Změny v životě člověka – puberta, dospívání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

Sexuální výchova.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Těhotenství, dětství a dospívání
Sebepoznávání a sebepojetí 6. ročník
 VY_32_INOVACE_16_06  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Rozmnožovací soustava
Člověk a dospívání Petr Machala.
Rozmnožovací soustava
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_406.
Biologické děje v dospívání
Základní charakteristika
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
D OSPÍVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Manželství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Manželství.
Základy osobní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Režim dne. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Režim.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_11_Sebepoznávání a sebepojetí Číslo projektu:
Lidské tělo - svaly. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – svaly.
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
Otužování.
Lidské tělo - kostra.
Vztahy a pravidla soužití – vrstevnická skupina
Třídění přírodnin.
Láska.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Křížovka – opakování, manželství
Dýchací soustava.
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Lidské tělo - kůže.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Ludvík Napoleon a druhé císařství
Dospívání VY_32_INOVACE_12_36.
Vztahy a pravidla soužití - obec
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vývoj člověka Ontogeneze.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Jak lidé využívají přírodu
Domov, obec, stát, světadíl
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VÝVOJ JEDINCE opakování
Rozmnožovací soustava
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Dospívání - puberta Období, ve kterém se tělo dítěte mění na dospělého člověka schopného se rozmnožovat.
Transkript prezentace:

Změny v životě člověka – puberta, dospívání

ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Změny v životě člověka – puberta, dospívání. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7C_Vz8_11_ Změny v životě člověka – puberta, dospívání. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/21.3534 PŘEDMĚT Výchova ke zdraví ROČNÍK 8. KLÍČOVÁ SLOVA Puberta, dospívání, pubescence, rodiče a děti. DATUM 30.11. 2013

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví. Žáci se seznámí s obdobím vývoje člověka, kterým sami právě procházejí.

Puberta Pubertu nazýváme též dospíváním je významným obdobím v životě jedince. Sexuální tělesná rozlišnost u chlapce a dívky je doprovázena odlišnostmi v myšlení, cítění a chování (psychickými změnami). Dochází k proměně dítěte v dospělého člověka.

Dospívání Dospívání neboli pubescence je velmi intenzivní období v životě člověka. Tento „vývojový zázrak“ se odehrává zhruba mezi 13. – 15. rokem života a přináší s sebou řadu tělesných a psychických změn u chlapců i dívek. Toto období klade vysoké nároky na tělesnou a duševní hygienu každého jedince a na jejich správnou životosprávu. Z dětského světa vstupují dospívající na práh dospělosti a snaží se v něm pro sebe najít místo.

Putování krajinou dospívání Vývoj každého z nás je plný překvapení, zvratů a změn. Jako bychom žili „dva“ odlišné životy – ten první v těle maminky, kde jsme se cítili bezpečně a šťastně, a ten druhý, kdy putujeme světem a prožíváme jeho radosti i strasti, které nás vedou až do dospělosti. Hledáme cestu naplněnou porozuměním k sobě samému a k ostatním kolem nás. Nacházíme nejen štěstí a radost, ale i smutek a problémy, které je potřeba překonat. Naše putování vede od narození přes dětství a dospívání do dospělosti. Zastavíme naše kroky právě v jednom z nejproměnlivějších období života, a to dospívání, které v nás zanechává trvaly otisk při utváření naší jedinečné osobnosti.

Období dospívání Obr. Č. 1 - Učebnice pro 6. ročník – strana 137

Úkol k zamyšlení Ve dvojici diskutujte o změnách v období dětství a dospívání. Pokuste se vyjádřit rozdíly mezi dospíváním u dívek a chlapců. Které projevy dospívání na sobě sám/sama pozoruješ? Pojmenuj pocity vyvolané těmito změnami.

Sportující dospívající Obr.č. 2

Dokážete k postavě dívky a chlapce správně přiřadit projevy dospívání. Ztopoření pyje (erekce) Výron semene (ejakulace) Výron semene při nočním snění (noční poluce) Akné Pravidelná měsíční krvácení (menstruace) Ochlupení v podpaží Změna barvy hlasu Zvětšování prsů Zaoblování boků Citová labilita Přehnaná kritika rodičů Zvětšování pohlavních orgánů Růst vousů Obr.č.3

Zdroje k textu JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČECILOVÁ, Anna. Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN 978-80-7238-886-8. JANOŠKOVÁ, Dagmar; ČÁBALOVÁ, Dagmar; MARKOVÁ, Hana. Občanská výchova 7 Rodinná výchova 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2004, ISBN 80-7238-325-6.

Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 učebnice pro 6. ročník , strana 137 - JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČECILOVÁ, Anna. Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN 978-80-7238-886-8. Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. onlineomalovanky.cz [online]. [cit. 30.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.onlineomalovanky.cz/omalovánka-dívka-a-chlapec-praktikující-jogging_358.html Obr.č. 3 NEUVEDEN, Neuveden. onlineomalovanky.cz [online]. [cit. 30.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.onlineomalovanky.cz/omalovánka-chlapec-a-dívka-každý-s-knihou-malý-kufr-a-hračky-kachna_711.html