Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
NÁZEV ŠKOLYěh BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTURozvoj čtení a.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
OPAKOVÁNÍ(KŘÍŽOVKA), MUZIKÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_07_12_vyjmenovaná slova
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
Anotace Materiál obsahuje prezentaci nejstarších českých pověstí. Slouží jako doprovodný materiál o nejstarších událostech v pověstech. Je možné využít.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
KOMÍNY, KOMINÍK A DALŠÍ PROFESE
SLABIKUJEME S TICHÁČKEM.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
ZVÍŘATA Kde které potkám?.
Jméno autora Datum vytvoření Ročník Vzdělávací Téma – název Anotace
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_12_INOVACE_19_Mezilidské vztahy TÉMA: Všude.
Materiál je určen pro žáky od 3.třídy.
Téma (název prezentace)
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Život v rybníce Jana Kučerová.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Děti z Bullerbynu 3 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Staré pověsti české Alois Jirásek
CIRKUS orientace.
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_11 TÉMA: Slované
BROUČCI A POČÍTADLO Pro skřítka Ticháčka.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Rozmnožování organismů
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Když jsem já sloužil… Jazyk a řeč.
AUTOR: Mgr. Marie Benabdelmalek NÁZEV: VY_32_INOVACE_2B_14
Moje vlast, moje bydliště České pověsti s gramatikou VY_32_INOVACE_19
Autor: PaedDr. Jana Čechová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková SILÁK BIVOJ Dostupné na portálu

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková Anotace: Materiál je určen pro žáky 3.třídy. Propojuje znalosti z oblasti Člověk a jeho svět se čtenářskými dovednostmi. Práce s materiálem je závislá na předchozím čtení příslušného článku z knihy Staré pověsti české Jany Eislerové (vhodné zvolit jako společnou četbu). Pomocí materiálu lze zmapovat míru porozumění čteného textu. Děti si ověří znalosti o české historii, které získávají čtením příběhu. Děti seřazují jednotlivé části příběhu na jednotlivých snímcích, tak jak podle nich mají být správně za sebou. Kontrola probíhá až po zapsání odpovědí (k přeskočení animací zobrazujících správné odpovědi použijte tlačítko akcí) Pomůcky: Tužka, vytištěná tabulka k zapisování odpovědí

Silák Bivoj Jak to doopravdy bylo SEŘAĎ VĚTY VE SPRÁVNÉM POŘADÍ Obr.01 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Kanec ničí v polích úrodu a svými hroznými tesáky napadá lidi i zvířata. Uprostřed hovoru uslyšely sestry vzrušené hlasy z nedalekého nádvoří. Jednoho dne si kněžna Libuše stěžovala své sestře Kazi, jelikož její zemi trápil obrovský divoký kanec. SPRÁVNÉ POŘADÍ: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Libuše odpověděla, že mladík se jmenuje Bivoj a jeho otec byl dobrým známým jejich otce. Sestry spatřily uprostřed nádvoří urostlého siláka s divokým kancem na zádech Kazi se začervenala a zeptala se Libuše, zda o mladíkovi něco ví. SPRÁVNÉ POŘADÍ: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Po zabití kance pozvala Libuše Bivoje na hostinu a Bivoj rád přijal, protože se mu velice líbila její sestra Kazi. Kanec se ještě jednou probral, ale Bivoj pohotově vytasil meč a bodl ho kanci do srdce. Bivoj kance položil k nohám kněžny Libuše. SPRÁVNÉ POŘADÍ: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Na hostině Bivoj vyprávěl, jak dokázal kance zabít. Na konci hostiny dostal Bivoj za svou statečnost krásný pás a stal se kdykoliv vítaným hostem na Vyšehradě. Při svém vypravování však zatajil, že s chycením kancem počkal do doby, než přijela na návštěvu za svou sestrou krásná Kazi. SPRÁVNÉ POŘADÍ: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Jednoho dne se konečně odhodlal požádat kněžnu Libuši o ruku její sestry Kazi. Bivoj se vydával na Vyšehrad stále častěji. Pak byla slavná svatba a manželé spolu žili šťastně dlouhá léta. SPRÁVNÉ POŘADÍ: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

A tak příběh o Bivojovi končí. Žádný zdivočelý kanec za Bivojova života už nikdy zemi neohrožoval. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková Obr. 01

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková ZDROJE: EISLEROVÁ, Jana. Staré pověsti české. 1. vyd. Praha : Fragment, s. ISBN Obr. 01: EISLEROVÁ, Jana. Staré pověsti české. 1. vyd. Praha : Fragment, s. ISBN