Posvícení je obvykle vnímáno jako vzpomínková slavnost na posv ě cení kostela. Sazená, p ř esto ž e vlastní kostel nemá, má aspo ň své posvícení. Slaví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEDM NOVODOBÝCH DIVŮ SVĚTA
Advertisements

Noc pát‘áků Michaela Stryjová.
Divize a představují.
 (asi 1250 – 24. srpna 1290)  nejvýznamn ě jší p ř edstavitel krumlovské v ě tve č eského šlechtického rodu Vítkovc ů  druhorozený syn Budivoje z Krumlova.
Metrické vlastnosti.  Odchylka dvou r ů znob ěž ných p ř ímek je velikost ka ž dého z ostrých nebo pravých úhl ů, které p ř ímky spolu svírají. • (R.
Les ve škole – škola v lese
Aplika č ní software 1 Vypracovala: Kate ř ina Linková Obor: Ve ř ejná správa Bakalá ř ské studium-1.semestr Místo: Kladno U Č O: Zápo č tová.
DOMOV A CENTRUM AKTIVITY, p.o.
Hrad Chenonceau, mistrovské dílo francouzské renesance, je známý pro nádhernou polohu na ř ece Cher. Tento nádherný hrad z šestnáctého století je.
Za jednoho chladného rána se zastavil jeden mladík v metru ve Washingtonu a za č al hrát na housle. B ě hem 45 minut zahrál 6 skladeb, všechny od Bacha.
Letošní spá č i – Jarda, Honza, Markétka, Martinka, Standa, Št ě pán, Jirka a Martin. Najdete vet ř elce? (já to nejsem )
Výuka biologie Tomáš Klinger, Sp, b ř ezen  Co je to biologie?  U č ebny  Profesorky  Po č ty hodin v týdnu  U č ivo.
Kamenická Stráň.
Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník
Wolfgang Amadeus Mozart
Světová literatura po 1. světové válce
ALKO JÓGA PRAVIDELNÝM PROCVIČOVÁNÍM DOVEDETE PROVEDENÍ JEDNOTLIVÝCH POZIC K DOKONALOSTI.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Konference UNIV 2K 1. a Ing. Petr Richter ředitel školy VOŠ, SPŠ a OA Čáslav Přemysla Otakara II. 938 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav.
word – Tabulky podle normy
Krou ž ky školní dru ž iny Výtvarný krou ž ek  Ve výtvarném krou ž ku d ě ti zkoušejí malovat r ů znými technikami  Uplat ň ují výtvarný talent  Pracují.
ŽIVOT NA VESNICÍCH Projekt Vzdělání pro konkurenceschopnost
-NCN II- …akce podruhé. Zveme Vás na druhý ro č ník, ji ž tradi č ní zále ž itosti NCN – Nau č se, co neznáš, tentokrát s podtitulem,,Akce podruhé‘‘
Alessandro Volta ( ).
Okrskové kolo ve florbalu
Tak jsme se p ř átelé p ř es všechny potí ž e, na našem podzimním setkání všichni sešli. Chyb ě l Petr, toho jsme omluvili. 20. zá ř í jsme se zase sešli,
Skoro denn ě dostávám od svých p ř átel maily. Jsou rozli č né. N ě které krati č ké, jen tak pro informaci, nebo upozorn ě ní, ale také n ě které,
Chci vám ř íci - DĚKUJI ! Za všechny ty v ě ci, o které jsem sice nikdy nežádal,
Úsm ě v. Úsm ě v nestojí nic a vynáší mnoho…. Obohacuje toho, kdo jej p ř ijímá, aniž by ochuzoval toho, kdo jej daruje.
KURZ PRVNÍ POMOCI Ve č tvrtek 13. února 2014 jsme navštívili Mendelovu st ř ední školu v Novém Ji č ín ě, kde si pro nás ž ákyn ě 4. ro č níku pod vedením.
-Dalším hr ů zostrašným místem je práv ě „uli č ka smrti“ -Pro č zrovna „uli č ka smrti“? -Šlo o to, ž e z podzemní místnosti vyšla nap ř. č ty řč.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_345_ Č eské hudební baroko AUTOR: Mgr. Markéta Lyková RO Č.
 m ě sto s nejslavn ě jší historií na sv ě t ě, které je uctíváno jak bohy, tak lidmi. Okouzlující hlavní m ě sto Ř ecka bylo odedávna kolébkou civilizace.
Toto je jeden z nejkrásn ě jších a nejsympati č t ě jších mail ů, který práv ě obíhají… P ř ekrásný týden p ř átelé !! Š ť astný p ř átelský týden !
2014 / 2015 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka - Rocky Ideologica.
Milý č loví č ku…. Ur č it ě se najde n ě kdo, koho máš opravdu rád…
M a y a A n g e l a a j e j í m o u d r á s l o v a K l i k e j.
VY_32_INOVACE_VkZ.8.14-Postižené dítě a jeho okolí název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví.
Dobrodru ž ství za č alo a my jsme se poprvé podívali na hotel Mosta ř, kde jsme m ě li bydlet celé t ř i dny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Stran č ice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Ř ehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R18_ Slovní úlohy s procenty TEMA:
P ř íprava a pilotá ž vzd ě lávacích program ů (v č etn ě metodik) pro d ě ti a mláde ž zam ěř ených na rozvoj metod vzd ě lávání v oblasti rozvoje klí.
Monika Goldová Život Karla IV.. Kdo byl vlastně Karel IV. ? Byl 11. č eský král. Také byl 1. č eský, který se stal císa ř em. Narodil se 14. kv ě tna.
 Materiál obsahuje prezentaci jako dopln ě k k výkladu a sou č asn ě i úkoly pro samostatnou práci ž ák ů. Ur č eno 5.ro č níku.  Pilotá ž : Prezentace.
REGISTRACE:
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
-Slune č ní soustava je pojmenována podle SLUNCE -Soustavu tvo ř í 8 planet, více ne ž 3 trpasli č í planety, p ř es 150 m ě síc ů a další menší t ě lesa.
NÁVRAT. DO BUDOUCNOSTI NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI podle Bible.
SUŠENKOVÝ SALÁM (Melisa) 22/01/15 | Recept | IrákIrák
říčka Balinka Ze Stránecké Zhoře jsme vyšli brzo ráno podél říčky Balinky a nově upraveného rybníčka do malebné vísky Frankův Zhořec. Tady jsme se.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0801_ŽIVOTNÍ Ú. Téma: Pojem _ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradišt ě, p ř ísp ě vková organizace AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_VV_06.
OSNOVA PRO STUDENTY ST Ř EDNÍCH PEDAGOGICKÝCH ŠKOL.
Vánoce Zpracoval: Marcel Doman. Vánoce Vánoce se slaví na celém světě a my víme, kdo kde nosí dárky, co servírují na vánoční stůl, i jaké dodržují zvyky.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
MINIPODNIK SMAJLÍK.
V sobotu 25.března 2017 se konalo v hospodě
Podívejte se na několik momentek a posuďte sami.
Rozsvícení Vánočního stromu
VÁZÁNÍ ADVENTNÍCH VĚNCŮ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_04_VELIKONOCE Mgr. Petra Kukuczková
VY 32 INOVACE 361.
KTV PRŽNO Listopad 2017.
Infokanál Obce Březnice
TŘÍDNÍ SCHŮZKY
CO NÁS ČEKÁ A MOŽNÁ NEMINE K L I K E J.
Přijďte si ozdobit svůj adventní věnec
NÁVRAT.
VY_32_INOVACE_20_Slabiky začínající písmeny M, L, P, S
Srdečně Vás zveme na 18. ročník pochodu Ze Zbraslavic (nejen) do Zruče
Transkript prezentace:

