ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26
Pro trávení potravy je důležitá slinivka břišní /pankreas/ produkuje cca 2 litry tekutiny denně, obsahuje enzymy tyto enzymy se postarají o rozklad potravy
Enzym – bílkovina - základem jsou proteiny - řídí biochemické reakce v živých tělech - je to biokatalyzátor (dodává aktivační energii do reakce)
každý enzym vyvolává jinou reakci např. štěpí bílkoviny tuky škroby zpracovává cholesterol Enzymy jsou závislé na teplotě reaktantů pH reagujících látek množství inhibitorů
Využití enzymů: 1. věda a výzkum 2. prací prostředky – odstranění skvrn při nízkých teplotách 3. potraviny - výroba sýrů, luštěnin bez nadýmání 4. odpady – ekologické čištění septiků, žump 5. lékařství – doplňky stravy Wobenzym (otoky, podlitiny, modřiny, jizvy) - léky na léčbu poruch trávení, plynatosti - podpora imunity
ÚKOL Vyhledej v literatuře pojmy: Trypsin Pepsin Slinivka produkuje také h……….., důležitý pro trávení cukrů. Navrhni z hlediska trávení správnou skladbu jídelníčku.
ŘEŠENÍ Trypsin – enzym, produkuje ho slinivka štěpí bílkovinnou složku tráveniny vyhovuje mu zásadité prostředí najdeme ho v dvanáctníku Pepsin - enzym, produkt slinivky rozkládá bílkovinu vyžaduje kyselé prostředí ( proto je v žaludku chlorovodík) Slinivka produkuje také hormon inzulin - trávení cukrů.
ODKAZY ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. CHEMIE Plzeň: FRAUS, ISBN Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: ENZYMY Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: chemie Tematický okruh: ENZYMY Téma: ENZYMY Pomůcky: interaktivní tabule, počítač, nosič flesh Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o trávení potravy a enzymech. V závěru je samostatný úkol a jeho řešení, který se zabývá poruchami činnosti lidského těla při potížích trávení.