Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Advertisements

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
výroba piva – kvašení a dokvašování
Druhy piva, skladování piva
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Výroba piva.
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_543 Spotřeba potravin a výroba mouky - Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
Kvasinky Obr. 1: Kvasinka pivní vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Sladařství  Cílem je řízeným procesem máčení, klíčení a hvozdění vyrobit z ječmene slad bohatý na enzymy, které jsou důležité pro výrobu sladiny a aromatické.
CUKRY = SACHARIDY.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Slad Základní surovinou při výrobě sladu je kvalitní sladovnický ječmen Cílem výroby sladu je přeměnit většinu škrobu v obilkách na sladový cukr, a tím.
Potravinářské zbožíznalství
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Přirozené a umělé ekosystémy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hodnocení jakosti mouky:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Pivo a jeho výroba.
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Vliv podmínek rmutování na výtěžek extraktu při výrobě piva
Transkript prezentace:

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Slide 1 Modul č.3 Technologie – výroba piva Suroviny pro výrobu piva

Slide 2…atd VODA  Spotřeba vody při výrobě piva je velmi vysoká  V minulosti se spotřeba pohybovala až 12 litrů na jeden litr piva  Snahou všech pivovarů je samozřejmě tuto spotřebu stále snižovat  Současná spotřeba plzeňského Prazdroje je 4,3 litru vody na jeden litr piva  Voda je jednou z nejdůležitějších surovin při výrobě piva i sladu, neboť na kvalitě vody závisí výsledná jakost a chuť piva

Slide 2…atd  Při výrobě piva rozlišujeme vodu: Vodu užitkovou, která se používá na mycí a čistící procesy Vodu varnou, která musí splňovat požadavky na pitnou vodu podle vyhlášky MZe ČR 252/2004 Sb  Kromě požadavků na pitnou vodu, je velmi důležitým ukazatelem tvrdost varné vody, kterou způsobuje obsah vápenatých a hořečnatých solí.  Pro výrobu piva plzeňského typu používáme vodu měkkou nebo středně tvrdou.

Slide 2…atd Slad  Slad je velmi důležitou surovinou pro výrobu piva  Slad se vyrábí ve sladovnách ze sladovnického ječmene  Ječmen se máčí v náduvnících – přijímá vodu pro klíčení, následně obilky klíčí na klíčírnách – při klíčení roste kořínek a klíček.  Při růstu klíčku a kořínku se aktivují důležité enzymy, které štěpí zejména škroby na jednodušší sacharidy a dále také bílkoviny na peptidy a aminokyseliny.  Z technologického hlediska je pro výrobu piva nejdůležitější vznik zkvasitelných jednoduchých cukrů, které jsou základem pro výživu kvasinek při kvašení piva.

Slide 2…atd Slad  Pro ukončení klíčení se slad suší (tzv. hvozdění sladu), čímž zastavíme činnost enzymů a snižujeme vlhkost sladu tak, aby byl skladovatelný.  Po uhvozdění následuje odstranění narostlých kořínků a popřípadě klíčků na odkličkovačce (získáváme sladový květ)  Podle teploty, kterou použijeme při hvozdění, získáváme slady různého stupně zabarvení - světlé slady plzeňského typu, tmavé slady mnichovské a středně tmavé slady.

Slide 2…atd Slad  Některé speciální slady se vyrábějí pražením v pražičích, kde působením vysoké teploty získáváme tmavou barvu  Mezi takto vyrobené slady řadíme například: slad barevný Karamelový melanoidový  Slad se vyrábí také z jiných druhů obilnin – například: z pšeničný Kukuřičný Jáhelný rýžový.

Slide 2…atd Slad  Tyto slady mají uplatnění i v jiných odvětvích potravinářského průmyslu – například v pekárenské a cukrářské výrobě a při výrobě potravinových doplňků  Kromě sladu používáme z ekonomických důvodů také sladové náhražky (tzv. surogáty), ale pouze v omezené míře, aby nezhoršovaly senzorické vlastnosti piva (optimální dávkování maximálně do 10%)

Slide 2…atd Kvasinky  Pivovarské kvasnice jsou jednobuněčné organismy, které mají schopnost zkvašovat jednoduché cukry na etanol a CO2  Kromě těchto hlavních produktů kvasinky vytváří estery, vyšší alkoholy a kyseliny a tyto látky se podílejí na utváření senzorických vlastností piva). Rovnice kvašení glukózy: C 6 H 12 O 6 → 2 C 2 H 5 OH + 2 CO 2 + Energie  Pivní kvasinky se dělí na: kvasinky spodního kvašení kvasinky svrchního kvašení

Slide 2…atd Kvasinky  Kvasinky spodního kvašení potřebují pro kvašení nižší teplotu max. 15°C  Kvasinky svrchního kvašení kvasí při teplotě o něco vyšší kolem 20°C.  V České republice se většina piv vyrábí spodním kvašením.  Pouze pivovar Gambrinus používá kvasinky svrchního kvašení při výrobě bílého piva. Svrchně kvašená piva se více vyrábějí ve Velké Británii, Belgii, v Německu a USA.

Slide 2…atd Kvasinky  Kvasinky spodního kvašení poprvé popsal v roce 1893 Emil Ch. Hansen z dánského Carlsbergu, odkud vyplývá název těchto kvasinek - Saccharomyces carlsbergensis (můžeme se také setkat s anglosaským názvem kvasinky typu "lager“).  Kvasinky svrchního kvašení se nazývají Saccharomyces cerevisiae, var. cerevisiae (můžeme se také setkat s anglosaským názvem kvasinky typu "ale").  Hlavní rozdíl mezi kvasinkami spodního a svrchního kvašení je v jejich schopnosti zkvašovat cukry

Slide 2…atd Kvasinky  Kvasinky spodního kvašení mají schopnost zkvašovat všechny dostupné cukry, kvasinky spodního kvašení tuto schopnost nemají  Proto jsou piva vyráběná pomocí svrchních kvasinek sladší a mají obvykle nižší stupeň alkoholu  Kvasničná biomasa se vyrábí laboratorní a provozní propagací. V průběhu této propagace se kvasinky postupně množí ve stále větším objemu mladiny.