Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKET_PREZENTACE_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník3. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborStolničení Tematický okruhSpolečenská setkání TémaBanket Jméno autoraBc. Jaroslav Hrůza Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamuje žáky s hostinou banket.Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání. BANKET
BANKET BANKET – slavnostní večeře průběh se řídí stanoveným protokolem podává se dohodnuté menu hosté sedí u společné tabule podle zasedacího pořádku obsluhující mají společné nástupy a odchody menu min. 3 chody
BANKET BANKET na začátku nebo během hostiny se pronášejí slavnostní přípitky doba konání je v poledne nebo večer nápoje: aperitiv, digestiv, k HLCH, káva, sekt trvání 2 až 3h aperitiv často ve vedlejší místnosti, 0,5h > seznámení, představení
BANKET BANKET před vstupem k tabuli si zkontrolovat placement nákres zasedacího pořádku k tabuli přicházejí nejdřív ženy,hostitelka jako poslední, poté muži a na závěr HO s ČH vždy přípitek, krátký - do tří minut s konzumací čekáme na HO při stolování se nevstává, pokud HO sedí
BANKET ab&cp=6&gs_id=m&xhr=t&q=banket&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv ,d.bGE&biw=1366&bih=6 73&um=1&ie=UTF-8&hl=cs&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=QLEDUrSED_Pb4QSj8ICoAQ
BANKET Banketní způsob obsluhy nejnáročnější způsob, důležitá příprava > (pracovní plán) Společné nástupy (servis) a odchody(debaras) číšníků Překládání pokrmů z levé strany z mís na předem založený talíř Nabízíme nachservis - donabídka
BANKET Banketní způsob obsluhy Pořadí překládání části pokrmů: 1) Maso 2) Teplá zelenina 3) Příloha 4) Omáčka 5) Ozdoba
BANKET Banketní způsob obsluhy Dnes se překládání používá minimálně Časově, technicky a personálně náročné Nahrazuje ho slavnostní forma jednoduché obsluhy: servis pokrmů s gloši, klubové talíře + moderní úprava pokrmů (vrstvení pokrmu, kresby omáčkami atd.)
BANKET Banketní způsob obsluhy Nápoje – servis vyšší formou jednoduché obsluhy Otevíráme před hostem Vína – prezentace, degustace, dekantace
Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
Použité obrázky