Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Sluneční soustava Slunce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_006_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Dějiny autor. Marek Stádník Základní škola náměstí bratří Jandusů Třída 6.A. Hlavní menu Hlavní menu.
Mytologie a její odraz v řeckém umění
Nejstarší formy náboženství
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÉ MYTOLOGIE Mgr. Michal Oblouk
Název vzdělávacího materiálu: Žánry ústní lidové slovesnosti
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI Mgr. Michal Oblouk
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_01
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. července 2012
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
ZŠ JUDr.Josefa Mareše a MŠ, Znojmo Mgr.Miloslav Hubatka
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
Řecké náboženství.
Název projektu: Inovací ke kvalitě na ZŠ Rosice
ŘEČTÍ BOHOVÉ.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
STAROVĚKÁ ČÍNA.
Řecké báje PPT Templates Orfeus a Eurydika.
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Minojská Kréta Dagmar Zemanová
Digitální učební materiál VY_32_INOVACE_CJL_1061
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
VY_12_INOVACE_Tru_I_30 Název Eduard Petiška, Staré řecké báje a pověsti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: Třída: 5.A GVM.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MAPA PŘÍBĚHU KDO ? KDE ? JAK ? KDY ? PROČ ? S KÝM ? CO ? KAM ?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA Jednou jsem takhle přišel domů ze školy a už ve dveřích jsem.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
MÝTUS, BÁJE Literatura 6. roč..
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Starověká literatura.
Český jazyk 9. ročník Eduard Petiška.
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.7 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.7_baje_a_myty Název: Báje.
ŘECKÉ BÁJE Báje – vypravování o vzniku a původu země a člověka s hlavním hrdinou bohem nebo polobohem.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Řecké báje (2) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej antickou báji o Faethónovi.

BÁJE, MÝTUS Z řeckého mýthos = vyprávění Z řeckého mýthos = vyprávění Literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa a člověka, o přírodních živlech, přírodních jevech, konci světa apod. Literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa a člověka, o přírodních živlech, přírodních jevech, konci světa apod. Mýty jsou spjaty s životem určitého národa (např. Řeků) nebo etnika (např. indiánů). Mýty jsou spjaty s životem určitého národa (např. Řeků) nebo etnika (např. indiánů). V mýtech se odráží způsob myšlení a zkušenosti našich předků. V mýtech se odráží způsob myšlení a zkušenosti našich předků. Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

Co nového si řekneme Autor je neznámý, jde o ústní lidovou slovesnost – příběhy si vyprávěly jednotlivé generace, a tak si je předávaly. Autor je neznámý, jde o ústní lidovou slovesnost – příběhy si vyprávěly jednotlivé generace, a tak si je předávaly. Soustava mýtů určité skupiny nebo kultury tvoří její MYTOLOGII (věda o mýtech, bájesloví). Soustava mýtů určité skupiny nebo kultury tvoří její MYTOLOGII (věda o mýtech, bájesloví).MYTOLOGII základní druhy: základní druhy: a)antické mýty (příběhy ze starověkého Řecka a Říma) b)biblické mýty (příběhy z Bible, především Starého zákona) c)mýty egyptské, aztécké, keltské, mayské, severské, slovanské, čínské atd…

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Řecká mytologie EDUARD PETIŠKA (1924 – 1987) EDUARD PETIŠKA -Český spisovatel dětské literatury. -Narodil se v Praze, vystudoval germanistiku na FF UK. -STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI - kniha obsahuje 26 pověstí:STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI Prométheus, Potopa, Faethón, Orfeus, Založení Théb, Pentheus, Midas, Tantalos, Nioba, Pelops, O zlatém rounu, Iásón a Médea, Hérakles, Perseus, Daidalos a Ikaros, Théseus, Sysifos, Bellerofontes, Meleagros, Oidipus a Antigona, Filemon a Baucis, Erós a Psýché, Gýges a prsten, Trojská válka, Orestes, Odysseovy cesty Znáš některé příběhy nebo hrdiny uvedených bájí? Kde jsi se s nimi setkal?

Procvičení a pochopení Odhadni, jaké úlohy plnili tito bohové: Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Afrodita Poseidon Hádes Manitou Quetzalcoatl Kukulcán řecký bůh moří a oceánů hlavní bůh Mayů řecký bůh podsvětí hlavní bůh indiánů hlavní bůh Aztéků řecká bohyně krásy a lásky

Něco navíc (pro šikovné) Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Jak bys charakterizoval/a hlavní postavu z antické báje o Faethóhovi? Báje pojednává: 1.o životě bohů 2.o vzniku či konci světa 3.o přírodních živlech a jevech Zformuluj ponaučení, jaké z příběhu vyplývá.

Česky English Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Báje, mýtus Bůh, bohové Myths God, gods PŘELOŽ: Poseidon je bůh moře. - Poseidon is the god of the sea. Prométheus byl synem Dia. - Prometheus was the son of Zeus.

Zpětná vazba Co mají všechny antické báje společného? Vyjmenuj základní znaky. Co lze z těchto bájí konkrétně zjistit o řeckých bozích? Vyjmenuj šest jiných národů, které mají svoji mytologii. Pokus se vymyslet vlastní bájesloví (název říše, jména bohů a jejich zaměření, vznik jejich světa, hrdiny a jejich činy). Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

Použité zdroje: Obrázky - Starověké báje a pověsti - CD ve formátu mp3, Rudolf Mertlík / Pavel Soukup, Radioservis, 2009