Proces transformace služeb pobytových zařízení v Moravskoslezském kraji 12. listopadu 2009 Konference „Sociální služby v Ústeckém kraji“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Transformační procesy- péče o osoby se zdravotním postižením ( mentálním) v KK
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
příspěvkové organizace Marianum v kontextu systémových změn v
Ing. Stanislava Správková
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Vyjednávání potřebnosti sociálních služeb
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Setkání PS obcí a zástupců samospráv
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Závěrečná konference k projektu
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Komunitní plánování sociálních služeb
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Vzděláváním k deinstitucionalizaci Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
„Zvyšování kvality života uživatelů soc. služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji“ Luhačovice Projekt Zvyšování kvality života uživatelů.
Transformace pobytových zařízení sociálních služeb v České republice Hradec Králové 28. února 2011.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
 Poslání sociální služby Chráněné bydlení VH, p.s.s.  Cíle služby  Cílová skupina uživatelů  Objekty Chráněného bydlení VH, p.s.s.  Poslání sociální.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Podpora zaměstnávání lidí s postižením Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v Moravskoslezském kraji II. CZ.1.04/3.1.00/A Aktivita.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Transformace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Termín semináře od 10:40 do 11:10 hodin Místo konání Hradec Králové, hotel Nové Adalbertinum Individuální.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Metodická podpora poskytovatelů a pracovníků sociálních služeb
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Mezinárodní spolupráce
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Ing. Stanislava Správková
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Proces transformace služeb pobytových zařízení v Moravskoslezském kraji 12. listopadu 2009 Konference „Sociální služby v Ústeckém kraji“

1. Historický kontext transformace pobytových sociálních služeb v MSK MSK se intenzivně zabývá procesem transformace pobytových sociálních služeb od roku 2003 v již dříve schválených materiálech se objevilo téma transformace v konkrétních opatřeních, např. Koncepce sociálních služeb v Moravskoslezském kraji (2003), Program rozvoje Moravskoslezského kraje na rok 2006 – 2008, Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji na rok zásadním přelomem v této oblasti bylo schválení významného strategického materiálu v sociální oblasti „Koncepce kvality sociálních služeb v Moravskoslezském kraji (včetně transformace pobytových sociálních služeb)“, kterou schválilo zastupitelstvo kraje dne usnesením č. 24/2122

2. Proč transformujeme? Objekty, ve kterých jsou často sociální služby poskytovány

3. Dlouhodobá vize MSK transformovat stávající ústavní služby na zařízení komunitního typu, kde žijí ženy i muži, s kapacitou do 20 osob (rekonstrukce, výstavba objektů), pobytové služby poskytovat vždy v náležité kvalitě opouštět objekty zcela nevyhovující pro poskytování kvalitních sociálních služeb (historické budovy, zámky) směřování k poskytování sociálních služeb v přirozeném prostředí, upřednostnění ambulantních a terénních služeb před pobytovými život osob s postižením musí být srovnatelný s životem jejich vrstevníků (možnost využívat všech běžných zdrojů, vzdělávat se, pracovat, navazovat partnerské vztahy) jednoznačně vždy vycházet z individuálních potřeb a přání uživatelů služeb (návrat do původního prostředí atd.)

Během procesu transformace vždy vycházet z obecných principů normality (viz Nirje, 1994): zachování rytmu běžného dne a týdne, oddělení sféry práce od sféry bydlení a volného času, prožívání běžného ročního rytmu, respektování vývojové fáze člověka s postižením, respektování vlastních přání, potřeba rozhodnutí a nárok na uznání, akceptování života ve světě obou pohlaví, dostupnost běžného životního standardu jako základní předpoklad pro samostatný život, život v běžných životních podmínkách.

