Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU
Minitest 1) Mohou Č. dráhy požadovat - a) - zaplacení práce sklenáře ? b) - kompenzaci toho, že ve stanici z bezpečnostních důvodů nesměly cca 2 hodiny.
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Zákon č.262/2006 Sb., zákoník práce
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Odpovědnost a náhrada škody v pracovním právu
Realitní obchody ve světle nového soukromého práva
10. Právní odpovědnost a její druhy
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
N ÁHRADA ŠKODY A NEMAJETKOVÉ ÚJMY V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU - ZÁKLADY JUD R. P ETR V OJTEK, N EJVYŠŠÍ SOUD ČR Přednáška pro ČAK Brno 28. ledna
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní odpovědnost Katedra práva.
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
1. Správní trestání a správní delikty
Odpovědnost za škodu podle CISG
PRACOVNÍ PRÁVO Náhrada škody JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Škoda způsobená provozní činností JUDr
Odpovědnost za škodu Petr Machala.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Michaela Havlová Dominika Pekárková Helena Nehasilová 4. kruh, VSRR
Odpovědnost v právu životního prostředí
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
N ÁHRADA ŠKODY A NEMAJETKOVÉ ÚJMY V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU - ZÁKLADY JUD R. P ETR V OJTEK, N EJVYŠŠÍ SOUD ČR Přednáška pro ČAK Brno 29. dubna
JUDr. Jaroslav Stránský
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
S Rozsah odpovědnosti poddodavatele / pomocníka Brno, 14. dubna 2015 Richard Baček General Counsel Siemens Česká republika a Slovenská republika.
Náhrada škody dle občanského práva. Škoda Majetková újma vyčíslitelná v penězíchMajetková újma vyčíslitelná v penězích Skutečná škodaSkutečná škoda Ušlý.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Odpovědnost za škodu v pracovněprávních vztazích Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Přechod daňové povinnosti (úmrtí poplatníka) Mgr. Václav Těžký.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Povinnost k náhradě škody v pracovněprávních vztazích 22. května 2015 JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1.
Odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli. Odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli. JUDr. Vladimír HORT 1.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU VY_32_INOVACE_4_1_5 ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
Odpovědnost za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci (z.č.82/1998 Sb., v platném znění) Vybrané otázky správního práva a veřejné správy III
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Práva a povinnosti mezi manželi
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Zákoník práce 1 – Zákoník práce
Novela zákona o místních poplatcích
Základy pracovněprávních vztahů
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Liberecký inspektorát ČŠI
Základy pracovněprávních vztahů
Rozsah náhrady škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli
Pracovní právo ve veřejné správě Podzim 2014
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve škole a školském zařízení Mgr. Miroslav Trykar

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Právní úprava Občanský zákoník – obecná úprava – Část IV, Hlava III – závazky z deliktů, Díl 1, vybraná ustanovení Zákoník práce - § 391, zvláštní úprava

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Škoda a újma Majetková škoda – ztráta na majetku a ušlý zisk Nemajetková újma – újma na zdraví, životě, cti, soukromí

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Náhrada škody Uvedením v předešlý stav – zákonem preferovaný způsob V penězích – nelze-li uvést v předešlý stav, nebo žádá-li to poškozený

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Nezletilost a svéprávnost Svéprávnost nabývá fyzická osoba zletilostí, tj. dovršením 18 let věku Před zletilostí nabývá fyzická osoba svéprávnost – Přiznáním soudu – Manželstvím

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Deliktní odpovědnost § 2920 NOZ - Nezletilý, který nenabyl plné svéprávnosti, ale byl způsobilý ovládnout své jednání a posoudit jeho následky. Zletilý vždy

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Náležitý dohled Není právními předpisy definován Vyplývá z: – § 29 odst. 2 a § 164 odst. 1 písm. h) školského zákona ŠaŠZ zajišťují bezpečnost a ochranu zdraví dětí, žáků a studentů při vzdělávání a s ním přímo souvisejících činnostech a při poskytování školských služeb Ředitel ŠaŠZ odpovídá za zajištění dohledu nad dětmi a nezletilými žáky ve škole a školském zařízení – § 2921 NOZ Společně a nerozdílně se škůdcem nahradí škodu i ten, kdo nad ním zanedbal náležitý dohled. Není-li škůdce povinen k náhradě, nahradí poškozenému škodu ten, kdo nad škůdcem zanedbal dohled.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost MŠ a ŠZ Není zvláštní úprava, východisko NOZ - §§ 2900, 2924 (princip prevence, charakter provozní činnosti) MŠ nese odpovědnost objektivní, tj. nezáleží na zavinění a zkoumá se: – Existence škody – Rozsah škody – Příčinná souvislost s činností MŠ

