Dobrovolné nástroje jako možná cesta k předcházení vzniku podnikových odpadů Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální profil společnosti Czasch spol. s r.o.
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Souhrn metodiky vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
RNDr. Ladislava Rohlová RNDr. Ladislava Rohlová Aplikace materiálových toků v průmyslovém podniku ENVIKONGRES BRNO 2006.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ekologický pilíř – celkový přehled
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Úspory energie a regenerace
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Označování výrobků šetrných k životnímu prostředí
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Program odpady nástroje prevence a minimalizace odpadů čistší produkce hodnocení životního cyklu (LCA) ekodesign diskuse.
Prevence vzniku obalových odpadů podle zákona o obalech Aktuální informace týkající se omezování spotřeby plastových odnosných tašek v ČR v návaznosti.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Environmentální účetnictví jako cesta k předcházení vzniku odpadů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 2. ročník národní konference PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ,
Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Pavel Růžička Ministerstvo životního prostředí.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
Mgr. Markéta Švančarová VŠCHT v Praze, CEMC, z.s.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Nástroje ochrany ŽP Jana Soukopová.
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Presentation Title 1st September 2002
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Transkript prezentace:

Dobrovolné nástroje jako možná cesta k předcházení vzniku podnikových odpadů Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů

Dobrovolné nástroje (politiky životního prostředí) Za dobrovolné nástroje označujeme takové aktivity podnikatelských a jiných subjektů, které směřují ke snižování negativních dopadů jejich činnosti na životní prostředí, přičemž jsou těmito subjekty zaváděny a realizovány na základě jejich svobodného (dobrovolného) rozhodnutí a jdou nad rámec požadavků platných legislativních norem. Základními principy dobrovolných nástrojů jsou: dobrovolnost - v legislativě není nikde stanovena povinnost jejich uplatňování; prevence - soustředí se na odstraňování příčin environmentálních problémů, nikoliv jejich důsledků (odstraňování škod); systematický přístup - záměrné působení na ty oblasti a činnosti organizace, které mají negativní vliv na životní prostředí.

Dobrovolné nástroje Environmentální značení Ekoznačení Vlastní environmentální tvrzení Environmentální prohlášení o produktu Dobrovolné dohody Systémy environmentálního řízení - EMAS Čistší produkce Zelené veřejné zakázky

Environmentální značení – typu I Ekoznačení Je nástroj založený na označování výrobků (a služeb), které mají nižší negativní dopady na životní prostředí než výrobky s nimi srovnatelné, tj. zaměnitelné ve fázi užívání. Označeny mohou být výrobky, které splňují předem stanovená environmentální kritéria v rámci definované výrobkové kategorie a které jsou nezávisle ověřeny třetí stranou.

Environmentální značení – typu I Ekoznačení Rozhodnutí Komise (2014/763/EU) - kterým se stanoví kritéria pro savé hygienické výrobky Kritérium č. 5. Plastové materiály a superabsorpční polymery Výroba syntetických polymerů a plastových materiálů Všechny závody produkující syntetické polymery a plastové materiály použité ve výrobku musí mít zavedeny systémy pro integrovaný plán nakládání s odpady k optimalizaci prevence, opětovného použití, recyklace, využití a odstraňování odpadu (např. oddělení různých druhů odpadu)

Environmentální značení – typu I Ekoznačení Rozhodnutí Komise (2014/763/EU) - kterým se stanoví kritéria pro savé hygienické výrobky Kritérium č. 8. Účinnost materiálů při výrobě Množství odpadu vyprodukovaného během výroby a balení výrobků, od něhož je odečten podíl odpadu, který byl znovu použit nebo přeměněn na užitečné materiály a/nebo energii, nesmí překročit: 10 % hmotnosti konečných výrobků u tampónů, 5 % hmotnosti konečných výrobků u všech ostatních výrobků.

Zelené veřejné zakázky Zelenými veřejnými zakázkami označujeme takové nákupy státní či veřejné správy při, kterých tyto subjekty uplatňují požadavky na environmentální vlastnosti poptávaných produktů.

