Vlasta Faktorová rozená Daňková ze Sedlčan Zpracovaly Veronika Macháčová a Kateřina Cihelková Sedlčany 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stanislav Sedláček.
Advertisements

divadelní inscenace ze vzpomínek, veršů a Pohádek pro nehodné děti připomínající dávný svět Prévertova dětství, v němž mnozí z nás poznávají.
Technika,tak jak ji vidím já…
M O D L I T B A M U Ž E PANE BOŽE. Chodím každý den do práce a dřu 8 hodin, zatím, co má žena si pěkně sedí doma. Chci, aby věděla, co musím vydržet.
Tesák Vlkodlaka Veronika Synková.
S T R A Š I D E L N Ý D Ů M Věci Informace Obrázky  Povídka Povídka  Povídka Povídka  Povídka Povídka Délka a výška Co to je.
Anna Honová Jedna z mála žijících svědků
Eportfolio Otázka číslo 4. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Projektový týden v primě Projektový týden v primě.
VEDLEJŠÍ VĚTY.
Jednoho dne paní, která měla tři dcery, všechny moc dobře vdané, se rozhodla vyzkoušet své dva zetě a Motoflashe jak ji mají rádi.
Popelka Česko- Slovenský projekt 9. B ZŠ A MŠ SNP6 ÚSTÍ NAD LABEM.
BAJKA O JEDNÉ MYŠI. Jednoho dne myš koukala skrz puklinu ve zdi farmáře a viděla jeho ženu, jak otvírá nějaký balíček. Jaké jídlo by asi mohl obsahovat?
Večerníček pro dospělé
Irské štěstí OPRAVDU to funguje..
ZIMNÍ VÝPRAVA BĚŽKY PÁTEK - PŘÍJEZD V pátek jsme statečně odvláčely všechny batohy a lyže do Mařenic. Zastávka byla sice přímo ve vesnici,
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Správné pády I In the following sentences, put the nouns between slash marks into the correct case. Vzor: Přes naše rozdíly zůstanu /tvůj přítel/. Přes.
V neděli odpoledne jsme šli na Kalvárii. Když jsme vycházeli kopec, viděli jsme kapličky, ve kterých byly sochy atd.. Kalvárie je významné poutní.
Moje Firma Zvěrolékařka Dobrý den.Mé jméno je Veronika Borbášová.
Adaptační kurz
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ.
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Jak to vlastně bylo. Nikola Petráková.
ŠKOLNÍ VÝLET C1.A.
Nebezpečí na internetu Nikola Zámečníková
Velikonoční příběh Ilustrace Henry Martin Copyright © 2005
Práce s pohádkou - poznej podle úryvku
Olla jmenuji se Olla, ale říkají mi Čirunka taaakhle malinká jsem byla když si mě přivezli.
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
Vedlejší věta předmětná Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
LYŽÁK A + KVI. Jak to začalo... -Náš lyžařský výcvik byl zahájen Všichni jsme se usadili do autobusu a vyrazili směr Benecko. -Po příjezdu.
EDUARD BASS 9. ročník.
Čas utíká. Život letí. Dálky rozdělují. Děti rostou. Práce přichází a odchází. ŽENY.
Turecko místo mých snů Václav Starý 4. Ročník
Alenka odešla do školy, ačkoli se necítila moc dobře
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Cesta vlakem Brzy ráno jsme se vydali vlakem směr Praha. Žáci se rozdělili do skupin a nastoupili do kupé. V Praze jsme vystoupili a na ubytování jsme.
V 5:00 vyjeli současně z konečné stanice MHD autobusy s čísly 1 a 2. Každý další autobus s číslem 1 odjížděl.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:28.
Charles Bukowski Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Porthosek ? – Ještě v Třebíči.
Tomáš Garrigue Masaryk
Nela Sováková, Johana Černá
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
Příběh Bylo jedno krásné místo na Zemi a jmenovalo se Šumava. A bylo tam ještě jedno krásné místo Lesní království. Rostlo tam hodně.
Birmingham – ERIKA BOUCHARECHASOVÁ
– * V sobotu jsme vyjeli v 18:00 z Břežan * směr Londýn * Jeli jsme asi 18 hodin. * Seznámili jsme se i z druhou školou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Deník Malého Poseroutky STARÁ ŠKOLA Jeff Kinney. Úvod Toto je nejnovější kniha od Jeffa Kinneyho – desátá z této série Každá kniha bude světovým bestsellerem.
 narodila se 3. dubna 1928 ve Stonařově  celá rodina Schebestových byla německé národnosti  rodiče a dvě dcery hospodařili na statku  Hermina navštěvovala.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Správné pády I In the following sentences, put the nouns between slash marks into the correct case. Vzor: Přes naše rozdíly zůstanu /tvůj přítel/. Přes.
Části roku Mgr. Lenka Stará
VY_32_INOVACE_57 Název školy: ZŠ A MŠ Březno. Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Vlasta Faktorová rozená Daňková ze Sedlčan
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Marie Terezie a Josef II.
ŽELVA DANUŠKA ŽELVA STEPNÍ.
Irské štěstí.
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Výlet na Lipno Letošní prázdniny jsme s paničkou vyrazily na Lipno. Kde jsme si nenechaly ujít stezku do korun stromů. Panička nahoru jela sedačkovou lanovko.
BAJKA O JEDNÉ MYŠI.
První císařovna.
LVK Sobota ráno Karolína Siřínková
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Transkript prezentace:

