Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dusičnany v potravinách
Advertisements

Strach z éček – iracionální nebo odůvodněná obava?
Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Toxikologické aspekty aditiv v potravinách
Změny v potravinách.
Eva Pechová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Místo chemie z továren — mýdlo ze stromů.
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH
Potravinářská chemie.
Potravinářství.
Konzervanty a stabilizátory v potravinářství
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Plísně a jejich jedy v potravinách
Deriváty karboxylových kyselin Co jsou deriváty karboxylových kyselin? Kde se s nimi setkáváme?
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Marie Jouglíčková Monika Placatová
KOSMETIKA.
Cizorodé látky v potravinách
Chemie v potravinářství
Významné soli kyslíkatých kyselin
Koření.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ODBORNÝ PRACOVNÍK V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Nikol Vokáčová 2015/2016.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: získat přehled.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
 V molekule uhlovodíku je vodík nahrazen skupinou –NH 2  Příklady:  aminomethan: CH 3 NH 2  diaminoethan: CH 2 NH 2  aminobenzen: C 6 H 5 NH 2.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
AROMKA BRNO tradice od roku 1829 od roku 2009 jako AROMKA BRNO,s.r.o.
Zelenina, … Dodatky, ….
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Městec Králové
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Prídavné látky v potrave
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Karboxylové kyseliny.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Slide 1 Modul č.13 Potraviny a zdraví Rizikové látky v potravinách – aditivní látky (konzervační látky, barvivy, antioxidanty)

Slide 2…atd Aditivní látky můžeme rozdělit na tyto slupiny: 1. Barviva 2. Konzervační látky 3. Antioxidanty a kyseliny 4. Emulgátory, stabilizátory a zahušťovadla 5. Vonné a chuť zvýrazňující látky 6. Náhradní sladidla, potravinářské plyny a leštidla

Slide 2…atd Barviva se podle původu dělí na:  barviva přírodní  barviva identická s přírodními  barviva syntetická.

Slide 2…atd Barviva přírodní  Mezi barviva přírodní řadíme například karoteny, antokyany, riboflavin, chlorofyly a karamel.  Používání přírodních barviv nezpůsobuje žádná zdravotní rizika.  Nevýhodou přírodních barviv je jejich barevná nestálost, velká proměnlivost barevných odstínů a možnost mikrobiálního kažení.

Slide 2…atd Barviva syntetická  Mezi syntetická barviva patří například tartrazin, azorubin, amarant, žluť SY, erytrozin.  Dle chemické povahy členíme syntetická barviva na:  Azobarviva  Nitrobarviva  Barviva pyrozonová  Barviva xanthenová  Barviva antrachinonová  Barviva chinolinová  Barviva indigoidní

Slide 2…atd  Některá synteticky vyrobená barviva (tartrazin, žluť SY, azorubin, indigotin) zhoršují hyperaktivitu u dětí, vyvolávají alergické reakce a vznik astmatu.  Syntetické barvivo amarant a košenila je vyšších koncentracích karcinogenní, způsobuje poruchy plodnosti, poškozuje ledviny a játra.

Slide 2…atd  U vybraných barviv musí při použití v potravině na obalu uvedeno: „může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.  Výhodou syntetických barviv ve srovnání s barvivy přírodními je nižší cena, barevná stálost, neovlivňují chuť ani aroma výrobku.

Slide 2…atd Konzervační látky  Konzervační látky jsou chemické látky, které prodlužují trvanlivost potravin tím, že působí negativně na růst nežádoucích bakterií, plísní a kvasinek.  Mezi nejznámější a nejpoužívanější konzervační látky patří:  kyselina sorbová a její soli sorbáty  kyselina benzoová a její soli benzoáty  oxid siřičitý, siřičitany a hydrogensiřičitany

Slide 2…atd  dusitany a dusičnany  kyselina octová a její soli octany  kyselina propionová a její soli propionáty  antibiotika – např. nisin a natamycin.

Slide 2…atd  Propionát se používá proti vzniku tzv. nitkovitosti chleba a u baleného pečiva a cukrářských výrobků.  Dusitany se používají převážně při výrobě uzenin. Kromě konzervačního účinku mají také vliv na uchování růžovočervené barvy masných výrobků.  Oxid siřičitý prodlužuje trvanlivost ovoce, používá se při výrobě džemů a marmelád, při výrobě sušeného ovoce, přidává se do bílého vína. Vyšší koncentrace oxidu siřičitého způsobuje bolesti hlavy a zažívací obtíže.

Slide 2…atd  Kyselina benzoová a její soli benzoany se používají ke konzervaci nealkoholických nápojů, marmelád, pekařských výrobků, nakládané zeleniny, hořčice, kečupů a majonéz. Kyselina benzoová se může za spolupůsobení kyseliny askorbinové přeměnit na benzol, který je karcinogenní.  Kyselina sorbová patří mezi nejméně škodlivé konzervanty. Používá se ke konzervaci šťáv, sušeného ovoce, marmelád a sýrů. Mezi bezpečné konzervační látky řadíme například kyselinu octovou a její soli a také kyselinu mléčnou.

Slide 2…atd Antioxidanty  prodlužují trvanlivost potravin tím, že potraviny chrání před znehodnocením oxidací  Nejčastějším projevem oxidace potravin je žluknutí tuků nebo nežádoucí barevné změny potravin  Antioxidanty můžeme rozdělit na antioxidanty přírodní a syntetické

Slide 2…atd Mezi nejpoužívanější přírodní antioxidanty patří:  kyselina askorbová (vitamin C)  tokoferoly  kyselina vinná  kyselina citronová

Slide 2…atd Mezi nejpoužívanější syntetické antioxidanty patří:  propylgalát  oktylgalát  butylhydroxyanisol (BHA)  butylhydroxytoluen (BHT)  kyselina erythorbová

Slide 2…atd o Silné antioxidační účinky vykazuje také celá řada koření – například oregano, šalvěj, tymián, zázvor a hřebíček. o Dále jsou antioxidační látky přítomné v obilninách a v některých druzích zeleniny (cibule, česnek, paprika).