Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Káva o Káva se vyrábí úpravou semen kávovníku o Nejčastěji se pěstují tři druhy kávovníku: a. Kávovník arabika – pěstuje se ve vyšších nadmořských.
Advertisements

ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Druhy Česko má 4 základní obnovitelné zdroje energie voda vítr slunce biopaliva.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
orgán kvetoucích semenných rostlin soubor přeměněných listů přisedajících na stonek vyrůstá z květního lůžka některé nápadné, jiné sotva vidíme.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Alkoholické nápoje - víno
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Rostliny z našeho okolí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
: Suroviny pro cukráře III. ročník
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Cukry – přírodní sladidla
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Halogenderiváty uhlovodíků. Halogenderiváty uhlovodíků.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Registrační číslo projektu
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Suroviny pro výrobu piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Z čeho jsou složeny látky?
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Transkript prezentace:

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Slide 1 Modul č.3 Technologie – výroba piva  Historie výroby piva  Suroviny pro výrobu piva – chmel a chmelové výrobky

Slide 2…atd Historie výroby piva Pivo je nejstarší alkoholický nápoj na světě První zmínky – Mezopotámie 7. tisíciletí př. n. l. Sumerové používali k výrobě piva chleba K dosažení hořké chuti používali sezamová semínka, chléb pražili v horkém popelu (chmel neznali)

Slide 2…atd Historie výroby piva První písemné zmínky o výrobě piva v Čechách n.l. (benediktini, kteří pivo vyráběli v Břevnovském klášteru). O velkou reformu výroby sladu a piva se zasloužil v 18. století český sládek František Ondřej Poupě - navrhl řadu nových zařízení pro výrobu sladu a piva, používal výhradně ječný slad a upravil dávkování chmele, založil v Brně pivovarskou školu. V roce 1898 byla vytvořena ochranná známka "Pilsner Urquell" - synonymum kvality piva na celém světě.

Slide 2…atd Suroviny pro výrobu piva Základními surovinami pro výrobu piva jsou:  slad nebo sladové náhražky  chmel nebo chmelové silice  voda  kvasinky.

Slide 2…atd Chmel otáčivý (Humulus lupulus) velmi stará kulturní rostlina dvoudomá vytrvalá bylina, pravotočivé otáčení plod chmele - chmelové šištice, pro výrobu piva se používají samičí šištice – nesmí dojít k jejich opylení (při opylení samičího květenství by vznikly ze semeníků semena – tzv. pecky, které jsou tvrdé a jejich přítomnost ve chmelových hlávkách je nežádoucí)

Slide 2…atd Chmel otáčivý (Humulus lupulus) chmel se pěstuje na chmelnicích - na území České republiky zejména ve třech oblastech – Žatecku, Úštěcku a Tršicku.

Slide 2…atd Chemické složení chmele Měkké a tvrdé chmelové pryskyřice – obsahují α-hořké kyseliny a β - hořké kyseliny. Mezi a-hořké kyseliny řadíme: humulony, kohumulony nebo adhumulony. Mezi β - hořké kyseliny řadíme: lupulony, kolupulony a adlupulony. Chmelové silice - látky s velkou těkavostí, zejména o sloučeniny terpenu. Způsobují aromatickou vůni – zejména silice myrcen a humulen.

Slide 2…atd Chemické složení chmele Chmelové třísloviny jsou polyfenoly, které se významně podílí na stabilizaci hořkosti piva a na tvorbě pěny. Nejvyšší obsah polyfenolů mají jemné aromatické odrůdy. Ostatní doprovodně látky chmele – sacharidy, bílkoviny, lipidy, vosky.

Slide 2…atd

Slide 2…atd

Slide 2…atd

Slide 2…atd Mezi české odrůdy chmele patří: Žatecký poloraný červeňák Sládek Bor Premiant Agnus Harmonie Rubín Označení „ŽATECKÝ CHMEL“ bylo zapsáno jako jedno z prvních označení do „Rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení“ V rámci Evropské Unie se jedná o první udělené označení týkající se chmele.

Slide 2…atd Podle zabarvení chmelové révy se rozdělují odrůdy na: červeňáky (zabarvení způsobuje vyšší obsah polyfenolů - přes 4 %).) zeleňáky, které se pěstují v zahraničí. Podle doby zrání se rozeznávají odrůdy: rané polorané pozdní.

Slide 2…atd Chmelové výrobky čerstvý chmel se vzhledem ke své krátké údržnosti musí dále upravovat na chmelové výrobky. Chmelové výrobky se rozdělují na: Chmelové výrobky upravené mechanicky Chmelové výrobky upravené fyzikálně Chmelové výrobky upravené chemicky

Slide 2…atd Chmelové výrobky upravené mechanicky Mechanicky chmel upravujeme mletím, sušením při teplotě 50-60°C a následnou granulací, kterou vyrábíme chmelové pelety. Pelety se dělí podle obsahu hořkých kyselin a na různé typy. Ze všech chmelových výrobků mají pelety vlastnosti nejvíce podobné původnímu zpracovávanému chmelu. Pelety se často balí do inertní atmosféry, což prodlužuje jejich trvanlivost. Plety jsou často používány v kombinaci s chmelovými extrakty.

Slide 2…atd Chmelové výrobky upravené fyzikálně jedná se o výrobky získané extrakcí různými typy rozpouštědel – například pomocí oxidu uhličitého a pomocí etanolu. pomocí etanolu získáváme tříslovinný a pryskyřičný extrakt při extrakci oxidem uhličitým (za vysokého tlaku a vysoké teploty) získáváme pouze hořké kyseliny a silice. extrakty mají dlouhou trvanlivost.

Slide 2…atd

Slide 2…atd Další využití chmele Kromě výroby piva má chmel využití také ve farmaceutickém průmyslu a při výrobě kosmetiky Chmel vykazuje léčebné účinky – působí jako sedativum a fytoncidum, je antiseptický a má antibakteriální účinky Chmel se používá při léčbě nespavosti a na zklidnění celého organismu Chmel má močopudné účinky, zamezuje vzniku ledvinových kamenů.

Slide 2…atd Další využití chmele Pryskyřice xanthohumol a humulon snižují riziko osteoporózy, xanthohumol má protirakovinné účinky, protože odbourává řadu škodlivých látek Antioxidační vlastnosti mají také polyfenoly, které působí také karcinogennímu bujení.