Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Advertisements

Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Banket Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pekařská výroba  Výroba chleba  Výroba běžného pečiva  Výroba jemného pečiva.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
TĚSTO PIŠKOTOVÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, piškotové, příprava, omelety, noky Autor:
Trvanlivé pečivo  Sušenky  Oplatky  Perníky  Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot  Suchary, preclíky, tyčinky.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Technika obsluhy – Příprava káv s alkoholem Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Přepočty surovinových norem
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Stavební výkresy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_01
DUM - Digitální Učební Materiál
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Stroje a zařízení - spoje
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Protýkání a plnění hovězího masa
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Suroviny pro cukráře I. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Výroba plundrového těsta
Úprava výrobků před pečením 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Strojní zařízení – Zhutňování
DUM - Digitální Učební Materiál
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Griliáž
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
Ekonomika– národní hospodářství
Chemické vlastnosti technických materiálů
VY_32_INOVACE_ Ostravan
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou
Stroje a zařízení - spoje
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VY_32_INOVACE_ Výrobky – Pražské koule
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Stroje a zařízení - spoje
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_15_290
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Není příloha, jako příloha
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Měření v dílenské praxi
Šlehání a tření vháníme do potraviny vzduch
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Strojní zařízení - Pracovní proces s výztuží
zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos
Řezání vnějších závitů
Transkript prezentace:

Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastZpracování surovin a materiálů Vzdělávací oborCukrářské technologie Vzdělávací okruhListové těsto Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let Anotace Prezentace seznamuje žáky s příklady výrobků z listového těsta. Prezentaci je možné rozdělit do více hodin. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slovaListové trubičky, lisotvé šátečky, listové záviny, listové rohlíčky, krachle, listové žloutkové řezy. Datum Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto

Výrobky z listového těsta

Výrobky plněné po upečení. Výrobky plněné před pečením. Výrobky bez náplně.

Listová trubička - korpus Listové těsto se vyválí do obdélníku, odstraní se přebytečná mouka a nakrájí se lemy, která se navíjejí na kónická tvořítka. Skládají se na čistý plech, vždy spojem dolů. Před vsazením do pece se potírají žloutky. Důležité je správné propečení výrobku.

Listová trubička - korpus

Listové trubičky s bílkovým krémem Trubička je zlatohnědé barvy s bílkovou náplní. Složení: Listová trubička – korpus Bílkový základní krém Cukr moučka s vanilínem

Listový šáteček - korpus Listové těsto se vyválí do obdélníku, odstraní se přebytečná mouka a nakrájí se čtverce, které se navíjejí na kónická tvořítka, protilehlé rohy čtverců se potírají žloutky a přitlačí se. Před vsazením do pece se výrobky potírají žloutky. Velmi častou vadou je rozvinování šátečků. Vadě lze zabránit tím, že šátečky pře vsazením do pece necháme odležet.

Listový žloutkový řez Mají pravidelný tvar, na povrchu jsou potažené vrstvou fondánové polevy. Na řezu jsou patrné dně vrstvy listového korpusu a vrstva náplně. Listové pláty se musí před pečení propíchat, aby se netvořily puchýře.

Listový žloutkový řez Složení Listové pláty – korpus Žloutkový máslový krém s rumovou příchutí Ovocná náplň Fondánová poleva upravená

Listový šáteček - korpus

Listový šáteček Korpus má pravidelný tvar, zlatohnědé barvy. Chuť je po lisovém korpusu doplněná chutí použité náplně. Složení: Listový šáteček – korpus Náplň (žloutkový máslový krém, bílkový krém) Cukr moučka s vanilínem

Listový závin s náplní Výrobek je mírně klenutý, na povrchu posypaný moučkovým cukrem. Na řezu je náplň uzavřená do křehkého a propečeného korpusu. Chuť je po listovém korpusu a náplni.

Listový závin s náplní

Listové rohlíčky s náplní Jsou to křehké výrobky s náplní (ořechovou, makovou) na povrchu sypané moučkovým cukrem. Z vyváleného listového těsta se nakrájí pásy, do středu se nanese náplň, okraje se potřou žloutky a vytvarují se rohlíčky. Přenesou se na čistý plech, potřou žloutky a odpékají se. Po upečení a vychladnutí se sypou moučkovým cukrem s vanilínem.

Další výrobky: Krachle - neplněný výrobek z listového těsta. Je oválného tvaru na povrchu je mírně zkaramelizovaný cukr a skořice. Listové tyčinky – tyčinky jsou na povrchu sypané hrubou solí a dalším posypem (kmín, mák, sezam apod.).

Kontrolní otázky Popište výrobu listových trubiček. Popište výrobu listových šátečků. Popište výrobu listových závinů.

Zdroje: BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. Praha: Informatorium, ISBN PŮLPÁNOVÁ,A. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, ISBN BLÁHA l. a kol. Suroviny. 4. vydání. Praha: Informatorium, ISBN Obrázky - vlastní