CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
, Praha, Goethe institut Tereza Šmídová NÚV.
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Environmentální Vzdělávání a výchova.
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Vlastní hodnocení školy
Mentoring a Magistrát HR Know - How & Fórum personalistů Ing. Libor Peprný
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
TČ1 – Truhlář a Čalouník, 1. ročník, tříletý učební obor
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
KomunitníCentrum. ČESKÉHO ŠVÝCARSKA TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR  4 národní.
Organizační struktura
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
SLAVNOSTNÍ UKONČENÍ PROJEKTU. MODERNIZACE VZDĚLÁVÁNÍ – ŠANCE LEPŠÍHO PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ CZ.1.07/1.2.33/
Implementace EQAVET v ČR
Základní škola Uničov, Haškova 211 Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ , realizace – INVESTICE.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
„Pomáháme imigrantům stát se našimi spoluobčany.“ Příprava učitelů na výuku češtiny jako cizího jazyka Mgr. Lenka Pavelková, MSc. 1.
Obsah, metody a formy polytechnické výchovy v mateřských školách Seznámení s projektem Milan Podpera.
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí.
INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE Modernizací a inovací výuky k rozvoji klíčových kompetencí žáků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.06/ Poskytovatel.
1 LETNÍ ŠKOLA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ – SUPMAT - Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů (CZ.1.07/2.3.00/ )
Projekt Rovná šance Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.08/ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Rozvoj výuky cizích jazyků
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Plánování prvních kroků
SEMINÁŘ Mgr. Karolina BOSTLOVÁ
Sociální dovednosti učitele
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Vývoj motýla Vnímání.
Klíčová role zástupce ředitele při zkvalitňování pedagogického vedení školy Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha,
Organizační struktura
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato akce je financována z Evropského.
Druhý stupeň malotřídně
Projekt VOV Ekonomická sekce jazyky
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky

CLIL v Evropě

Projekt PROCLIL, Kypr Tříletý Důraz byl kladen na vzdělávání učitelů. Učitelé se školili současně se zaváděním CLILu na školách Školení vycházelo z jejich okamžitých potřeb při tvorbě materiálů, pochopení principů výuky CLIL a zkoumání dopadu této výuky na žáky, učitele, rodiče a poskytovatele vzdělávání Zkoumala se efektivita výuky obsahu i jazyka

Rozdíly: Mezinárodní: Kypr, Německo, UK, Španělsko, Turecko Zaměřil se na zavádění CLILu do MŠ a na 1. stupeň ZŠ.

Vzdělávací kontext Podobnosti Omezený počet škol (5 MŠ, 10 ZŠ) Úzká spolupráce mezi VŠ, institucí DVPP, učiteli a školami. Rozdíly Účastníci byli učitelé jazyka i obsahu Všichni účastníci měli velmi dobrou jazykovou úroveň

Popis projektu CLIL byl zaváděn postupně 1. rok: CLIL showers Modulární výuka CLIL Výuka CLIL v jednom předmětu 2. rok: CLIL showers Výuka CLIL v jednom předmětu

Metody práce Administrativní: průběžná informovanost všech zúčastněných Vzdělávací: semináře, buddy systém, mentoring, kurzy v zahraničí Výzkumné: průběžná evaluace vnitřní i vnější, vyhodnocování výsledků, publikace a šíření zkušeností

Výsledky šetření: Učitelé v projektu: náročné pozitivní zkušenost vyžaduje zvýšený důraz na přípravu pocity profesního uspokojení dobré výsledky žáků projekt pomáhá řešit problém dětí z jiného jazykového prostředí mají pocit, že se více podíleli na procesu výuky, více ji ovlivňovali

Zástupci institucí: Větší povědomí o CLIL Velmi pozitivní reakce Rodiče: 95% dotázaných vyjádřilo zájem a podporu CLIL Žádají pokračování

Žáci Zvýšené jazykové povědomí Motivace k učení jazyků – význam znalosti jazyků se zvýšil o 12% Ochota učit se jazyky o 14% Ochota učit se formou CLILu 15%, u starších žáků o 30% 100% starších žáků ocenilo výuku formou CLILu Důvody: Naučil jsem se více jazyk Bylo to zábavnější Bylo to zajímavější Naučil jsem se nové věci Co ocenili nejvíce: Hodiny byly zajímavé Učili jsme se jinak Pracovali jsme více v párech a ve skupinách Dělali jsme zajímavé aktivity Využívali jsme IT Všichni žáci mají pocit, že se zlepšili v jednotlivých jazykových dovednostech (ve čtení a psaní více než v mluvení a poslechu) Podpora učitelů, kterou žáci ocenili zahrnovala: Jasné příklady, vysvětlení učitele, opakování jednotlivých vět a frází, vizuální podpora, řeč těla, pomalejší projev, překlad Způsoby práce, které považovali žáci za nejúčinnější: Využití IT a internetu Videa Hry Párová a skupinová práce

Poučení pro náš projekt Postupovat pomalu a uváženě, sledovat velice pečlivě a důsledně pokroky, ale i problémy, systematicky monitorovat Informovat průběžně všechny zúčastněné (stakeholders) o jednotlivých krocích, tak abychom je zainteresovali a zahrnuli do programu (kolegy, ČŠI, orgány, rodiče, studenty ….) Úzce spolupracovat s žáky a studenty, monitorovat jejich pokroky, postoje atp. Úzce spolupracovat dohromady (vzájemná pomoc, podpora….) Věřit v úspěch CLILu Věřit v inovace a změnu, netrvat na starých stereotypech, snažit se vše kriticky hodnotit