Vlasta Faktorová rozená Daňková ze Sedlčan Zpracovaly Veronika Macháčová a Kateřina Cihelková Sedlčany 2015

Vlasta Faktorová Rozená Daňková Narodila se v Sedlčanech v ulici 28. října číslo 173. Byla to už 2. dcera svých rodičů. Její otec byl dvorním ševcem u císaře ve Vídni. Její matka pracovala u herečky ve Vídni. Po první válce se oba vrátili do Sedlčan a vzali se. Vlasta Faktorová v roce 1940

Maturita Vlasta studovala na obchodní akademii v Táboře. Maturity se měly dělat v červnu, ale za nimi přišel třídní a řekl jim, ať okamžitě jedou domů, že v sobotu a v neděli dělají maturitu. Maturita dopadla dobře.

Vyst ě hování V květnu slyšeli v rozhlase, že se mají Sedlčany vystěhovat do tří měsíců. Daňkovi měli velký krám s botami a nevěděli, kam to mají dát. Schovali je pod podlahu na půdě. Měli plný strop bot a kůží a mysleli si, že až budou bombardovat, tak jim budou lítat boty.

Vlasta Faktorová pracovala ve firmě pana Sýkory v Sedlčanech. Pan Sýkora její rodině nabídl byt v Kamýku nad Vltavou. Nebylo tam mnoho místa. Když bylo stanné právo, tak se nesmělo po osmé hodině večer vycházet z domu. Do Kamýku nejezdily autobusy a tak museli jezdit na kole, lyžích nebo na jiných věcech.

Ausweis Sedlčany, když byly vystěhované, tak ti, co tam pracovali, museli mít zvláštní průkaz, který se nazýval ausweis. A vždy, když jeli do Kamýku, tak na konci ulice stál voják a museli se mu prokázat. Roku 1944 přivezlo nákladní auto vystěhovalce a dovolili jim jít na hřbitov (na Dušičky).

Rusové V noci u Daňků v Kamýku někdo mlátil na dveře. Byl to zarostlý černý chlap a říkal, že když ho nepustí, tak jim vypálí chalupu. Do Kamýku přijely dva autobusy a v jednom byly látky na boty a ve druhým byly boty, a tak se vědělo, že Rusové kradou. Boty si vzali jako kořist a jednu její spolužačku i znásilnili. Foto z r. 1957

Revoluce Po revoluci byl Kamýcký most podminovaný, takže měli ve sklepě vanu, necky, peřiny a chodili tam spát. V neděli večer jim vzali rádia a zrovna říkali,,vlasovci zachránili Prahu“ a všichni odnesli rádia na manství. Fotka z r. 1945, kde jsou všichni vystěhovaní v Kamýku.

Ameri č ané byl dusot v ulici a děti křičely „Američané jsou tady“! Všichni vyběhli ven a zřejmě jeli na manství, kde byli Němci a jeli domlouvat kapitulaci. Byly tam dva džípy a jeden major. Na zahradě rostly bezy a Vlasta Faktorová je šla utrhnout, aby jim poděkovala za osvobození. Složila si anglicky větu a něco mu říkala a on jí říkal, že hoří Hrad, ale ona hořela Staroměstská radnice. Foto z r. 1941

Sestra byla strašná vedra a Vlasty sestra celý den plela trávu. Večer šla na druhou stranu než do Kamýku. Matka šla ještě ten den pěšky pro doktora a sestru odvezli do nemocnice. Vážila tam asi jen 20 kg. Když tam za ní její otec za týden jel, už byla v márnici. Vlasta Faktorová se sestrou

Jejich d ů m Když přišli zpátky do svého domu do Sedlčan, měli ho úplně vykradený a rozbitý. V domě jim zbyla jen kamenná žehlička. Když jejich matka přišla do domu, říkala, že by radši zůstala v Kamýku. Daňků dům v Sedlčanech před válkou.