PhDr. Táňa Fikarová, Ph.D.. Literatura Vodáčková, D. (2012). Krizová intervence. Praha: Portál. Woodmanová, M. (2009). Těhotná panna. Brno: Nakladatelství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anorexie HANA Pešková, 8.A zš Chomutov, HORNICKÁ 4583.
Advertisements

V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Adolescence doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D. Fakulta sportovních studií Masarykova univerzita.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb OSOBY ZÁVISLÉ NA PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTKÁCH Syndrom závislosti Mgr. Irena Kudláčková.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluPoruchy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
FOBIE KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ, C3B ZÁKLADNÍ INFORMACE  Z řeckého „fobos“  = úzkostná porucha - chorobný, bezdůvodný strach z věcí, situací nebo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2 Marketingové koncepce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Následky falešných nařčení ze sexuálního zneužití u dětí
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Správa sociálního zabezpečení
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
Úloha bodového systému
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Postnatální období–předškolní věk
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
Teorie a metodika výchovy
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Obezita.
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
City DUM_15.
Návykové látky Název projektu: OP VK
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Životní cyklus.
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Název projektu: Moderní škola
Rodové stereotypy napříč generacemi
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Organické duševní poruchy
Návykové látky Alkohol
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Vztahově postojové vlastnosti osobnosti
Transkript prezentace:

PhDr. Táňa Fikarová, Ph.D.

Literatura Vodáčková, D. (2012). Krizová intervence. Praha: Portál. Woodmanová, M. (2009). Těhotná panna. Brno: Nakladatelství Tomáše Janečka Pőthe, P. (2013) Emoční poruchy v dětství a dospívání, 2., doplněné a aktualizované vydání, Praha: Grada.

Tělové schéma je součástí identity každého jedince tělové schéma není jenom mentálním obrazem, ale zahrnuje i hodnotící složku, postoj, který vychází z kognitivních schémat a emočního zpracování příslušné informace.

Pocitem nespokojenosti se svým zevnějškem trpí obecně více dívky. Jedním z důvodů je sociokulturní stereotyp zdůrazňující ženskou krásu.

Jídlo může být zdrojem slasti, odměnou za splněný úkol, za úspěch, popř. naopak, odnětí potravy může být i trestem. jako náhrada za jinou, aktuálně nedosažitelnou slast, v situaci frustrace či stresu. slouží ke kompenzaci neuspokojení v oblasti sociálních vztahů, při nedostatku lásky či při neúspěchu. Ulehčuje zvládání zátěže a vyrovnává emoční rozladění jakéhokoli původu. není jen cílem, ale i prostředkem. Primárně je prostředkem k přežití, ale ovlivňuje také tělesnou hmotnost (v limitu daném genetickou dispozicí).

Mentální anorexie vědomé omezování příjmu potravy a následné hubnutí hubnutí je spojené s podstatnými tělesnými změnami, které vyplývají z dlouhodobé malnutrice přítomny jsou psychické změny, depresivní syndrom, zvýšená dráždivost, porucha tělového schématu Queteletův index hmotnosti těla BMI

BMI BMI = hmotnost v kilogramech / výška v metrech na druhou

Diagnostická kritéria 1. O mentální anorexii lze mluvit tehdy, jestliže dojde k úbytku váhy o 15 % proti normální hmotnosti. 2. Chování takového jedince je nutkavě zaměřeno na redukci vlastní hmotnosti. Dieta bývá spojena s nadměrným cvičením, které má podpořit hubnutí event. s provokovaným zvracením, s užitím projímadel, anorektik a diuretik.

Diagnostická kritéria 3. Vnímání vlastního těla je narušené, tyto (většinou) dívky trpí bez ohledu na svou vyhublost pocitem, že jsou tlusté (zejména v oblasti typických ženských znaků: břicha, zadku a stehen). Vztah k vlastnímu tělu se změnil natolik, že mnohdy ani není chápáno jako součást vlastní osobnosti, ale jako cizí objekt, který je na obtíž. (Kocourková, 1995; Faltus, 1996; Smolík, 1996) rozsáhlá endokrinní porucha – amenorhea jestliže je začátek onemocnění před pubertou, jsou pubertální projevy opožděny nebo zastaveny

Průběh onemocnění Průběh potíží bývá pozvolný, zpočátku se nejeví jako porucha, i když tendence dodržovat přísnou diet a nadměrně cvičit začíná být nápadná. Zeštíhlení může být dokonce pozitivně hodnoceno, dospívající je oceňován, jakou má pevnou vůli. (Počáteční schválení snahy o štíhlost funguje jako posilující impulz.) Avšak postupně s dalším hubnutím začnou ostatní lidé pochybovat o přiměřenosti takového chování. V této době reaguje většina dívek trpících anorexií na jakékoliv argumenty a přesvědčování lhaním a podváděním.

