Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.14 Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

OPAKOVÁNÍ 1 Prvouka 3.ročník. OPAKOVÁNÍ 1 Prvouka 3.ročník.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
VY_32_INOVACE_170 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Projevy.
ZNAKY ŽIVOTA ROSTLIN.
Podmínky života na Zemi 5.ročník
Rostliny - význam a jejich dělení.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
LES ŘASY.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Zpracovala Jitka Ciprová
Co jsme již poznali.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.3 Houby Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.4 Rostliny - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Části stromů Strom v ročních obdobích Význam zeleně pro člověka
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ ŽIVOČICHOVÉ Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Rostliny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
ŽIVÁ PŘÍRODA - ROSTLINY PRVOUKA PRO 3.ROČNÍK Člověk a příroda Vyvození nového učiva Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Datum vytvoření:
VY_32_Inovace_ Svět kolem nás Člověk a jeho svět 3. ročník
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vzduch Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Společné znaky rostlin.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorHana Krejčová Datum NázevVY_52_INOVACE_32_rostliny Ročník3. Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Projevy života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.4 Obec Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Blanka Kusá Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Rostliny Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.2 Živá a neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Stavba kvetoucí rostliny Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):04/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda.
ROSTLINY.
NEŽIVÁ PŘÍRODA.
Živočichové – stavba těla, potravní vazby a druhy
Rostliny.
Rostliny Společné znaky rostlin: Vyživují se. Dýchají a vylučují.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
VY_32_Inovace_ Druhy rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
Člověk a jeho svět 4. ročník
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování učiva v přírodovědě ve 4. ročníku.
VY_32_Inovace_ Sčítání a odčítání v oboru do 1000 bez přechodu
ROSTLINY Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Podmínky života na Zemi
VY_52_INOVACE_23_ Stavba těla semenných rostlin
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_08_VÝROBA KYSLÍKU PŘI VÝŽIVĚ ROSTLIN
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
VY_32_Inovace_4.3.1 Opakování učiva 2.ročníku (1)
Společné znaky a dělení rostlin (opakování)
VY_52_INOVACE_27_ Vlastnosti živočichů
VY_32_Inovace_4.3.8 Násobení a dělení 8 Matematika 3. ročník
TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_Inovace_4.2.8 Využití krajiny
Rostliny - význam a jejich dělení.
Živá příroda.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
Živé organismy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen k seznámení se znaky rostlin. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animace.

ROSTLINY

Společné znaky rostlin Všechny rostliny se vyživují. Všechny rostliny dýchají a vylučují. Všechny rostliny rostou a vyvíjejí se. Všechny rostliny se rozmnožují. Všechny rostliny reagují na změny v přírodě. Všechny rostliny se pohybuji.

Výživa rostlin Výživa rostlin je úplně jiná než u živočichů. Rostliny si ji připravují samy. Probíhá v listech, které obsahují zeleň listovou. Zelené rostliny potřebují k výživě světlo ze Slunce, oxid uhličitý ze vzduchu a vodu s rozpuštěnými látkami z půdy. Do ovzduší přitom uvolňují kyslík. Oxid uhličitý Kyslík Sluneční světlo Voda, živiny z půdy

Dýchání a vylučování rostlin Rostliny dýchají všemi částmi svého těla. Při dýchání vdechují kyslík a vydechují oxid uhličitý. Oxid uhličitý Kyslík

Růst a vývoj rostlin Rostliny rostou, to znamená, že se zvětšují. Mění svou velikost a vzhled. Ze semen se vyvíjí nová rostlina, která roste, po čase kvete a má plody. Také z výtrusů, nebo jen z části rostliny se postupně vyvíjí nová rostlina, která se zvětšuje a roste.

Rozmnožování rostlin Rostliny, které kvetou, se rozmnožují semeny, nebo částmi svého těla. (květiny, stromy, keře, užitkové rostliny) Rostliny, které nekvetou, se rozmnožují výtrusy. (mechy, lišejníky, kapradiny, plavuně)

Rostliny reagují na změny v přírodě Rostliny reagují na změnu teploty. Od jara do podzimu je v přírodě teplo a všude je plno zelených rostlin. V zimě se příroda mění. Rostliny nerostou, některé přezimují bez listů, jiné jen jako semena nebo podzemní části. Květy rostlin se působením tepla rozvírají a při chladu se zavírají.

Pohyb rostlin Rostliny se nemohou pohybovat z místa na místo, protože jsou svými kořeny spojeny s půdou. Pohybují se ale částmi svého těla. Rajče se při svém růstu obtáčí kolem opěrné tyčky. Popínavé rostliny se přidržují plotů a zdí, slunečnice otáčí svůj květ za sluncem. Pohybovat se mohou jejich semena, větrem nebo vodou odnášena do okolí.

Použité zdroje a materiály ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět prvouka pro 3. ročník. Brno: Nová škola, 2009, ISBN NOVÝ, Stanislav a kol. přírodověda pro 3.ročník základní školy, 2.díl. Praha: SPN, 1978, ISBN Obrázky z galerie Klipart Archiv autora