Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
TLP, spol. s r.o., Praha – Karlovy Vary – Pardubice Strana 1 SEVESO III Zkušenosti z implementace Miroslav Dítě TLP, spol. s r.o. Tel.: , 603.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Zákon o kybernetické bezpečnosti č. 181/2014 Sb. Presentation title.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Klasifikační aspekty rizik
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Ekonomika obrany a bezpečnosti
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry vybrané obchodní jednotky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Zkušenosti s implementací vybraných požadavků ISO 9001:2015
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
eRecept – komunikace se základními registry
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Zdanění provozu motorových vozidel v České republice Autor Bakalářské práce: Irena Záhorková.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Účetní pravidla, změny v účetních odhadech a chyby
RIZIKO.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Obchodní plán projektu
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
GDPR aneb to chceme.
Národní konference GDPR 2017, Praha, 23. listopadu 2017
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Přehled nejdůležitějších novinek
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Energetický management
RIZIKO.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
Ústav znalectví a oceňování
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Z oboru zdravotnictví David Zahumenský.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Život bez střeva , Praha.
Transkript prezentace:

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/ Řízení rizik Stanovení přijatelnosti rizika Zpracoval: prof. Ing. František BOŽEK, CSc. Univerzita obrany v Brně Kontakt: tel.: ,

Úvod Stanovení přijatelnosti rizika -fáze managementu rizika následující po odhadu rizik; -je definována verbálním hodnocením jako výstup kvalitativní analýzy, vyhodnocením bodových indexů při semikvantitativní analýze a konkrétních hodnot rizika v případě realizace kvantitativní analýzy; -výstupy jsou srovnávány s referenční úrovní rizika; -pro srovnání slouží matice a mapa rizik.

Postupy stanovení hodnot referenčních úrovní přijatelnosti rizika Význam referenčních úrovní rizika: -údaje získané odhadem rizik jsou ve fázi stanovení přijatelnosti rizik porovnávány s referenčními (mezními) úrovněmi rizik pro jednotlivé druhy nežádoucích událostí. -srovnání je podkladem pro přijetí rozhodnutí, zda riziko je či není akceptovatelné a zároveň slouží pro stanovení priorit v relaci k zavádění protiopatření s cílem zvýšení bezpečnosti systému.

Filosofie posuzování rizikovosti ve vztahu k bezpečnosti Zdroj: Božek, F., Urban, R Management rizika - Obecná část. 1. vyd. Brno: Univerzita obrany, 2008, s. 81. ISBN

Postupy stanovení hodnot referenčních úrovní přijatelnosti rizika Zdroj: Scheirich, P. et al. Hvězdářská ročenka vyd. Brno: Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně, 2003, s. 57. ISBN

Postupy stanovení hodnot referenčních úrovní přijatelnosti rizika Při stanovení hodnot referenčních úrovní rizika je třeba zvažovat pravděpodobnost vzniku a dopady nežádoucí události. Dosažení „nulového rizika“ je v praxi nereálné. Platné hodnoty referenčních úrovní rizika ovlivňují: -ekonomické aspekty; -současný stavu vědeckých a technických poznatků; -významnou roli mohou sehrávat i loby velkých společností.

Náklady [Kč] Referenční úroveň rizika Růst nákladů v závislost na minimalizaci rizika ◄ Nákladově únosná referenční úroveň rizika závislá a ekonomice státu Zdroj: vlastní.

Postupy stanovení hodnot referenčních úrovní přijatelnosti rizika -referenční úroveň rizika vyjadřuje rozhraní mezi nepřijatelným a přijatelným rizikem dané společnosti, společenské skupiny nebo individua; -podkladem pro definici referenční úrovně rizik by mělo být maximum dostupných a dostatečně věrohodných informací; -referenční úrovně by se měly stanovovat s využitím nejnovějších poznatků a metod získávání vstupních dat.

Postupy stanovení hodnot referenčních úrovní přijatelnosti rizika -zajištění bezpečnosti je vyžadováno zákazníky, ekonomickými subjekty, organizacemi s formální i neformální odpovědností za bezpečnost, veřejností a dalšími stakeholders; -bezpečnostní požadavky se vztahují k zaměstnancům, produktům, procesům, činnostem, projektům, systémům aj.

Postupy stanovení hodnot referenčních úrovní přijatelnosti rizika Priorita respektování referenčních úrovni rizika v praxi: a)direktivy EU a v návaznosti na ně limity přijaté legislativou ČR; b)standardy ISO a v návaznosti na ně standardy ČR; c)oborové standardy; d)podnikové normy a předpisy; e)speciální odborná literatura f)expertní týmy, není-li referenční úroveň rizika stanovena.

Příklady stanovení hodnot referenčních úrovní přijatelnosti rizika A)Přístup jednotlivců dle vztahu k riziku -včelaření Zdroj: Božek, F., Urban, R Management rizika - Obecná část. 1. vyd. Brno: Univerzita obrany, 2008, s. 82. ISBN

Hodnotu referenčních úrovní lze stanovit z rizik, jimž jsou vystaveni lidé v běžném životě z přirozených příčin. B)Úmrtnost z přirozených příčin Statisticky bylo zjištěno, že nejnižší úmrtnost z přirozených příčin je pro děti věku let dána hodnotou osoba -1 rok -1. Od této úrovně bývají derivována kritéria přijatelnosti rizika pro posuzování orgány státu. Případně se zahrnují jiné faktory, jako podmínky a vnímání přijatelnosti rizik v různých zemích aj.