Zelené veřejné zakázky Směrnice EU č. 24/ o zadávání veřejných zakázek a o zrušení směrnice 2004/18/ES Preambule – čl. č. 47, 75, 92, 93, 96, 97, 123 Text: článek č. 43 – štítky článek č normy zajišťování jakosti a normy environmentálního řízení článek č kritéria pro zadání zakázky článek č náklady životního cyklu článek č podmínky plnění zakázky

Zelené veřejné zakázky Požadavek: na využití recyklovaných materiálů (např. papír, stavební materiály, plasty…) na zpětný odběr a recyklaci tonerů,

Čistší produkce Jedná se o specifickou analýzu a následnou průběžnou aplikaci preventivní strategie na procesy, výrobky a služby s cílem zvýšit v podnicích efektivnost materiálových toků, resp. efektivnější využívání zdrojů obecně a tím snižuje rizika vůči člověku i životnímu prostředí.

Čistší produkce Podnik zabývající se produkcí zařízení pro automatizovanou výrobu a zpracování trubek a výrobu zvedací techniky. Efektivnější rozvržení tvarů před stříháním a řezáním. Větší zbytky jsou vraceny do skladu k pozdějšímu zpracování. Snížení ztrátovosti snížením podílu nekvalitních výrobků změnou dodavatele. Snížení produkce kovového odpadů o 4%. finanční úspory: cca 1 mil. Kč.

Čistší produkce Podnik zabývající se těžbou žáruvzdorných jílovců a jejich zpracováním na různé výrobky. Vadné žáruvzdorné výrobky jsou tříděny, jejich část je drcena a opět využívána ve výrobním procesu. Snížení produkce odpadů o t ročně. Investiční náklady: 30 tis. Kč / finanční úspory: 4,8 mil. Kč/rok.

Environmentální značení – typu III EPD (Environmentální prohlášení o produktu) Poskytuje kvantitativní informace o vlivu daného produktu na životní prostředí, a to v celém jeho životním cyklu - tzn. od těžby surovin až po jeho odstranění či recyklaci. Základem je tedy uplatnění metody hodnocení životního cyklu (LCA). Upraveno normami - ISO , ISO 14040, ISO , …

Environmentální značení – typu III EPD (Environmentální prohlášení o produktu) ISO – stanovuje, že EPD musí zahrnovat relevantní údaje z LCA, které jsou rozděleny do tří kategorií – c) ostatní údaje jako jsou množství a druhy produkovaných odpadů (nebezpečných a ostatních)

Environmentální značení – typu III EPD (Environmentální prohlášení o produktu) Nařízení EU č. 305/2011 kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh a kterým se zrušuje směrnice Rady 89/106/EHS Příloha č. I, Základní požadavek na stavby „sedmý požadavek“ - udržitelné využívání přírodních zdrojů

Environmentální značení – typu III EPD (Environmentální prohlášení o produktu) Společnost zabývající se výrobou stavebních materiálů – tepelných izolací Z EPD vyplynulo, ze drtivou většinu odpadu není schopna ovlivnit, protože jde o skrývku z těžby hnědého uhlí, která skrze elektřinu v českém energetickém mixu vstupuje do LCA

EMAS Představuje jeden ze způsobů, kterým může organizace přistoupit k zavedení tzv. systému environmentálního řízení (EMS). Ten lze definovat jako součást celkového systému řízení organizace, jejímž cílem je zahrnutí požadavků na ochranu životního prostředí do celkové strategie organizace a jejích každodenních činností.

EMAS Nařízení EU č. 1221/2009 o dobrovolné účasti organizací v systému Společenství pro environmentální řízení podniků a audit (EMAS) Příloha I, Environmentální přezkum – přímé env. dopady Příloha IV, Podávání zpráv o vlivu činnosti organizace na životní prostředí – klíčový indikátor

EMAS Ecoprint AS Cíl (pro rok 2013) - Snížení objemu komunálního odpadu prostřednictvím lepšího systému třídění Výsledek - odhadovaný objem komunálního odpadu se snížil o 47%, celkový objem komunálního a obalového odpadu poklesl o 2%.

Děkuji za pozornost