Zásady prevence kriminality ve školních zařízeních SAFETY „Bezpečná škola“ Hradec Králové 11. 11. 2015 JUDr. Tomáš Koníček odbor bezpečnostní politiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
„Zavřít dveře nestačí…“ prezentace projektu prevence majetkové kriminality Projekt proběhl v roce 2011 a byl podpořen Olomouckým krajem a státní dotací.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Minimální preventivní program školy
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Management pro vychovatele PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Bezpečně v kyberprostoru Jihlava 19. – projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY. SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PERSONÁLU REZORTU MINISTERSTVA OBRANY Praha, červen.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Standardy psychosociální krizové pomoci a spolupráce zaměřené na průběh a výsledek plk. PhDr. Zuzana Vrbová, kpt. Mgr. Martina Čapková MV - generální ředitelství.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Problematika bezpečnosti civilního letectví v ČR za rok 2003 – pohled ÚCL.
Stalo se … příběh jednoho „průšvihu“ Ing.Tomáš Boubelík PhDr.Iva Moravcová Mgr.Oldřich Smola.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Město Velké Hamry – inkluzivní opatření v oblasti vzdělávání Mgr. Štěpán Bolf, lokální konzultant.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Vodohospodářské aktuality
Informace ze sociální oblasti
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Preventivní projekty zaměřené na problematiku AMOK - útok aktivního střelce.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Místní akční plán vzdělávání MČ Praha 3
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Výbory a pracovní skupiny
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Krajský metodický kabinet BEZPEČNOSTI A OCHRANY OSOB A MAJETKU
„BEZPEČNÁ ŠKOLA – globální pohled na bezpečnost“
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Šetření mimořádných událostí v drážní dopravě
Program spolupráce SN – CZ
„Zavřít dveře nestačí…“
Seminář prevence kriminality Kašperské Hory 20. listopadu 2018
Novinky v preventivně výchovné činnosti u HZS ČR
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

Zásady prevence kriminality ve školních zařízeních SAFETY „Bezpečná škola“ Hradec Králové JUDr. Tomáš Koníček odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV ČR

Osnova vystoupení: Zásady prevence kriminality ve školních zařízeních (TNK č. 148 ÚNMZ) Zdroje financování bezpečnostních systémů ve školách

Rekapitulace a pohled do historie Ve školách probíhá vše svým typickým životem, probíhá zde hlavní vzdělávací proud Občas se v médiích objevují kusé informace, že byla někde ve škole přistižena osoba, která tam nemá co dělat (drobné krádeže) Každá škola je nějakým způsobem postavena, provozována, udržována a snad i zabezpečena

Děti a studenti občas nosí věci do školy, které tam vůbec nepatří (nože, drogy, zbraně, …) Někdy dochází k nestandardnímu chování, porušování vnitřního školního řádu, jak mezi dětmi, tak mezi dětmi a učiteli (drobné náznaky šikany, krádeže, škody na majetku školy…) Problémy a nedostatky jsou většinou brány za bagatelní

Absolutní změna – tragická událost ve Žďáře nad Sázavou Byly či nebyly v této škole nastaveny obecné bezpečnostní standardy? Jak byl zajištěn přehled o tom, kdo a proč do objektu školy vchází? Šlo o systémové selhání anebo měl jen zřizovatel školy spolu s jeho ředitelem tyto standardy nastaveny nevhodně?

Došlo k profesnímu selhání některého ze zaměstnanců školy? Byl vstup do školy vybaven některým z technických prostředků kontroly vstupu, neselhal tento systém? Jak reagovali pedagogičtí pracovníci při vlastním incidentu a bezprostředně po něm? Měl zřizovatel/ředitel zpracovány nějaké postupy řešení mimořádných událostí?

Pokud byly standardy zpracovány, postupovalo se podle nich? Byly o nich pedagogičtí pracovníci informováni? Byly o nich informováni rodiče dětí? Byly s dětmi nacvičovány? Jak probíhala spolupráce se složkami IZS a s obecní policií? A mnoho a mnoho dalších?

Co se dělo po nešťastné události Obrovská mediální masáž Najednou byl každý, kdo před televizní kamerou vystoupil odborníkem na zabezpečení objektů tedy škol a předváděl rychlá řešení Nejvíce byly zmiňovány kamerové systémy a nejméně ta zařízení, která zajistí, aby se nepovolaná osoba do školního objektu vůbec nedostala

Tedy velmi opomíjené mechanické zábranné prostředky kombinované s prostředky selektivní kontroly vstupu Správná reakce naopak přišla ze státní správy; okamžitá kontrola stavu zabezpečení školních objektů Řešení hledala i naše vláda, několik usnesení vlády k řešení situace Mezitím školy objíždějí prodejci techniky a mnohde bez jakýkoliv analýz rizik či bezpečnostního posouzení objektu úspěšně prodávají

Bohužel usnesení vlády ke zřízení Meziresortní pracovní skupiny není zcela naplněno MŠMT připravuje Metodický materiál … Tento text je ze strany MV nedoporučen k vydání; přesto je vydán Reaguje Poradní sbor pro situační prevenci kriminality ministra vnitra a vytváří Pracovní skupinu k vytvoření standardu bezpečnosti ve školním prostředí Několik jednání, analýza stavu, sběr materiálů, příprava Standardu

Jednoznačně se ukazuje, že cílem je splnit zákonné povinnosti vedení škol – zajistit bezpečnost a ochranu zdraví při vzdělávání a činnostech souvisejících Přednost před opatřeními co dělat po události musí dostat opatření zaměřená na co udělat, aby možná situace vůbec nenastala, tedy prevence, predikce Management vedení škol musí dostat jednoduché recepty a jejich zřizovatelé je musí akceptovat

Přichází rozhodnutí o naplnění původního usnesení vlády Meziresortní pracovní skupina (podle usnesení vlády z roku 2014) bude ustanovena včetně zástupců MV ČR Do problematiky je třeba též zapojit zejména zřizovatele škol, tedy především obce Zpracování, existence, ale také naplňování budoucího Minimálního bezpečnostního standardu je absolutní nutností Není přijatelné, aby byly další obdobné oběti

To však není vše a nečekáme pouze na výstup této komise V rámci normotvorné činnosti Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví byl na návrh odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV ČR zadán úkol pro TNK č. 148 „Prevence kriminality a bezpečnost obyvatelstva“ zpracovat ČSN – Prevence kriminality – řízení bezpečnosti při plánování, realizaci a užívání škol a školských zařízení

Za poměrně krátkou dobu jsme byli schopni připravit předmět a obsah normy Ten prošel v září 2015 připomínkovým řízením Schválený předmět a osnovu budoucí normy Vám nyní promítnu

Za pozornost Vám děkuje: JUDr. Tomáš Koníček odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV ČR tel.: