Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řecké báje (2) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řecké báje (2) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č."— Transkript prezentace:

1 Řecké báje (2) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_ 23 Tématický celek: Čtenářská gramotnost Autor: Božena Fajtová Anotace: Materiál je určen k práci s interaktivní tabulí, uvádí přehled bytostí řeckých bájí, příklady významných bájí, děj báje o Théseovi, seznamuje žáky s ustálenými rčeními, jejichž původ je v řeckých bájích.

2 Bytosti řeckých bájí Kerberos (tříhlavý ohnivý pes, strážce podsvětí)
Kentaur (bytost s lidskou hlavou a tělem koně) Sfinga (bytost s lidskou hlavou a tělem lva) Medúza (příšera; kdo pohlédl na její hlavu, zkameněl) Pegas (okřídlený kůň) Minotaurus (bytost s lidským tělem a býčí hlavou)

3 Významné báje Daidalos a Ikaros (příběh stavitele labyrintu)
Hérakles (příběh nejslavnějšího řeckého hrdiny – plní 12 obtížných úkolů) Filemon a Baucis (příběh lásky starých manželů) Faethón (příběh Héliova syna, který neuřídí otcův sluneční vůz)

4 Báje o Théseovi V labyrintu žije obluda Minotaurus
Každý devátý rok vyžaduje lidské oběti Princ Théseus se přihlásí jako dobrovolná oběť Ariadna se do něj zamiluje a daruje mu kouzelnou nit, která ho vyvede z labyrintu Théseus kouzelným mečem zabije obludu Při cestě domů Théseus zapomene na smluvené znamení (plachty); otec spáchá sebevraždu

5 Trojský kůň Ariadnina nit Tantalova muka Sisyfovská práce
Popiš situaci, k níž se hodí následující rčení. Trojský kůň Ariadnina nit Tantalova muka Sisyfovská práce Pandořina skříňka Siréna


Stáhnout ppt "Řecké báje (2) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č."

Podobné prezentace


Reklamy Google