Posvícení je obvykle vnímáno jako vzpomínková slavnost na posv ě cení kostela. Sazená, p ř esto ž e vlastní kostel nemá, má aspo ň své posvícení. Slaví se na konci listopadu na svatou Kate ř inu. Pro č si sazenští vybrali práv ě tuto svatou, to se u ž nejspíš nedozvíme. Mo ž ná proto, ž e její socha byla kdysi umíst ě na na sazenském most ě, mo ž ná to má souvislost s kostelem ve Velvarech. Prezentace obsahuje i krátké filmové ukázky, nezapome ň te si proto pustit zvuk!

V roce 2011 bylo poprvé posvícení pojednáno jako slavnost pro celou obec, navíc slavnost spojená s rozsv ě cením váno č ního stromu

Celá akce byla tradi č n ě zahájena pr ů vodem d ě tí s lampiony od Mariánského sloupu k váno č nímu stromu u obecního ú ř adu

Tady u ž všechny o č ekávalo sva ř ené víno, d ě tský pun č a posvícenské pochoutky sazenských kucha ř ek

D ě ti nejd ř íve zazpívaly…..

Potom zavelely: „Sv ě týlka – hop na strom“ a lampiony tím strom rozsvítily

Následovalo vystoupení d ě tského souboru z kmetin ě vské školy

U stolu s ob č erstvením bylo mo ž no zakoupit i váno č ní svícny a další výrobky sazenských d ě tí

Oslavy pokra č ovaly na velkém sále, kde vystoupily nejd ř íve sazenské d ě ti se svými básni č kami

Všichni se potom t ě šili na vystoupení ma ž oretek z Kmetin ě vsi

Jako první vystoupila skupina t ě ch starších

Produkce byla skoro celou dobu provázena potleskem shromá ž d ě ných – a t ě ch byly snad t ř i stovky

A hned vzáp ě tí následovala skupina mladších ma ž oretek

A bezesporu nijak nezaostaly za svými staršími kamarádkami

Bez rozdílu v ě ku všichni ma ž oretky sledovali s maximálním zájmem

I na sále byly pro všechny voln ě k ochutnání speciality sazenských kucha ř ek

Na sále se shromá ž dilo tolik lidí, kolik Sazená pohromad ě u ž dlouho nevid ě la

Pod ě kování pat ř í všem, kte ř í se na p ř íprav ě a vlastním pr ů b ě hu úsp ě šné premiéry nové podoby sazenského posvícení podíleli. D ě kujeme i d ě tem z Kmetin ě vsi a dosp ě lým, kte ř í s nimi jejich vystoupení p ř ipravili. Zvláštní dík pat ř í Ev ě Kvapilové, která m ě la na svých bedrech celou organizaci. Text a obrazové dokumenty: Rudolf Votruba