Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozmnožovací soustava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozmnožovací soustava"— Transkript prezentace:

1 Rozmnožovací soustava
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Rozmnožovací soustava Pří_098_Člověk a jeho zdraví_Rozmnožovací soustava Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro práci za pomoci počítače s interaktivní tabulí. Je součástí tématického okruhu „Člověk a jeho zdraví.“ Materiál je v souladu s osnovami vyučovacího předmětu přírodověda a ŠVP pro základní vzdělávání ZŠ Slušovice. Je určený k vyvozování nového učiva, opakování a procvičování učiva. V prezentaci se žáci seznámí s rozmnožovací soustavou u člověka. Tento materiál vznikl ze zápisů autora jako doplňující materiál k učebnici: MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: Člověk a jeho svět. Bratislavská 23d, Brno: NOVÁ ŠKOLA s.r.o., ISBN Je určen pro předmět Přírodověda 5. ročník

3 Rozmnožovací soustava
1. Přírodověda 5.ročník Rozmnožovací soustava

4 Rozmnožovací soustava
Všechny živé organismy mají schopnost rozmnožovat se. Bez této schopnosti by všechny vyhynuly. Rozmnožování umožňuje rozmnožovací soustava. Tvoří ji pohlavní orgány s pohlavními žlázami. Rozmnožovací soustava se liší podle pohlaví. U žen jsou tvořeny pohlavní buňky ve vaječnících. U mužů jsou tvořeny pohlavní buňky ve varlatech. Pohlavní buňky žen se nazývají vajíčka. Pohlavní buňky mužů se nazývají spermie.

5 Oplození Ke vzniku nového života je nutné spojení ženské pohlavní buňky (vajíčka) a mužské pohlavní buňky (spermie). Tento děj se nazývá oplození. Po oplození vzniká v těle matky zárodek člověka, který je velký jako špendlíková hlavička. Zárodek se postupně v matčině těle vyvíjí v plod. Vývoj trvá 9 měsíců a nazývá se těhotenství. Pak následuje porod, kdy matka porodí dítě. Člověk se narodí buď jako chlapec, nebo jako dívka. Pohlaví člověka je patrné podle stavby pohlavních orgánů.

6 Spermie pronikající do vajíčka
2.

7 Uložení plodu v těle matky
3. Uložení plodu v těle matky

8 Pohlavní soustava ženy
4. Pohlavní soustava ženy

9 Pohlavní soustava muže
5. Pohlavní soustava muže Penis Varle

10 Dospívání - puberta V období dětství nejsou pohlavní orgány zcela vyvinuty a nejsou v činnosti. Během dospívání se děvčata mění v ženy a chlapci v muže. Dítě se postupně mění v dospělého člověka. Období dospívání je doprovázeno tělesnými i duševními změnami. V mužských i ženských pohlavních orgánech vznikají hormony. V období dospívání začínají hormony výrazně ovlivňovat vzhled budoucího muže a ženy. V období dospívání dochází ke vývoji pohlavních orgánů. Pohlavní orgány začínají produkovat pohlavní buňky. Člověk se může začít rozmnožovat.

11 Změny v pubertě u dívek Výrazné zvětšování prsů a vývoj prsních žláz.
Rozšiřování boků těla. Růst ochlupení v oblasti pohlavních orgánů a v podpaží. Mezi rokem se ve vaječnících začínají vytvářet ženské pohlavní buňky - vajíčka. Vajíčka sestupují jednou za měsíc vejcovody do dělohy. Sliznice dělohy se silně prokrvuje a připravuje se na přijetí oplozeného vajíčka. Pokud nedojde k oplození vajíčka, část nevyužité děložní sliznice se odloučí a je odplavena z těla ven. Tento děj se nazývá menstruace a trvá několik dní. Pravidelné změny, které prodělává děložní sliznice, tvoří menstruační cyklus trvající nejčastěji 28 dní.

12 Změny v pubertě u chlapců
Růst vousů na obličeji. Zvětšování hrtanu. Růst chlupů na hrudi a v podpaží. Rozšiřování ramen a hrudníku. Zvětšování penisu. Růst ochlupení v oblasti pohlavních orgánů. Mezi rokem života je dokončen vývoj pohlavních orgánů - varlat. Ve varlatech se vytváří pohlavní buňky - spermie. Spermie při pohlavním styku procházejí chámovody do močové trubice a opouštějí tělo.

13 Opakování Jak se nazývají pohlavní buňky ženy? vajíčka spermie varlata

14 Opakování Jak se nazývají pohlavní žlázy muže? spermie vaječníky
varlata

15 Opakování 9 měsíců 2 roky 3 měsíce
Jak dlouho se přibližně vyvíjí plod v těle matky před porodem? 9 měsíců 2 roky 3 měsíce

16 Opakování varlata a vaječníky spermie a vajíčko spermie a varlata
Které buňky musí splynou, aby v těle matky vznikl zárodek? varlata a vaječníky spermie a vajíčko spermie a varlata

17 Opakování sublimace menstruace destrukce
Jak se nazývá jev, při kterém každý měsíc opouští tělo ženy neoplozené vajíčko? sublimace menstruace destrukce

18 Obrázky: Zdroje použitých materiálů:
Soubor:Dolina Miętusia a2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:Sperm-egg.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:Placenta system.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:Scheme female reproductive system-cs.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:Male anatomy blank.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z:

19 Text: Zdroje použitých materiálů:
MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: Člověk a jeho svět. Bratislavská 23d, Brno: NOVÁ ŠKOLA s.r.o., 2011, str ISBN Rozmnožovací soustava. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Rozmnožovací soustava"

Podobné prezentace


Reklamy Google