Zabezpečení struktury absolventů škol v souladu s potřebami zaměstnavatelů Ing. Jiří Vojtěch vedoucí oddělení analýz potřeb trhu práce Národní ústav odborného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Advertisements

7 Nezaměstnanost.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2d Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Rok 1997 Pozemní stavitelství Pozemní stavitelství Technické zařízení budov Technické zařízení budov Mechanik – opravář pro silniční motorová vozidla.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Příprava pracovníků v Tanex,PLASTY a.s. Ing. Dana Spejchalová, Ph.D.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek Listopad 2004.
Prezentace pracovního portálu R. Cerkal
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Personální plán pro podnikatelský plán
Vývoj na trhu práce, kritéria pro výběr povolání Krajská pobočka v Olomouci.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
IPS Schůzka výchovných poradců Praha – východ Mgr. Pavel Lehovec.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Říjen  Úvodní kolečko – kdo je z jaké školy?  ÚP Bc. Kateřina Járová (trh práce) Ing. Marcela Vychodilová (IPS, nabídka pro ZŠ)  Krajský úřad.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Seznámení s multimediálními ukázkami na podporu vzdělávání v technických oborech Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro analýzy.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Situace na trhu práce Pardubický kraj.
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Jak dále s duálním vzděláváním v MSK?
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Setkání kariérových poradců
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Změny na trhu práce?.
Setkání kariérových poradců oblasti Ústí nad Labem, Děčín a Litoměřice
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Zabezpečení struktury absolventů škol v souladu s potřebami zaměstnavatelů Ing. Jiří Vojtěch vedoucí oddělení analýz potřeb trhu práce Národní ústav odborného vzdělávání

Úloha vzdělávacího systému Počáteční kvalita nastupující pracovní síly je výrazně determinována vzdělávacím systémem; tato kvalita spočívá především: ve vybavenosti absolventů potřebnými znalostmi, schopnostmi a dovednostmi, v jejich připravenosti plnohodnotně se začlenit do pracovního procesu, v jejich ochotě se dále vzdělávat.

Úloha vzdělávacího systému Je důležité, aby schopnosti, dovednosti a znalosti absolventů, které jsou výsledkem přípravy ve vzdělávacím procesu, co nejvíce korespondovaly s požadavky zaměstnavatelů. vzdělávací systém má pružně reagovat na současné i budoucí potřeby trhu práce. je potřebné znát názory zaměstnavatelů na kvalitu pracovní síly a jejich požadavky kladené na pracovníky

Z výsledků šetření realizovaných NÚOV vyplývá, že zaměstnavatelé: kladou oproti klíčovým dovednostem (48,5 %) mírně vyšší důraz na dovednosti profesní (v průměru 51,5 %). kladou mírně vyšší důraz na široké profesní dovednosti, zejména u malých firem u všech vzdělanostních skupin pak vystupuje do popředí schopnost „nést zodpovědnost“ a „ochota učit se“. SOU: čtení a porozumění pracovním instrukcím - za „zcela nezbytné“ až „důležité“ je považuje takřka 98 % zaměstnavatelů, adaptabilita a flexibilita (95 % zaměstnavatelů), ochota učit se (91 % respondentů) schopnost týmové práce“ (89 % respondentů).

Důležitost kompetencí podle šetření zaměstnavatelů

Z výsledků šetření realizovaných NÚOV vyplývá, že zaměstnavatelé: pociťují nedostatek obráběčů, technologů a konstruktérů zámečníků, obchodníků, CNC operátorů či nástrojařů ( u středních a velkých organizací ) pracovníků skupin oborů 23 – Strojírenství a strojírenská výroba, 26 – Elektrotechnika, telekomunikace a VT 28 – Technická chemie a chemie silikátů a 36 – Stavebnictví, geodézie a kartografie řidičů (autobusů a nákladních vozidel) a autoopravářů prodavačů číšníků – servírek a kuchařů (zejména malé podniky od 6 do 25 zaměstnanců.

Co dál – lze si položit otázky Jsou uvedené problémy skutečně vyjádřením nedostatečného počtu absolventů v daných oborech nebo jde o obecný nedostatek pracovníků daných profesí ? Může a má školství řešit uvedený nedostatek pracovníků tím, že bude ovlivňovat strukturu absolventů? Bylo by stanovení kvót v daných oborech řešením a bylo by toto řešení funkční a ve shodě s potřebami země? Mají mladí lidé právo volit si své povolání podle svého uvážení?