C)Interní stanovení hodnoty referenční úrovně Aplikuje se, absentují-li hodnoty referenční úrovně rizika stanovené legislativou, standardy apod. Norská armáda stanovila referenční hodnotu pro individuální riziko R In závažného zranění či úmrtí pro různé kategorie osob v relaci k výcviku ve střelbě a skladování munice takto následovně: a)R In = 4  rok -1 osoba -1 pro zaměstnance, aktivně se účastnící provozované aktivity; b)R In = 3  10 ‑ 6 rok ‑ 1 osoba -1 pro zaměstnance instituce organizující a provozující tyto aktivity; c)R In = 2  rok -1 osoba -1 pro osoby, jež nejsou zaměstnanci armády.

C)Interní stanovení hodnoty referenční úrovně Referenční hodnotu společenského rizika R So odvodila norská armáda výcvik ve střelbě od referenční úrovně společenského rizika NASA. Jako maximální tolerovatelný limit rizika pro civilní obyvatelstvo vyžaduje NASA hodnotu R So = 10 -3, což odpovídá pravděpodobnosti p = 10 -6, tj. úmrtí jednoho obyvatele ze skupiny 10 3 ohrožených osob. Pro jeden výcvik byl přijat standard R So = 10 -5, který akceptuje jak standard NASA, tak rozsah cvičení v počtu cca 100 střeleb ročně (NODEA, 2006).

D)Dřívější legislativa České republiky a)Roční frekvence ohrožení života jedné osoby v důsledku vzniku závažné havárie v okolí existujících objektů nebo zařízení nakládajících s nebezpečnými látkami hodnotou R In = Pro nově budované objekty a zařízení byla stanovena referenční úroveň individuálního rizika R In = b)Referenční úroveň frekvence společenského rizika F p : stávající objekty (1) nové objekty (2) kde Po je počet ohrožených osob.

E)Standardy US EPA: Nekarcinogenní riziko je dáno hodnotou kvocientu nebezpečí HQ a)Je-li HQ  1, považuje se riziko za akceptovatelné; b)Když HQ  (1; 4 , pokládá se riziko za tolerovatelné; c)Jestliže HQ  4, má se zato, že riziko je neakceptovatelné. (3) pro ingesci polutantu (4) (5)

E)Standardy US EPA: Genotoxické riziko je dáno hodnotou navýšení rizika na průměr ELCR: a)Je-li ELCR  10 -6, považuje se riziko pro 101 a více ohrožených osob za akceptovatelné; b)Když ELCR  (10 -6 ; , pokládá se riziko pro skupinu ohrožených osob za akceptovatelné; c)Jestliže ELCR  (10 -5 ; , má se zato, že riziko je pro supinu 1-10 ohrožených osob akceptovatelné. (6) pro ingesci polutantu (7)

F)Referenční úroveň rizika pro pojišťovny je dána hodnotou frekvence f j : a)f j reflektuje frekvenci poškození či zničení nemovitosti j- tým zdrojem nebezpečí jež se zjišťuje pomocí zákona velkých čísel; b)znalost výskytu nežádoucích událostí z předchozích období dovoluje odhadnout frekvenci zničení nebo poškození i-té nemovitosti a znalecký posudek odhadu ceny i-té nemovitosti pak její hodnotu H i ; c)výše pojistného S i, i-té nemovitosti se při započtení nákladů provozu a zisku pojišťovací společnosti dané koeficientem  vypočte podle vztahu (8): (1)

Závěr Referenční úroveň rizika je zvolená, široce akceptovatelná hranice úrovně rizika zakotvená buď legislativně ve standardech nebo v oborových normách. Referenční úroveň rizika je bází posouzení, zda zbytkové riziko je či není akceptovatelné, resp. tolerovatelné, a to na národní, či regionální úrovni, oborově. anebo aspoň pro širší skupiny stakeholders. Porovnáním rizika s referenční úrovní se rozhodne, zda je nebo není nutné implementovat preventivní opatření. Referenční úroveň může reflektovat regionální poměry, může se různit pro regiony, popř. lokality a mění se s časem.

Závěr Hodnota referenční úrovně rizika by měla být stanovena tak, aby dopad nebezpečí byl natolik malý, že jej lze vzhledem k pravděpodobnosti výskytu nežádoucí události zanedbat. Současně by měla hodnota referenční úrovně rizika akceptovat princip předběžné opatrnosti.

Studenti nastudují a seznámí s místem a rolí managementu rizik a s odlišnostmi obsahu termínů krizové řízení a řízení rizik versus krizový management a management rizik. Součástí cvičení bude diskuze o významu výše zmíněný pojmů a místu a úloze jednotlivých složek managementu rizika v procesu krizového managementu. Požadavky pro cvičení