Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
DOPRAVA - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Společná obchodní politika Mgr. Oldřich Hájek. Obecná charakteristika SOP: Obecná charakteristika SOP: 7% populace, 24% světového produktu, 21% světového.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Daňové ráje Základy finančního práva Olga Sovová.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace / Test Určen pro: 2. ročník oborů Technické.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Celek a jeho části Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
VY_52_INOVACE_32_02_Evropská unie a NATO
Bezpečnostní systém ČR
Pojem přeměna obchodní společnosti
Pravděpodobnosti jevů
EVROPSKÁ UNIE – VZNIK A VÝVOJ
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Ekonomická Integrace a Politiky EU
Binomická věta 30. října 2013 VY_42_INOVACE_190212
Historie EU.
Společné a koordinované politiky EU
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Afrika – organizace Antonín Věžník
Variace bez opakování 25. srpna 2013 VY_42_INOVACE_190202
Historické milníky EU Monika Matysová.
Orgány EU.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
SLUŽBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Název projektu: Moderní škola
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Evropská unie VY_32_INOVACE_20
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Evropská územní spolupráce
Mezinárodní vztahy.
ROBERT SMITHSON – Spiral Jetty
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Mgr. Rostislav Navláčil 20. Vznik, význam, vývoj a cíle EU
2. ČNB a její role v platebním styku.
VŠFS kombinované studium
Evropská unie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Název projektu: Moderní škola
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_23_Období Studené války.
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Globalizace.
Mezinárodní integrace
EVROPSKÁ INTEGRACE.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
POHYB ŽIVOČICHŮ 30. ledna 2013 VY_32_INOVACE_110108
YVES KLEIN – Antropometrie
Globalizace Milena Tichá
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Mezinárodní integrační procesy VY_52_INOVACE_ února 2013

integrace je propojování suverénních států do jednotného nadnárodního uskupení s cílem určité spolupráce integrační procesy probíhaly po celou dobu historie civilizace; po 2. světové válce jejich úloha vzrostla a nabyla globálních rozměrů

DRUHY INTEGRACE rozdělení podle – oblasti působení – místa působení – členství – dále uzavřené a otevřené, či trvalé a dočasné.

EKONOMICKÉ OPEC NAFTA EFTA CEFTA SNS FTAA MERCOSUR GATT ASEAN

POLITICKÉ Rada Evropy Britské společenství národů

VOJENSKO - BEZPEČNOSTNÍ NATO Varšavská smlouva OBSE Arabská liga Organizace amerických států Organizace africké jednoty (od r Africká unie) ANZUS

SOCIÁLNÍ ILO – Mezinárodní organizace práce KULTURNÍ UNESCO PRÁVNÍ Mezinárodní soudní dvůr

Pokud jsou tyto jednotlivé oblasti propojeny vpodstatě všechny, hovoříme o tzv. komplexním druhu integrace. (EU)

Podle členství vládní mimovládní Podle územní působnosti regionální globální

Nevládní organizace Non-Government Organisations, NGO nevznikly na základě mezinárodní smlouvy členy nejsou suverénní státy, ale fyzické, či právnické osoby nebo instituce a sdružení s veřejným nebo soukromým charakterem Mezinárodní červený kříž (půlměsíc) FIFA Greenpeace

STUPNĚ INTEGRACE 1.PÁSMO VOLNÉHO OBCHODU 2.CELNÍ UNIE 3.SPOLEČNÝ TRH 4.HOSPODÁŘSKÁ UNIE 5.MĚNOVÁ UNIE 6.POLITICKÁ UNIE

1. PÁSMO VOLNÉHO OBCHODU free trade zone členové odstraní cla a jiné překážky volného pohybu zboží a služeb vůči 3. nečlenským zemím však vystupuje každá členská země s vlastní celní politikou CEFTA

2. CELNÍ UNIE členské země odstraní cla a jiné překážky volného pohybu zboží a služeb vůči nečlenským zemím uplatňují členské země společnou celní politiku celní unii tvořila ČR a SR před jejich vstupem do EU

3. SPOLEČNÝ TRH umožňuje mezi jednotlivými členskými zeměmi volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu Středoamerický společný trh, EHP, Rusko a Bělorusko

4. HOSPODÁŘSKÁ UNIE existuje volný pohyb zboží, služeb a kapitálu navíc však dochází k úplnému sjednocení ekonomických podmínek, koordinaci hospodářské a sociální politiky

5. MĚNOVÁ UNIE nejvyšší stupeň ekonomické integrace jednotná hospodářská i měnová politika jednotná centrální banka Tzv. Eurozóna, některé ostrovy Malých Antil používající východokaribský dolar, Černá Hora - euro

6. POLITICKÁ UNIE společná politika se přesouvá z pouze ekonomické oblasti do sféry – zahraniční – bezpečnostní (obranné) – vnitřní politiky může vést ke konfederaci až federaci (USA1789; Švýcarsko 1848; Senegambie 1989)