Nejsilnější odvětví v České republice tvoří „zpracovatelský průmysl“. nikde jinde není jeho podíl tak vysoký (27,7 %) nikde jinde také netvoří více než dvojnásobek druhého nejsilněji zastoupeného odvětví Je zřejmé, že tak vysoký podíl zaměstnanosti v tomto sektoru není trvale udržitelný, Jde stále o velkou přezaměstnanost danou jednak zděděnou deformovanou strukturou zaměstnanosti, jednak stále nedostatečnou produktivitou práce.

Co dále vede k nedostatku průmyslových dělníků? Souběh rozvoje moderních průmyslových podniků vyvolaný jeho výhodností pro zahraniční investory a přetrvávající existence našich podniků s tradiční výrobou, konkurenceschopných na základě levné pracovní síly a existující průmyslové základny. I když tyto podmínky přispívají k udržení „přijatelné“ míry nezaměstnanosti, nelze pokládat tak vysoký podíl pracovníků v průmyslu za trvale udržitelný. Další vývoj by měl směřovat k narovnání tohoto stavu, současně se snižováním podílu sekundárního sektoru na zaměstnanosti.

Přechod absolventů SOU do praxe a jejich uplatnění na trhu práce - šetření absolventů učebních oborů šest let po absolvování Zájem o práci v oboru: před ukončením 59 % absolventů SOU po ukončení studia zahájilo práci v oboru 53 % absolventů po šesti letech jich pracuje v oboru 37 % S odstupem 6 let od ukončení studia zcela mimo obor je 39 % absolventů SOU před ukončením studia mělo tento úmysl jen 8 % budoucích absolventů Tato zjištění plně korespondují s analýzami prováděnými v rámci řešení problematiky shody získaného vzdělání a vykonávaného zaměstnání (NÚOV, 1996, 2001, 2006).

Shoda oboru vzdělání a vykonávaného zaměstnání

Nejproblémovější skupina oborů Extrémně nízký podíl absolventů, kteří pracují přímo ve vystudovaném oboru, je charakteristický především pro skupinu oborů Strojírenství Ve strojírenských oborech po ukončení studia na SOU je ve svém oboru 40 % absolventů po šesti letech dochází k poklesu na pouhých 24 % (v elektrotechnických oborech z 39 % na 28 %)

Nejproblémovější skupina oborů Jednoznačně nejhůře hodnotí svoji situaci absolventi strojírenských oborů, kteří pracují v oboru: při nízkém finančním ohodnocení je malá spokojenost s pracovními podmínkami a v celém souboru nejnižší spokojenost s perspektivností firmy. Spokojenost absolventů, kteří odešli mimo obor, je vyšší.

Spolupráce se sociálními partnery Situace: pracovníci profesí, o které je zájem, jsou v zaměstnáních, která neodpovídají jejich přípravě je potřebné hledat způsoby, jak tyto pracovníky získat pro práci v oboru, který si sami ke studiu vybrali. Vedle pracovních, sociálních a finančních podmínek jde zřejmě i o perspektivu firmy i odvětví, o možnosti pracovního růstu apod. – to je ale především záležitostí zaměstnavatelů Zvýšení počtu žáků je prostředek, který je účinný jen když žáci budou mít o toto studium i o zaměstnání zájem.

Spolupráce se sociálními partnery Sociální partneři: jasně ukázat zájem o pracovníky určitých profesí již pro žáky základních škol, trvalý a bezprostřední kontakt se středními (i jinými) školami – přednášky, exkurze, praxe, žáci na odborný výcvik všude moderní vybavení a pěkné pracovní prostředí, podnikové školy vysoká informovanost – kariérové poradenství poskytování maturitní přípravy v oborech SOU

Závěrem: Vzdělanost mladé populace nelze omezovat okamžitými potřebami našich zaměstnavatelů či zahraničních investorů. (Podpora zahraničních investic má být směrována především ke snížení aktuální nezaměstnanosti). Politika zaměstnanosti musí respektovat skutečnosti, že ČR ekonomicky konverguje směrem k vyspělejším zemím světa. Příliv zahraničních investic způsobuje posílení podílu výrobků s nižším stupněm zpracování - to není cesta perspektivního dlouhodobého hospodářského rozvoje. „Dlouhodobá orientace školské politiky na zvyšování vzdělanostní úrovně mladé populace v zájmu dlouhodobého hospodářského růstu.“ (Národní rozvojový plán České republiky - minulá vláda) „Budou vytvořeny podmínky pro větší zpřístupnění vysokoškolského vzdělávání a pro rozšíření nabídky studijních oborů.“ (Z programu současné vlády)