Typické rysy osobnosti dívek trpících mentální anorexií Bývají nápadné svou bezproblémovostí, konformitou, potřebou nevybočovat z normy a plnit veškerá sociální očekávání. Častý bývá i větší důraz na výkon, potřeba neustálého sebepotvrzování úspěchem a pozitivním hodnocením. Bývají sportovně zaměřené. Mívají silné volní vlastnosti, jsou zodpovědné, svědomité, až perfekcionistické.

Teorie vzniku mentální anorexie Psychoanalyticky zaměřené teorie zdůrazňují tendenci vyhýbat se sexualitě a strach z ženské role. Dívky s anorexií nepovažují ženskou roli za žádoucí, vyvolává v nich strach a odpor, a proto se jí snaží vyhnout. Mentální anorexie funguje jako jakási varianta adolescentního moratoria. Nápadné vyhubnutí vede ke ztrátě sekundárních pohlavních znaků, postava nevypadá jako ženská, mizí menstruace. Určitý vliv mívají v těchto případech matky které jsou se svým ženským údělem nespokojeny a proto nefungují jako přijatelný model. Často zde chybí zkušenost s odpovídajícím chováním otce, který by měl představovat vzor komplementární role a napomáhat tak rozvoji ženské role své dcery.

Další teorie považuje za důležitý vztah mezi matkou a dítětem. V tomto případě jde o citovou nenasycenost dcery, která je příčinou neschopnosti dospívající dívky odpoutat se z vazby na matku (resp. na rodiče vůbec). Pro tuto teorii by svědčila nejistota anorektických dívek a jejich neustálá tendence potvrzovat si svou hodnotu konformitou a plněním všech požadavků. Jde o konflikt mezi potřebou nezávislosti a strachem ze ztráty opory.

Rodinné zázemí rodiny nevyjadřují emoce (zvláště negativní) a tak nedostatečně řeší konflikty vztahy rodičů jsou méně významné partnersky (my jsme především rodiče) matky mohou být hyperprotektivní, dominantní, ale málo empatické k potřebám dítěte. Matky mohou samy trpět PPP. Otcové jsou vzdálení, ať pro přílišnou zaměstnanost, nepřítomnost, nebo alkohol.

Terapie posouzení, zda je nutná hospitalizace realimentace musí být pozvolná a opatrná farmakoterapie

Mentální bulimie Porucha je typická neodolatelnou touhou po jídle, která má za následek opakované záchvaty přejídání. Ty bývají doprovázeny nutkavou tendencí zbavit se požité potravy násilným, nefyziologickým způsobem, např. vyvoláním zvracení nebo užitím projímadel a dalšími prostředky

Základní diagnostická kritéria 1. Opakované záchvaty přejídání, které pacient není schopen ovládat a jí i přesto, že už nepociťuje hlad, jen pro nutkání k jídlu. Obyčejně jde o snadno stravitelné a vysokokalorické potraviny. 2. Chorobný strach z tloušťky a nepřiměřené hodnocení vlastního těla, spojené s přeceňováním jeho hmotnosti či proporcí. 3. Po záchvatech "žravosti" následuje stejně nutkavá potřeba se potravy zbavit jakýmkoli způsobem a co nejrychleji. Strach ze ztloustnutí v důsledku nadměrného množství zkonzumovaného jídla vede k provokaci zvracení, použití projímadel a následnému hladovění.

Příčiny a průběh Přesný počet nemocných není znám, protože většina z nich svoje potíže tají. Někdy jí předchází epizoda mentální anorexie. Pro rizikové jedince bývají typické problémy s váhou již v premorbidní fázi. V jejich rodinách jsou potíže s obezitou častější, vzácností nejsou ani jiné problémy, např. abuzus alkoholu. Průběh rozvoje potíží bývá plynulý, nemocní se postupně dostávají do stadia, kdy choroba začíná silně narušovat jejich život a vede k různým somatickým poruchám (obyčejně méně závažným než v případě mentální anorexie).

Typické rysy osobnosti dívek trpících mentální bulimií nízké sebehodnocení, nejistota, závislost na názoru jiných lidí, která se projevuje sklonem ke konformnosti a v úsilí dosáhnout sociokulturně žádoucí normy Pro bulimické nemocné bývá typická impulzivita a neschopnost sebeovládání

Typické rysy osobnosti dívek trpících mentální bulimií I tyto dívky kladou důraz na sebekontrolu, ale na rozdíl od anorektických dívek se tak chovat nedovedou. To v nich vyvolává pocity viny, studu a vzteku na sebe sama. Mají sklon se obviňovat, bývají zvýšeně sebekritické. Vadí jim, že nemají dostatečně silnou vůli. Často se cítí vlastním jednáním zhnusené a zároveň bezmocné