¨ ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9. ročník III2-11-05.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je soubor jednoduchých a ú č elných opat ř ení vedoucích k záchran ě ž ivota.
Advertisements

POPSAT A VYSVĚTLIT ŽÁKŮM JAK ROZEZNAT POPÁLENINY, OMRZLINY, ÚPAL A ÚŽEH. ZJISTIT ZÁSADY 1. POMOCI U TĚCHTO DRUHŮ ONEMOCNĚNÍ.
ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
PRVNÍ POMOC. Zdravotnický materiál lékárnička rukavice náplast.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.34_Prvni_pomoc_zlomeniny.
Bezpečnost práce První pomoc Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Shrnutí nejdůležitějších bezpečnostních předpisů a zásad, které je nutno dodržovat, aby se předešlo možnému.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_DOPRAVNÍ VÝCHOVA_17.JÍZDA NA KOLE TEMA: JÍZDA NA KOLE ČÍSLO PROJEKTU:
- pes, kočka, králík, drůbež.  mohou kousnout  mohou škrábat  velmi hbité!  končetiny od sebe!  pozor na obličej!
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:
Whiplash injury Jan Havel, Kateřina Kučerová Neurovědy 2011.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.31_Prvni_pomoc_neprima_srdecni_masaz.
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
První pomoc při úrazu elektřinou První pomoc při úrazu elektřinou Ing. Jaroslav Bernkopf Montér elektrických rozvaděčů 1.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha.
Zlomeniny Poranění hlavy Intrakraniální krvácení Poranění hrudníku Poranění pateře a míchy Poranění břicha.
Úraz není náhoda - úrazy dětí
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. Radana Marelová
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Strečink Je možné provádět denně po tréninku, nejméně však 4x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou.
Využití ultrazvuku v neurologii Neurosonografie
Prezentaci Mgr. Cvejnové upravila Mgr. Kubíková 10/ 2007
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
ANOTACE VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, JAK OŠETŘIT RŮZNÉ DRUHY ZLOMENIN. OBJASNIT, JAK SE ZACHOVAT PŘI PORANĚNÍ PÁTEŘE A VYZKOUŠET ZNALOSTI V PRAXI.
První pomoc - bezvědomí
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
VY_32_INOVACE_03_PR_ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOPIS
Neodkladná resuscitace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Změkčování vousů, vypínání pokožky
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Akutní stavy u dětí - krvácení
Český jazyk 2 . ročník PŘEHLEDY
Poměr v základním tvaru.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Krvácení, rány Andrea Ječmenová 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Potřebný inventář Žák si přinese: ostrý vykosťovací nůž utěrku
Prezentace – výklad učiva
  Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková,
Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová
Pascalův zákon.
Běžné úrazy a první pomoc
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S RŮZNÝMI DRUHY KRVÁCENÍ, VYSVĚTLIT, JAK POSKYTNOUT 1. POMOC. POPSAT ÚRAZ ELEKTRICKÝM PROUDEM A JAK SE PŘI NĚM ZACHOVAT.
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Poměr v základním tvaru.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
1. pomoc Sraz K+K Loučovice.
První pomoc.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM
S nádechem rovná záda, ruce v týl,
Transkript prezentace:

¨ ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III

První pomoc Vnější krvácení Mgr. Vilém Nejezchleb

Dělení krvácení: Rozlišujeme: Vnější krvácení – viditelný proud krve, zakrvácený oděv, kaluž krve u postiženého Vnitřní krvácení - lze vyvodit pouze z mechanismu úrazu a přidružených příznaků Podle druhu: tepenné – krev je jasně červená a při toku pulzuje žilní – krev je tmavší a vytéká bez pulzace smíšené Podle intenzity: menší – do 500 ml střední – 500 – 1500 ml velké – nad 1500 ml Podle směru krvácení: zevní – krev uniká mimo povrch těla vnitřní – krev uniká do tělních dutin, orgánů nebo do tkání

Zastavení krvácení 1. Prsty v ráně : Stlačit prsty (pro vlastní bezpečí v rukavicích!) stiskneme krvácející cévu oproti kosti přímo v ráně. 2. Tlakový obvaz : Nejužívanější a nejbezpečnější metoda zástavy krvácení před příjezdem sanitky. 3. Zvednutí končetiny 4. Položit postiženého na záda 5. Zaškrcení

Tlakový obvaz Tlaková vrstva Sterilní krytí na ránu 2-3 otáčky obvazu Obvaz cévy

Použití zaškrcovadla Škrtidlo - Je to velmi bolestivý a nebezpečný zákrok, pamatujte na to! Použijeme ho tedy pouze v těchto případech: 1. amputace s masivním krvácením 2. prosakuje-li třetí vrstva tlakového obvazu !!!Pamatujte si, že škrtidlo se používá pouze na stehno a na paži, nikdy jej nepřikládáme na holou kůži, nebudeme jej povolovat a napíšeme přesný čas zaškrcení (na škrtidlo či na čelo postiženého). Na rozdíl od tlakového obvazu škrtidlo musí zaškrtit celý oběh v dané končetině (zaškrcená končetina je studená, bledá, není hmatný periferní puls). Použij škrtidlo alespoň 5 cm široké. Nikdy drát nebo tkaničku. Před samotným ošetřením pacienta položte, končetinu je nutné zvednout a ošetřovat zvednutou. Po přiložení škrtidla je nutné končetinu chladit a znehybnit (ruka do trička, nohy svázat k sobě).

Krvácení z přirozených tělesných otvorů -Krvácení z nosu (při dlouhotrvajícím krvácení vyhledáme odbornou pomoc ORL (ušní, nosní, krční)) První pomoc: stavíme pevným stiskem kořene nosu (min. 5min) při předkloněné hlavě, lze přikládat studené obklady na čelo a zátylí, NETAMPONUJEME -Krvácení z úst První pomoc: při krvácení z měkkého patra, jazyka a nosohltanu tiskneme tlakový bod na krkavici (místo, kde na krku cítíme tep postiženého), při vylomení zubu necháme skousnout tampon

Krvácení z přirozených tělesných otvorů - Krvácení z ucha (ze zvukovodu) JASNÁ KREV - poranění zvukovodu a mechanické poškození ucha, pacient je při vědomí NEVÝRAZNÉ KRVÁCENÍ s přídavkem mozkomíšního moku - zlomenina spodiny lebeční (často přítomno bezvědomí ) První pomoc: NETAMPONOVAT – krev necháme z ucha volně vytékat

Cizí těleso v ráně - Neodstraňovat – těleso v ráně působí jako zátka, zabraňuje ztrátě krve - Sterilně obložit - Uklidňovat Volání záchranné služby 155

Příběh z praxe!!! Dvanáctiletý hoch si způsobil řeznou ránu s poraněním tepny na předloktí o rozbitou skleněnou výplň dveří. Pohled na chlapce, z něhož prudce vytékala krev, byl hrozivý. Otec dítěte však přesto zareagoval duchapřítomně. Nejprve silně krvácející ránu stlačil vlastními prsty. Poté přiložil na ránu čistou utěrku a obmotal elastickým obinadlem. Syna položil na záda a ruku zvedl. Neprodleně přivolal posádku záchranné služby. Záchranáři chlapce, jehož poranění bylo v rámci laické první pomoci výborně ošetřeno, transportovali na chirurgické oddělení do nemocnice, kde lékaři provedli definitivní ošetření rány.

I při sportu někdy teče krev!!! Ošetři vnější krvácení a vždy sleduj další možné příznaky: - Vědomí - Bolest - Barvu v obličeji …. apod. Vždy tyto informace popiš záchranné službě!!!