Méně je více: Jak na odpady (nejen) na úřadě Jihlava, 6. dubna 2016 Mgr. Renata Placková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jana Půlpánová Envirostyl s.r.o ,
Advertisements

„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
Modernizace a inovace vzdělávacího programu diplomovaná dentální hygienistka Modernizace a inovace vzdělávacího programu diplomovaná dentální hygienistka.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_13.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníduben 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 29) Rozmanitost.
Prezentace TSMPr s.r.o. Jak v Přerově třídíme odpad?
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
Virtuální kolega Attavena, o.p.s. Prezentace projektu a návrh implementace jeho nabídky: do systému vzdělávání.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Konec plýtvání - osvěta veřejnosti Mgr. Jiří Jakl předseda Zvonečník, z.s.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
Ing. Ladislav Friedrich, CSc. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Nákupy léčivých přípravků a zdravotnických prostředků do nemocnic.
Zdravá škola Křižánky Dotace Kraje Vysočina – MA 21, Zdraví 21
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Chytré snižování skládkovaného odpadu
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Recyklace Vypracoval: Michal Brzobohatý Třída: 2L
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Jak využíváme poznatky z cesty?
Práce s textem VY_32_INOVACE_1B_20
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Společenská odpovědnost ve školství
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Systém sdružených nákupů,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
FEBA-European Federation of Food Banks
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Dlouhodobý majetek a materiál jako výrobní faktory
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
Seminář k problematice IPPC
Propagace.
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Digitální učební materiál
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
NESAT XIII (North European Symposium for Archaeological Textiles)
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Elektronické aukce – trumf v rukou občanů
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
Závislost elektrického odporu
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Národní akční plán čisté mobility
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ydewůd,ůwl registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/16_32/
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Zdravá svačina VY_52_INOVACE_27
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Komunitní plánování sociálních služeb
TÉMA: Daňové přiznání Autor: Mgr. Marie Krajsová
Transkript prezentace:

Méně je více: Jak na odpady (nejen) na úřadě Jihlava, 6. dubna 2016 Mgr. Renata Placková

Principy 1. Předcházení = nenakupovat, nespotřebovávat zbytečně (a nevyhazovat) 2. Eliminace rizikových látek a materiálů 3. Třídění a recyklace

Prevence v kanceláři - netisknout zbytečně – sdílená zařízení, tisk na ID, elektronická dokumentace - oboustranný tisk (a zařízení, která to umožňují) - opakované využití šanonů a složek - systém recyklace tonerů - voda z kohoutku místo balené - velká balení spotřebních výrobků

Prevence v provozu - nepoužívat jednorázové obaly a nádobí – voda z kohoutku, nápojové automaty, bistra - úsporné a přesné dávkování čisticích prostředků - úsporné splachování 3/6 místo 9 litrů - zahrnout požadavky do veřejných zakázek a smluv (úklid, kantýna...)

Co se povedlo jinde... MěÚ Benešov – oboustranný tisk, o 1/3 snížení spotřeby papíru Toskánsko: Zakázka na nákup tonerů & znovuplnění Hamburk: Zákaz nákupu kapslí do kávovarů na úřadech Vědecká knihovna Olomouc: Voda z kohoutku

Čemu se vyhnout? Dva příklady za všechny: PVC – polyvinylchlorid Hliník jako obal

V kanceláři/na úřadě Třídění…...všichni známe :)

Jak to zavést - politický cíl, záměr, akční plán - vložit do strategických a provozních dokumentů (vč. skartace) - vzdělávání pracovníků včetně provozních - promítnout požadavky do smluv a VZ - vážení odpadů při svozu (platba za skutečnou váhu, ne jen svoz)

Pro veřejnost Jako součást širší strategie (a příklad dobré praxe) - ekoprovoz na úřadě + třídění, sběrné místo - „ekoprovoz“ na vlastních veřejných akcích - podpora a propagace místním podnikům, záštita akcím apod. Pozitivní projekty podpořené/provozované obcí

Hračkotéka Knihobox Veřejná/sdílená lednička (Benefiční) bazar

Děkuji za pozornost! Mgr. Renata Placková ekoporadkyně