Proč je nutno začít s léčbou neplodnosti včas MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léková politika – dopady na pacienty Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Advertisements

Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Spoje potrubí-zákl. informace1 VY_32_INOVACE_441.
Autor: Mgr. Radek Martinák Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika POČÍTÁME S DESETINNÝMI ČÍSLY (dělení) Přiřaď početní úlohy k početním.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
AliPechova VÝVOJOVÉ PORUCHY ČLOVĚKA Present.me.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
LEHKÁ SÁDRA - PROBLEMATIKA ODLEHČENÝCH FIXACÍ ANEB O CO VŠECHNO USILUJEME MUDr. Josef Liška Odd. ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Nemocnice.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Úřad práce České republiky
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
VYHODNOCENÍ PŘEDCHOZÍCH VÝZEV
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_FYZIKA
Angelmanův syndrom (AS)
Wolf-Hirschhorn syndrom
Poměr v základním tvaru.
Six sigma – zkrácená verze
RIZIKO.
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
ÚMRTNOSTNÍ TABULKY součást systému tabulek života, které charakterizují řád reprodukce populace logický systém statistických ukazatelů, které charakterizují.
Právo sociálního zabezpečení
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_02_Zlomky
Přehled nejdůležitějších novinek
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_16 Temperament
RIZIKO.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
1.
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
Název projektu: Moderní škola
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_120_M6
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Poměr v základním tvaru.
Závislost elektrického odporu
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Podvojné účetnictví VY_32_INOVACE_44_878
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
Život bez střeva , Praha.
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
kompetence vs. úhradové podmínky
Transkript prezentace:

Proč je nutno začít s léčbou neplodnosti včas MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.

Faktory neplodnosti Existuje řada faktorů neplodnosti jak ženského tak i mužského faktoru, reprodukce je složitý problém Je jeden faktor – společný jmenovatel úspěchu, který však spolehlivě zhoršuje prognózu vyléčení a tedy šanci na úspěch - VĚK

Závislost úspěšnosti IVF na věku

Srovnání úspěšnosti IVF dle věku - vlastní oocyty versus darované oocyty 4

Závislost podílu aneuploidií na věku 5

Aneuploidie v oocytech dle věku ženy 6

Oocyt (vajíčko) má normálně 23 chromosomů Aneuploidie = nesprávný počet chromosomů Aneuploidní oocyty se nalézají i u zdravých mladých žen Zrání vajíček je u člověka velmi složité a děje se v něm spousta chyb Reprodukce člověka je velmi nedokonalá a na rozdíl od ostatních živočichů silně chybová Biologické programování reprodukce Člověk používá sexuální aktivity nejen k reprodukci riziko aneuploidie narůstá s věkem až k % u zdravých dárkyň vajíček cca 35% Aneuploidie 7

Genetické vyšetření embryí v IVF cyklu ještě před zavedením do dělohy - detekce všech chromosomů Metody:  array CGH  sekvenování nové generace next-generation sequencing (NGS) Biopsie (odběr materiálu z embrya) Trofectoderm z blstocysty (den 5 – 6 Preimplantační genetický screening - PGS 8

Selekce euploidního embrya:  Zlepšuje šanci na implantaci (zahnízdění)Iembrya)  Snižuje riziko potratu  Snižuje počet IVF cyklů k dosažení těhotenství a porodu zdravého dítěte V ČR je PGS hrazen v případě:  Vyšší věk matky v době očekávaného porodu ≥ 35  Opakované selhání implantace embrya v předchozích IVF cyklech  Opakované těhotenské ztráty  Andrologický (mužský) faktor = špatný spermiogram  Stav po léčbě rakoviny (chemoterapie, radioterapie)  Kombinace faktorů Preimplantační genetický screening - PGS 9

Zahájit léčbu včas, t.j. cca do 33 let Pokud to nelze, pak vždy co nejdříve a provést genetické testování embryí na chromosomové vady Embrya kryokonzervovat (vitrifikace) Provádět vždy transfer jen jednoho embrya Zamezí riziku vícečetného těhotenství Předčasný porod, nízká porodní hmotnot, plicní nezralost, komplikace, další následky související s léčbou Optimální postup 10

Snižuje šanci na úspěch léčby s vlastními vajíčky/spermiemi Kolem 40. roku je plodných jen cca 3-5% žen Zpravidla ty, které již dříve porodily Výrazně narůstá riziko vývojových vad Prodražuje pacientům léčbu Nutno projít více léčebnými cykly Vyšší dávkování léků u stimulačního protokolu znamená vyšší cenu Úhrada ze zdravotního pojištění t.č. do 39 let Vyžaduje provedení genetického testování embryí pro dosažení lepšího efektu Odkládání léčby 11

NGS - PGS 12 aCGH NGS

NGS – PGD translokací 13 aCGH NGS