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost MŠ § 2924 NOZ – Lze se zprostit odpovědnosti, prokáže-li MŠ, že vynaložila veškerou péči, kterou lze rozumně požadovat, aby ke škodě nedošlo, tzn. i náležitý dohled. § 2921 NOZ – Společně a nerozdílně se škůdcem nahradí škodu i ten, kdo nad ním zanedbal náležitý dohled – prokazuje poškozený.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost MŠ Dojde-li ke škodě u dítěte: – Má dítě deliktní odpovědnost? Pokud ano, podílí se nebo hradí škodu zcela Pokud ne, hradí škodu MŠ nebo nikdo – Vyhodnocuje se vždy spolu s náležitým dohledem MŠ (ve smyslu zabezpečení provozní činnosti) – Zanedbala MŠ náležitý dohled? Pokud ano, podílí se nebo hradí škodu zcela Pokud ne, hradí škodu dítě nebo nikdo – Vyhodnocuje se vždy spolu s existencí deliktní odpovědnosti dítěte

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost dítěte vůči MŠ Dojde-li ke škodě MŠ způsobenou dítětem, aplikuje se stejné schéma: – Má dítě deliktní odpovědnost? Pokud ano, podílí se nebo hradí škodu zcela Pokud ne, hradí škodu MŠ nebo nikdo – Vyhodnocuje se vždy spolu s náležitým dohledem MŠ (ve smyslu principu prevence) – Zanedbala MŠ náležitý dohled? Pokud ano, podílí se nebo hradí škodu zcela Pokud ne, hradí škodu dítě nebo nikdo – Vyhodnocuje se vždy spolu s existencí deliktní odpovědnosti dítěte

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Postih MŠ vůči zaměstnanci Uhradí-li náhradu škody v rámci primární odpovědnosti MŠ poškozenému, přičemž se zjistí, že za způsobenou škodu může zaměstnanec, může MŠ uplatnit vůči zaměstnanci postih (regres). – Aplikuje se § 250, 257 zákoníku práce Musí se jednat o zaviněné porušení povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním Prokazuje MŠ Při podílu na škodě ze strany MŠ se zaměstnanci povinnost úhrady škody poměrně sníží Byla-li škoda způsobena zaměstnancem úmyslně, v opilosti, nebo po zneužití jiných návykových látek – hradí se v plné výši Při nedbalostní škodě zaměstnanec hradí nejvýše 4,5 násobek průměrného měsíčního výdělku

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Postih MŠ vůči 3. osobě Uhradí-li náhradu škody v rámci primární odpovědnosti MŠ poškozenému, přičemž se zjistí, že za způsobenou škodu může 3. osoba (např. dodavatel služby), může MŠ uplatnit vůči 3. osobě postih (regres). – Aplikuje se § 2917 NOZ (Kdo je povinen k náhradě škody způsobené jinou osobou, má proti ní postih.) 3. osoba může porušit smluvní povinnost (převzetí odpovědnosti nad dětmi v rámci smlouvy o dodávce služby škole) MŠ prokáže, že škoda vznikla v příčinné souvislosti s činností 3. osoby, za níž tato nese odpovědnost

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost ZŠ, ZUŠ a ŠZ Upravuje § 391 odst. 2 zákoníku práce ZŠ, ZUŠ a ŠZ nesou odpovědnost absolutně objektivní, tj. nezáleží na zavinění, nelze se zprostit odpovědnosti a zkoumá se: – Existence škody – Rozsah škody – Příčinná souvislost s činností ZŠ, ZUŠ nebo ŠZ jejich žáků

