Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
Užitkové rostliny.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Polní ekosystémy.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Okopaniny– druhy, význam
Rostlina BRAMBORA!.
Kulturní rostliny, pojmy
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Anatomická stavba obilného zrna
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
CUKRY = SACHARIDY.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa - Zelenina
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa - Brambory
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Pole - kulturní rostliny
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_17_Okopaniny
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/

OKOPANINY I NG. V ÍT M ICHALEC

 Okopaniny jsou plodiny, které řadíme mezi plodiny energetické – díky vysokému obsahu škrobu jsou bohatým zdrojem energie  Mezi okopaniny řadíme zejména: Brambory Řepu cukrovku Topinambury Batáty Maniok (kasava)

Brambory  Jedná se o plodiny, které pocházejí z jižní Ameriky a do Evropy se dostaly v 16. století  Chemické složení brambor: Voda % Sušina – 25-30% Škrob – 21% Bílkoviny – 2% Minerální látky – vápník, železo, draslík, hořčík Vitaminy – C, B, PP

Rozdělení brambor  rozdělení brambor podle způsobu využití: a. Brambory konzumní b. Brambory průmyslové c. Brambory salátové d. Brambory krmné  Rozdělení brambor podle obsahu škrobu: a. Brambory vysokoškrobnaté b. Brambory středněškrobnaté c. Brambory nízkoškrobnaté

 rozdělení brambor podle doby sklizně: a. Brambory rané – dozrávají do konce září, není vhodné je skladovat, rychle se kazí b. Brambory pozdní – jsou vhodné na skladování  Rozdělení brambor dle varných typů: a. Varný typ a b. Varný typ b c. Varný typ c

Varný typ A o Brambory vhodné jako salátové, vařené jako příloha, nerozvařivé o Jsou nemoučnaté a lojovité, neobsahují vysoké množství škrobu Varný typ B o Slabě moučnaté, střední obsah škrobu, nerozvařivé o Vhodné pro přípravu různých bramborových pokrmů

Varný typ C o Silně moučnaté, vysoký obsah škrobu, rozvařivé o Vhodné pro přípravu kaší

Skladování brambor  Sklady musí být přiměřeně vlhké a vzdušné  Teplota při skladování 2-6 °C  Při teplotě pod 1 °C brambory mrznou – mění se chuť, skladovatelnost  Důležitá je průběžná kontrola hlíz

Batáty  Jedná se o sladké brambory  Jsou to kořenové hlízy svlačcovité rostliny  Jedna hlíza váží průměrně kolem 1 kg  Barva – červená a žlutá  Původ – střední Amerika

Maniok (kasava)  Výživově velmi hodnotná plodina – bohatá na škroby  Pěstuje se v tropech (Jižní Amerika)  Existuje sladká a hořká odrůda  Hořká odrůda obsahuje jedovatý kyanovodík  Sladká odrůda je již kyanovodíku zbavená (šlechtěním)  Z manioku se vyrábí mouka, strouhá se a dělají se z něj placky

Maniok (kasava)

Topinambury  Jedná se o židovské brambory  Používají se zejména jako krmivo  Jako potravina – dietní účinky (obsahují inulin vhodný pro diabetiky)  Původ – Francie

Cukrová řepa  Základní surovina pro výrobu cukru  Anatomie cukrovky:  Hlava  Krk  Vlastní kořen  Chemické složení – 75% vody, 25% sušiny  Sušina tvořena převážně sacharidy (asi 17-18%)  7-8% tvoří necukry –bílkoviny, barviva, tuky

Otázky k opakování 1. Charakterizuj maniok, topinambury, batáty. 2. Jak se dělí brambory dle varných typů? 3. Rozdělte brambory dle období sklizně a dle obsahu škrobu. 4. Jaké je chemické složení brambor? 5. Chemické složení řepy cukrovky.

Zdroje: Vlastní přípravy D ě kuji za pozornost