VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Advertisements

Pokroky v radioterapii maligních lymfomů MUDr.Kateřina Dědečková Ústav radiační onkologie Nemocnice na Bulovce a 1.LF UK, Praha Proton Therapy Center,
Vypracoval: Pavel Krajčovič Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lenka.
VY_32_INOVACE_02_20_zdravá výživa. Co by měla obsahovat?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová LEGÁLNÍ DROGY Normální je nekouřit. Alkohol i cigareta poškozují zdraví.
VY_32_INOVACE_09_20_návykové látky. Návykové látky jsou omamné látky (drogy) a psychotropní látky.
POHLAVNÍ CHOROBY výklad a opakování Název: VY_32_INOVACE_Pohlavni_choroby Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: KUŘÁCTVÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
DÝCHACÍ SOUSTAVA. FUNKCE DÝCHACÍ SOUSTAVY  nasycování krve kyslíkem  odstraňování oxidu uhličitého  termoregulace  hospodaření s vodou.
Proč je nutno začít s léčbou neplodnosti včas MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Bc. Balonová Soňa. Proč chodíme na preventivní lékařské prohlídky? „Preventivní lékařská péče“ ? Co to znamená.
VY_32_INOVACE_08_21_spánek a odpočinek.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_18_20_špatný spánek.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Věcné učení VY_32_INOVACE_06_11_smysly člověka (sluch 2)
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Téměř za každou lékovou interakcí lze nalézt (zajímavý) příběh
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Sčítání do 20 s přechodem přes desítku
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název projektu: Moderní škola
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_14_Krevní oběh
Znečištění ovzduší Obr. 1
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_06_01_mužské pohlavní orgány.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_20_20_zdravý životní styl.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
VY_52_INOVACE_14_01_stavba srdce
VY_32_INOVACE_19_18_odčítání do 100 s přechodem desítky
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_soustava vylučovací
Vývojová psychologie Prenatální období.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
PŘÍRODOVĚDA JEDOVATÉ ZLOZVYKY
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.33_Hmyz Datum: 3.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Matematika + opakování a upevňování učiva
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Ruský obrázkový slovník XXV Přídavná jména A
Význam zapojení žáků s dlouhodobým onemocněním v pohybových programech na ZŠ a SŠ Mgr. Tomáš Vyhlídal Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_16_20_kouření

Spoj název s obrázkem

Kouření způsobuje rakovinu plic, což je zhoubné nádorové onemocnění, které postihuje tkáň plic a dýchacích cest. Ve věkové skupině do 45 let je už nyní výskyt rakoviny plic u žen častější než u mužů. Příznaky rakoviny plic jsou nenápadné. Nejčastější příznaky rakoviny plic jsou: kašel, vykašlávání krve, bolest na hrudníku, chrapot, sípání, váhová nestabilita. Léčba rakoviny plic závisí na typu nádoru a jeho rozsahu, přihlíží se také k celkovému stavu pacienta, jeho věku atd. V léčbě se v současné době uplatňují chirurgické metody, chemoterapie a ozařování (radioterapie). Dobře si vše přečtěte, čeká vás úkol. ! !

Nejčastější příznaky rakoviny plic jsou: Vypiš do tabulky ?

Napiš, které plíce jsou kuřáka a nekuřáka ? ? ?? ? ?

Kouření v průběhu těhotenství může způsobit závažné zdravotní problémy matkám i plodu. Vliv kouření se mimo jiné spojuje s předčasnými porody a dýchacími problémy. Za rozštěpy rtů novorozenců je zodpovědný alkohol a kouření matek.

Kůže kuřáka bývá také tenčí a méně soudržná. Pleť kuřáků je nejen více vrásčitá, ale také našedlá či pobledlá a má vliv na rychlejší stárnutí pleti. Vykouření jedné cigarety může vyvolat zúžení cév až na dobu 90 minut. Kouření výrazně urychluje rozvoj aterosklerózy (kornatění tepen). Důsledkem jsou mozkové cévní příhody a srdeční infarkty. Cévy Vrásky

Impotence Dlouhodobé kouření může způsobit mužům impotenci a závažné poruchy erekce. Chrup Kouřením také žloutnou zuby. S tímto souvisí zvýšené množství zubního plaku a nepříjemný zápach z úst. To vše má negativní vliv na vznik zubního kazu.

Mezi další nemoci a poruchy, které kuřáci obvykle mívají, můžeme zařadit:  vředovou chorobu žaludku a dvanáctníku  dřívější rozvoj šedého zákalu a stařecké hluchoty  poruchu potence a plodnosti u mužů  menstruační obtíže či neplodnost u žen  zhoršené hojení ran Pobyt v zakouřeném prostředí: Zvyšuje riziko zápalu plic a zánětů středního ucha a také dalších poruch dýchání.

2. snímek – slouží k výkladu 3. snímek – spojovačka 4. snímek – správné vypracování předchozího snímku 5. snímek – slouží k výkladu 6. snímek – žáci interaktivním perem vypíší od tabulky příznaky rakoviny 7. snímek – žáci interaktivním perem vypíší na řádky stav plic kuřáka 8. snímek – slouží k výkladu 9. snímek – slouží k výkladu 10. snímek – slouží k výkladu 11. snímek – slouží k výkladu 12. snímek – popis 13. snímek - zdroje

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Pajkrtová.