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost ZŠ, ZUŠ a ŠZ § 2918 NOZ – Vznikne-li škoda nebo zvětšila-li se také následkem okolností, které se přičítají poškozenému, povinnost škůdce nahradit škodu se poměrně sníží. Podílejí-li se však okolnosti, které jdou k tíži jedné či druhé strany, na škodě jen zanedbatelným způsobem, škoda se nedělí. Způsobí-li škodu výlučně žák na svém majetku či zdraví, nese škodu sám.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost ZŠ, ZUŠ a ŠZ Dojde-li ke škodě u žáka: – Nezkoumá se deliktní odpovědnost žáka, ani náležitý dohled ŠaŠZ.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost žáka vůči ZŠ, ZUŠ a ŠZ Dojde-li ke škodě ŠaŠZ způsobenou žákem, aplikuje se stejné schéma jako u MŠ: – Má žák deliktní odpovědnost? Pokud ano, podílí se nebo hradí škodu zcela Pokud ne, hradí škodu ŠaŠZ nebo nikdo – Vyhodnocuje se vždy spolu s náležitým dohledem ŠaŠZ (ve smyslu principu prevence) – Zanedbala ŠaŠZ náležitý dohled? Pokud ano, podílí se nebo hradí škodu zcela Pokud ne, hradí škodu žák nebo nikdo – Vyhodnocuje se vždy spolu s existencí deliktní odpovědnosti žáka

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Postih ZŠ, ZUŠ a ŠZ Postih (regres) se aplikuje stejně jako u MŠ

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost SŠ, JŠ, K, VOŠ a ŠZ Upravuje § 391 odst. 3 zákoníku práce SŠ, JŠ, K, VOŠ a ŠZ nesou odpovědnost objektivní, která žákům či studentům vznikla porušením právních povinností nebo úrazem při teoretickém a praktickém vyučování ve škole nebo v přímé souvislosti s ním. Zkoumá se: – Existence škody – Rozsah škody – Příčinná souvislost s činností ZŠ, ZUŠ nebo ŠZ jejich žáků – Zda došlo k úrazu nebo porušení právní povinnosti ŠaŠZ

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost SŠ, JŠ, K, VOŠ a ŠZ § 2924 NOZ – Lze se zprostit odpovědnosti, prokáže-li ŠaŠZ, že vynaložila veškerou péči, kterou lze rozumně požadovat, aby ke škodě nedošlo, tzn. i náležitý dohled. § 2921 NOZ – Společně a nerozdílně se škůdcem nahradí škodu i ten, kdo nad ním zanedbal náležitý dohled – prokazuje poškozený.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost SŠ, JŠ, K, VOŠ a ŠZ Dojde-li ke škodě u žáka úrazem, resp. ŠaŠZ porušila právní povinnost: – Má žák deliktní odpovědnost? Pokud ano, podílí se SŠ, JŠ, K, VOŠ a ŠZ nebo hradí škodu zcela Pokud ne, hradí škodu ŠaŠZ nebo nikdo – Vyhodnocuje se vždy spolu s náležitým dohledem ŠaŠZ (ve smyslu zabezpečení provozní činnosti) – Zanedbala ŠaŠZ náležitý dohled? Pokud ano, podílí se nebo hradí škodu zcela Pokud ne, hradí škodu žák nebo nikdo – Vyhodnocuje se vždy spolu s existencí deliktní odpovědnosti žáka

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost žáka vůči SŠ, JŠ, K, VOŠ a ŠZ Dojde-li ke škodě ŠaŠZ způsobenou žákem, aplikuje se stejné schéma jako u MŠ, ale podle § 391 odst. 1 zákoníku práce: – Má žák deliktní odpovědnost? Pokud ano, podílí se nebo hradí škodu zcela Pokud ne, hradí škodu ŠaŠZ nebo nikdo – Vyhodnocuje se vždy spolu s náležitým dohledem ŠaŠZ (ve smyslu principu prevence) – Zanedbala ŠaŠZ náležitý dohled? Pokud ano, podílí se nebo hradí škodu zcela Pokud ne, hradí škodu žák nebo nikdo – Vyhodnocuje se vždy spolu s existencí deliktní odpovědnosti žáka

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Postih SŠ, JŠ, K, VOŠ a ŠZ Postih (regres) se aplikuje stejně jako u MŠ

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost poskytovatele praxe Aplikuje se stejně jako u SŠ