Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/21.3302.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příslovce a příslovečné spřežky
Advertisements

SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Větné členy.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Příslovce, spřežky, stupňování Příslovcí
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Věta.
Neohebné slovní druhy.
Neohebné slovní druhy Český jazyk - 7. ročník.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_05 Tematická.
Příslovce Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
Hrátky s češtinou.
PŘÍSLOVCE (adverbium) je neohebný slovní druh, který vyjadřuje bližší okolnosti dějů a vlastností. V češtině se mezi slovními druhy řadí na šesté místo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_008_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Tvarosloví – neohebné slovní druhy
ČÁSTICE Mgr. Michal Oblouk.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM 2012 Registrační číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_496_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
PŘÍSLOVCE a jejich stupňování 7. ročník.
ČÁSTICE Název a adresa školy
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ x NEOHEBNÉ
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Tvarosloví – neohebné slovní druhy
Český jazyk – 2. ročník „Slovní druhy“
Tvarosloví – slovní druhy
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
S LOVNÍ DRUHY – 6. ROČ. Mgr. Jablečníková J. - ZŠ Horní Slavkov číslo šablony III/2 VY_32_INOVACE_83_SLOVNÍ DRUHY.
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
Příslovce Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_ 0 5 Téma: Slovotvorba a způsoby tvoření slov Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.4 příslovce Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
 Jsou to neohebné slovní druhy.  Vyjadřují bližší vlastnosti dějů.  Ptáme se na ně otázkami: Jak? Kdy? Kde? Kam? Odkud?  Příslovce vznikají nejčastěji.
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
VY_32_Inovace_6.3.7 AZ kvíz tvarosloví Český jazyk 7. ročník
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Bylany, okres Kolín
3.Prezentace 9.tř..
Název materiálu: VY_12_INOVACE_ CJ.7.Vc.07_Prislovce Datum:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Příslovce VY_32_INOVACE_03-15 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 14 – slova neohebná
PŘÍSLOVEČNÉ SPŘEŽKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
SLOVNÍ DRUHY číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
PŘÍSLOVCE Jsou slova neohebná, která vyjadřují bližší okolnosti dějů, jako: - místo (všude, zde, tam,domů); -čas (již, potom, později, zítra); -způsob.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Lenka Malčíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_Slovní druhy
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/

ANOTACE Digitální učební materiál slouží k výkladu učiva pro 7. ročník ZŠ. Je vytvořen v programu Microsoft PowerPoint.

Neohebné slovní druhy 7. ročník ZŠ

SLOVA NEOHEBNÁ = slova, která svůj tvar nemění, nemůžeme je ohýbat (tj. skloňovat a časovat) příslovce předložky spojky částice citoslovce

PŘÍSLOVCE Vyjadřují různé bližší okolnosti dějů nebo vlastností, a to určení místa, času, způsobu nebo míry, příčiny. Ve větě mívají zpravidla platnost příslovečného určení. Může být i přívlastkem neshodným. vlevo, teď, tence, velmi, proto Petr k nám přiběhl rychle. Následovala zatáčka vlevo.

TVOŘENÍ PŘÍSLOVCÍ: většina od přídavných jmen příponami -e (ě), -o, -y obvykle, pečlivě, přímo, česky den+ní: denně! ustrnutím prostého pádu podstatného jména většinou, domů, trochu, kolem, ráno spojením předložky s jiným slovem = příslovečná spřežka nahoře, dohromady, zticha, beztoho

PŘÍSLOVEČNÉ SPŘEŽKY: Vzniknou spojením předložky s jiným slovem. předložka + podstatné jméno – nahoře (hora), obden (den) + přídavné jméno - zcela (celý), zdaleka (daleký) + zájmeno - přitom, beztoho + příslovce – provždy, dodnes

Příslovečné spřežky píšeme obvykle dohromady. Hodiny jsou uloženy nahoře na půdě. Vyšli jsme na horu Praděd. POZOR: ve druhé větě se jedná o předložkovou vazbu, ne o spřežku! Můžeme-li vsunout za předložku přívlastek, nejde o spřežku. Vyšli jsme na českou horu Praděd.

STUPŇOVÁNÍ PŘÍSLOVCÍ: 2. stupeň: z 1. stupně příponami –eji, -ěji nebo –e 3.stupeň: z 2. stupně předponou nej- směle – směleji- nejsměleji krásně – krásněji – nejkrásněji daleko – dále – nejdále POZOR: někdy se tvoří druhý stupeň z jiného kořene než první stupeň: málo – méně, dobře – lépe, mnoho – více, zle – hůře, brzy – dříve.

PŘEDLOŽKY Vyjadřují podobné bližší okolnosti jako příslovce, ale teprve ve spojení se jmény ve vazbě předložkové (předložkový pád). Předložkový pád je ve větě jediným větným členem – nejčastěji příslovečné určení. Samostatně se v řeči nevyskytují. do koše, kolem domu, nad domem, mezi stoly, se mnou, z lavice PAMATUJ: z se pojí se 2. pádem, s se pojí se 7. pádem.

SPOJKY Spojují slova nebo věty v souvětí. Samy větnými členy nejsou. a, i, nebo, že, aby, když, protože, - li Maminka a Eliška upekly koláč. Nebojí se, protože nic neprovedl.

ČÁSTICE Nejčastěji uvozují věty a naznačují jejich druh (otázku, rozkaz, přání,…), anebo různý postoj mluvčího k jejich obsahu. Nejsou větnými členy. ať, kéž, nechť, prý, což, ano, ne Ať se ti to podaří! Že se mu nechce poslechnout?

CITOSLOVCE Vyjadřují náladu, city, vůli nebo označují hlasy a zvuky. ach, fuj, hej, ó, br, ťuk, dupy dup, kokodák Stojí ve větě zpravidla samostatně. V písmu se oddělují čárkou nebo vykřičníkem. Necítíme-li je samostatné, čárku nepíšeme. Hoj, má panenko, tu jsem již,… Běda! Ach můj milý!

Některá citoslovce mohou nahrazovat slovesný přísudek, jsou tedy větným členem, pak se čárkami neoddělují. A před chalupou z koně hop! (=seskočil) PAMATUJ: v citoslovcích píšeme ú - vrkú, hú.

ZDROJE Melichar J., Styblík V.: Český jazyk, Přehled učiva základní školy, Fortuna, Praha 2009