1 senior aktivní / 1 senior

Věk – seniorů v CZ Věk – seniorů v CZ aktivní / 1 senior aktivní / 1 senior

Věk – seniorů v CZ Věk – seniorů v CZ aktivní / 1 senior aktivní / 1 senior

Senioři = hrozba i potenciál…

Změna společenského zařazení seniorů Rekvalifikační procesy Podpora bezpečného a zdravého uplatňování seniorů PRÁCE ZDRAVÍ BEZPEČÍ Sledování zdravotního stavu a personalizace AKTIVITY PÉČE BYDLENÍ Senioři – potenciál Podpora Medical Home Care Podpora léčebných procesů Podpora zdraví i péče pro specifické skupiny uživatelů Podpora osobního bezpečí Prevence domácího násilí Sledování trendů a vývoje stavu Podpora udržování bezpečí aktivit Asistenční nástroje pro samostatný život Automatické detekce stavu Pečovatelské aktivity občasné a jejich podpora Intenzivní pečovatelská podpora Hospitalizační péče – zkrácení / oddálení Podpora jednoduchého komfortního ovládání domácnosti Podpora bezpečí domácnosti Podpora péče o zdraví v domácím prostředí

Změna společenského zařazení seniorů PRÁCE ZDRAVÍ BEZPEČÍ Sledování zdravotního stavu a personalizace AKTIVITY PÉČE BYDLENÍ Podpora Medical Home Care Podpora léčebných procesů Podpora zdraví i péče pro specifické skupiny uživatelů Podpora osobního bezpečí Prevence domácího násilí Sledování trendů a vývoje stavu Podpora udržování bezpečí aktivit Asistenční nástroje pro samostatný život Automatické detekce stavu Pečovatelské aktivity občasné a jejich podpora Intenzivní pečovatelská podpora Hospitalizační péče – zkrácení / oddálení Podpora jednoduchého komfortního ovládání domácnosti Podpora bezpečí domácnosti Podpora péče o zdraví v domácím prostředí Rekvalifikační procesy s ohledem na seniorský věk Podpora bezpečného a zdravého uplatňování seniorů Senioři – potenciál

Změna společenského zařazení seniorů PRÁCE ZDRAVÍ BEZPEČÍ Sledování zdravotního stavu a personalizace AKTIVITY PÉČE BYDLENÍ Podpora Medical Home Care Podpora léčebných procesů Podpora zdraví i péče pro specifické skupiny uživatelů Podpora osobního bezpečí Prevence domácího násilí Sledování trendů a vývoje stavu Podpora udržování bezpečí aktivit Asistenční nástroje pro samostatný život Automatické detekce stavu Pečovatelské aktivity občasné a jejich podpora Intenzivní pečovatelská podpora Hospitalizační péče – zkrácení / oddálení Podpora jednoduchého komfortního ovládání domácnosti Podpora bezpečí domácnosti Podpora péče o zdraví v domácím prostředí Rekvalifikační procesy s ohledem na seniorský věk Podpora bezpečného a zdravého uplatňování seniorů Senioři – potenciál

Rodina a senioři Odborní medicínští a komerční partneři Municipální a státní správa

Rodina a senioři Odborní medicínští a komerční partneři Municipální a státní správa Zdravotní i komerční pojišťovny

JAK ?

Jak nechceme nikdy vídat svojí mámu?

Co může stáří přinést? 65…70…75 let75…80…90 let zdraví aktivita útlum aktivit pasivita nepřetržitá péče, hospitalizace

65…70…75 let80…90 let Vnoučata, buchty, pletené svetry, výlety a zahrádka… zdraví aktivita ostatní fáze Jak bychom si to představovali?

Co se pro to dá udělat: Udržet život seniorů v maximální možné míře dynamický, plný VLASTNÍCH aktivit

Co se pro to dá udělat: Udržet život seniorů v maximální možné míře dynamický, plný VLASTNÍCH aktivit Proč se nám to ale tak často nedaří?

Co tomu brání: Obavy z rizikových situací (pád, dezorientace, náhlý zdravotní problém, ohrožení)

Co tomu brání: Běžné řešení Často zbytečné omezování „rizikovějších“ aktivit seniora (bez Senior Inspectu to nejde moc jinak) Obavy z rizikových situací (pád, dezorientace, náhlý zdravotní problém, ohrožení)

Co tomu brání: Běžné řešení Často zbytečné omezování „rizikovějších“ aktivit seniora (bez Senior Inspectu to nejde moc jinak) Důsledek Rychlý úpadek do pasivity, progresivně postupující ztráta návyků, koníčků -> akcelerované snížení kvality života Obavy z rizikových situací (pád, dezorientace, náhlý zdravotní problém, ohrožení)

První důsledky stáří: první pád, první výrazná nevolnost apod.

„Nechoď na zahrádku, upadneš tam, my ti to uděláme“

První důsledky stáří: první pád, první výrazná nevolnost apod. „Na ty slepice už se vykašli…“ „Nechoď na zahrádku, upadneš tam, my ti to uděláme“

První důsledky stáří: první pád, první výrazná nevolnost apod. „Na ty slepice už se vykašli…“ „Nechoď na zahrádku, upadneš tam, my ti to uděláme“ „Nechoď nakupovat, nakoupíme ti..“ „Nechoď nakupovat, nakoupíme ti..“

Často jen několik měsíců… První důsledky stáří: první pád, první výrazná nevolnost apod. „Na ty slepice už se vykašli…“ „Nechoď na zahrádku, upadneš tam, my ti to uděláme“ neodvolatelný přechod ke stavu výrazně omezených možností „Nechoď nakupovat, nakoupíme ti..“ „Nechoď nakupovat, nakoupíme ti..“

Jak zpomalit spirálu ? Udržet / zvýšit bezpečí samostatného života i s objektivními zdravotními omezeními Snížit obavy rodiny i seniorů = Omezit omezování Chytrá podpora bezpečí při realizaci aktivit

Uživatel Trvalá asistence Poskytnutí pomoci

Vychytávka 1 : NAPROSTÁ MOBILITA = Funguje to doma i venku Reproduktor + mikrofon Funguje v síti GSM (kdekoliv je pokrytí mobilním operátorem)

Vychytávka 2 : JEDNODUCHOST = 1 tlačítko, 3 jednoduchá pravidla používání které zvládne každý: 1. Nos krabičku stále u sebe (v kapse nebo na krku) 2. Když máš problém zmáčkni tlačítko 3. Když jdeš večer spát dej krabičku do nabíječky

Vychytávka 3 : MOŽNOST LOKALIZACE Umí určit polohu uživatele doma i venku. Informace o poloze je tedy dostupná VŽDY ! Kombinovaná lokalizace GPS + GSM

Vychytávka 4 : MĚŘENÍ AKTIVITY Systém neustále automaticky analyzuje pohyb a aktivitu uživatele.

Vychytávka 5 : AUTOMATICKÁ DETEKCE KRIZOVÉHO STAVU (systém sám rozpozná řadu průšvihů aniž by uživatel cokoliv dělal ) Analýza pohybu Analýza stavu krabičky Analýza nabíjecího profilu 12 druhů automatických alarmů

Vychytávka 6 : MAXIMÁLNÍ BEZPEČNOST Nepřetržité spojení se serverovým systémem Hlídání stavu baterií Ověřování funkčností Ověřování funkce tlačítka 10 typů systémových alarmů

Vychytávka 7 : NON-STOP DISPEČINK 24/7 asistenční podopora

Vychytávka do budoucna : MEDICÍNSKÉ FUKNCE = moduly měření tlaku, připomínání léků ap.

Mezinárodní spolupráce na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT Projekt: Mezinárodní spolupráce na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT Číslo projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Děkuji za pozornost!