4. Konkrétní kroky kraje v procesu transformace od roku 2008 MSK realizuje konkrétní kroky směřující k transformaci pobytových sociálních služeb v kraji, probíhá intenzivní metodická podpora příspěvkovým organizacím zapojeným do procesu transformace a aktivní vyhledávání vhodných objektů, pozemků a bytů za účelem poskytování kvalitních sociálních služeb proces transformace byl zahájen v 10 příspěvkových organizacích kraje poskytujících sociální služby lidem se zdravotním postižením organizace byly vyzvány k ustanovení transformačního týmu a přizvání externího odborníka, který jim bude poskytovat podporu při realizaci transformačního plánu vznik Krajské koordinační skupiny pro transformaci a Skupiny pro transformaci zařízení pro děti

Organizační struktura procesu transformace 5. Organizační struktura procesu transformace

Krajská koordinační skupina pro transformaci – schází se dle potřeby, max. 1x za 1 – 2 měsíce, slouží k výměně informací a zkušeností z jednotlivých příspěvkových organizacích. Členové jsou zástupci z transformačních týmů v organizacích a zástupci SOC Skupina pro transformaci zařízení pro děti – schází se dle potřeby, členové jsou zástupci příspěvkových organizací poskytující sociální služby dětem a zástupci SOC Transformační týmy – celkem 10 týmů, schází se 1x měsíčně za účasti zástupce zřizovatele, dále dle potřeby častěji, členové: ředitel, sociální pracovník, pracovník v přímé práci + externí odborník

Rámcový přehled činnosti transformačního týmu: posouzení situace, možností a příležitostí, swot analýza zpracování individuálních plánů přechodu jednotlivých uživatelů vypracování návrhu přechodu uživatelů do obce a jiných typů služeb včetně časového harmonogramu, stanovení odpovědností a rolí jednotlivých subjektů, které budou do transformace zapojeni zpracování transformačního plánu vzdělávání pracovního týmu (mapování potřeb, realizace) vyjednávání investičních akcí (stanoviska k nabízeným objektům, pozemkům, bytům) spolupráce se všemi zúčastněnými subjekty (poskytovatelé sociálních služeb, obce atd.)

6. Příspěvkové organizace zapojené do procesu transformace Marianum, p. o. Zámek Nová Horka, p. o. Zámek Dolní Životice, p. o. Sírius, p. o. Benjamín, p. o. Náš svět, p. o. Fontána, p. o. Domov Jistoty, p. o. Krajánek, p. o. Harmonie, p. o. (pobočka Jindřichov ve Slezsku) Spolupráce: Harmonie, p. o. Sagapo, p. o.

7. Průběžné kroky v organizacích analýzy individuálních potřeb uživatelů sociálních služeb (mapování potřebné míry podpory – různé metody př. SIS) s přihlédnutím lokality, ve které chtějí uživatelé žít výsledky jsou průběžně zapracovány do souhrnné tabulky a mapy s celokrajskou působností (vychází jednoznačná potřebnost míst, kde je nezbytné budovat nové sociální služby) aktivní spolupráce s dalšími poskytovateli sociálních služeb (uživatelé opouštějí služby), hledání alternativních služeb (zaměstnávání, vzdělávání, trávení volného času uživatelů) vzdělávání pracovníků, zpracování transformačního plánu, spolupráce při realizaci investičních projektů

kraj již dokončil řadu dílčích aktivit v procesu transformace k dnešnímu dni dokončil 8 investičních akcí v hodnotě 114,6 mil. Kč a nový domov našlo cca 157 uživatelů probíhají další aktivity – 18 projektů v hodnotě cca 376,7 mil. Kč jsou vytipovávány další vhodné objekty, pozemky k využití pro realizaci dalších aktivit a intenzivně probíhá jednání s dalšími dotčenými subjekty kompletní realizace procesu transformace by se měla dotknout více než 1000 lidí s postižením 8. Konkrétní aktivity, projekty kraje

Nově vybudované objekty pro poskytování sociálních služeb

Život v chráněném bydlení

8. Ohlasy na proces transformace vítězství v Ceně kvality 2008 KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLESZKÉHO KRAJE, odbor sociálních věcí zvítězil v Ceně kvality v sociální péči za rok 2008, v kategorii Cena ministra práce a sociálních věcí za kreativní přístup k transformaci sociálních služeb dle dostupných zdrojů je MSK prvním krajem, který přijal materiál tak zásadního významu a postavil se za myšlenku transformace pobytových sociálních služeb získání nominace na cenu MOSTY 2008 za přijetí Koncepce prezentování myšlenek a transformačních záměrů v jiných krajích přizvání zástupců SOC do pracovní skupiny, která se věnovala tvorbě kritérií transformace sociálních služeb – MPSV, IOP

Děkuji za pozornost Mgr. Daniel Rychlik vedoucí odboru sociálních věcí Moravskoslezský kraj – Krajský úřad 28. října Ostrava Tel.: