Léčba vzácných onemocnění Léčivé přípravky na vzácná onemocnění – dostupnost a náklady Mgr. Filip Vrubel 21. listopadu 2012 ředitel odboru farmacie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Advertisements

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Centrová léčba roku několik poznámek
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Health Technology Assessment biomedicínské techniky
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Markéta Hellerová, MUDr. Pavel Hroboň Jihlava,
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Biologická léčba v centRech se Zvláštní smlouvou MUDr
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
Vzácná onemocnění v evropském kontextu Kateřina Kubáčková FN Motol, Praha EUCERD.
Financování léčiv pro vzácná onemocnění - současná situace a jak dál? Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
Orphan Drugs- léčivé přípravky pro vzácná onemocnění Kateřina Kubáčková FN Motol, Praha EUCERD,COMP- EMA.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Léčba vzácných onemocnění legislativní rámec pro léčbu vzácných onemocnění Mgr. Filip Vrubel 12. července 2012 ředitel odboru farmacie.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Vzácná onemocnění, léky pro vzácná onemocnění Kateřina Kubáčková FN v Motole, Praha EMA, COMP.
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
PSP ČR Vzácná onemocnění Výskyt u 5/ obyvatel Příčina často není známa 80% genetický podklad 95 % vzácných onemocnění nemá zatím léčbu.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Jiří Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP Hodnocení kvality onkologické péče z pohledu ČOS ČLS JEP.
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Úvod do problematiky, dosažené výsledky Josef Vymazal.
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Financování inovativní léčby, příležitosti a limity
Novela seznamu zdravotních výkonů
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Přínosy inovativní léčby seminář
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Standardizace odborné zdravotní péče
SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
Boj o pacienta, boj o peníze
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Přínosy inovací ve zdravotnictví
Národní diabetologický program (NDP)
„Stárnutí populace – analýza nákladů zdravotního a sociálního systému“
Poptávka po zdravotní péči
Poskytovatelé ambulantní hemodialyzační péče Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Obor zdravotních služeb MZ
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
, Olomouc.
Budoucnost domácí péče
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Poskytovatelé ambulantních stomatologických služeb Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Léčba vzácných onemocnění Léčivé přípravky na vzácná onemocnění – dostupnost a náklady Mgr. Filip Vrubel 21. listopadu 2012 ředitel odboru farmacie

2 Léčba vzácných onemocnění Co jsou to vzácná onemocnění? Neexistuje přímá definice; nepřímá definice odvozena od léčiv určených k léčbě vzácných onemocnění Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 141/ život ohrožující nebo chronicky invalidizující onemocnění postihující ne více než pět z osob v EU... Ale cca 6 – diagnóz s touto definicí! Vzácná onemocnění se netýká několika jedinců, ale cca pacientů v ČR! Jejich léčba patří mezi ty nejdražší, proto náklady nelze podceňovat a je nutné je řešit systémově.

3 Léčba vzácných onemocnění Problémy v léčbě vzácných onemocnění kvalita a dostupnost péčexnáklady a jejich úhrada Zajišťování dostupnosti léčby pacientů se vzácnými onemocněními automaticky neznamená zajišťování finanční dostupnosti. Nástroje pro zajištění fyzické a finanční dostupnosti se různí.

4 Problémy v léčbě vzácných onemocnění Kvalita a dostupnost péče  centralizace péče o pacienty se vzácnými onemocněními  specializace zdravotnických profesionálů  mezirezortní mezioborová pracovní skupina pro vzácná onemocnění  vybudovávání sítě specializovaných center (např. KOC)  správná a včasná diagnostika,  včasná, komplexní a nejmodernější léčba  vzdělávání v oblasti vzácných onemocnění  zlepšení kvality života a sociálního začlenění pacientů  podpora vědy a výzkumu v oblasti vzácných onemocnění

5 Problémy v léčbě vzácných onemocnění Náklady a jejich úhrada  zdroje i příjem veřejného zdravotního pojištění se nemění  roste počet pacientů se vzácnými onemocněními  diverzifikace orphan diagnóz  včasná diagnostika  dřívější léčba  vyšší náklady  nárůst pacientů i u dalších závažných (nikoliv však vzácných) onemocnění – např. roztroušená skleróza  přicházejí na trh nová léčiva Data VZP počet pacientů r. 2009rok 2010rok 2011 Bechtěrevova choroba Crohnova choroba Colitis ulcerosa Fabryho choroba Gaucherova choroba2217 GIST Juveniln í artritida Metabolick é vady Hepatocelul á rn í karcinom N á dory kolorecta N á dory ledvin N á dory prsu Plicn í arteri á ln í hypertenze Psoriatrick á artritis Roztrou š en á skleroza

6 Léky na vzácná onemocnění (orphan drugs) Orphan drugsDesignaceRegistrace Total až 80 % centrálně registrovaných léčiv na vzácná onemocnění je dostupných v ČR! Zdroje financování jsou však různé. Nejčastěji se tyto léky hradí v režimu tzv. dočasné úhrady nebo již mají ve správním řízení stanovenu cenu i úhradu z v.z.p. Výjimkou však není úhrada na § 16 nebo soukromé zdroje.

7 Léčba vzácných onemocnění Dostupnost léčiv pro vzácná onemocnění  Klinická hodnocení před procesem registrace léku  Dočasná podmíněná úhrada ze zdravotního pojištění  Standardní úhrada ze zdravotního pojištění  § 16 zákona č. 48/1997 Sb.  Úhrada na náklady výrobce léčiv  Úhrada na náklady poskytovatele zdravotních služeb  Soukromé zdroje (nadace, fondy, samofinancování pacienta)

8 Léky na vzácná onemocnění (orphan drugs) Data VZP Ú hrada v Kč r. 2009rok 2010rok 2011 Bechtěrevova choroba Crohnova choroba Colitis ulcerosa Fabryho choroba Gaucherova choroba GIST Juveniln í artritida Metabolick é vady Hepatocelul á rn í karcinom N á dory kolorecta N á dory ledvin N á dory prsu Plicn í arteri á ln í hypertenze Psoriatrick á artritis Roztrou š en á skleroza Celkem Léky vykázané specializ. centry v r představují náklady zdravot. pojišťoven ve výši cca 7 miliard Kč pro zhruba pacientů Jedná se o vysoce nákladnou léčbu – cca 0,3 % pojištěnců v ČR se vysoce závažnými onemocněními čerpají cca 10 % ročních nákladů na léky

9 Léčba vzácných onemocnění Náklady veřejného zdravotního pojištění na léčbu Každý má právo na bezplatnou zdravotní péči za podmínek stanovených v zákoně. Ale za jakou cenu ?  HTA

10 Léky na vzácná onemocnění (orphan drugs)

11 Léčba vzácných onemocnění Finanční dostupnost léčiv pro vzácná onemocnění současný stav Pokud má stávající systém uspokojit rostoucí poptávku (vyšší počet pacientů, vstup moderních a drahých léků, včasná léčba), nemůže to udělat jinak než šetřit v ostatních segmentech péče!  úsporná opatření v systému zdravotního pojištění  vyřazení levných léčiv z úhrad z v.z.p.  zvyšování spoluúčasti tam, kde je to únosné a opodstatněné  účelná farmakoterapie  kontrola duplicit preskripce a lékových interakcí  projekty racionalizace preskripce  centralizace péče a používání léčiv v souladu s EBM  zajištění pacientských registrů, osvěta veřejnosti  monitoring účelnosti léčby a nákladů

12 Finanční dostupnost léčiv pro vzácná onemocnění Nevýhody současného stavu (centrová léčba)  podpora dostupnosti léčiv pouze nepřímými metodami (úspory v jiných segmentech využity k navýšení nákladů na centrové léky) – otázka společenské přijatelnosti a „spravedlnosti“  současný finanční stav znemožňuje bezplatné poskytnutí léků všem pacientům se vzácným onemocněním ihned po diagnóze  systém trpí nezamýšlenými administrativními bariérami (zdlouhavé řízení o stanovení ceny a úhrady léku)  systém využívá úmyslně některé administrativní bariéry (limitace počtu pacientů v centrech, čekací seznamy)  jakékoliv výraznější posuny v otázkách vyšší míry úhrady léčby vzácných onemocnění jsou realizovatelné jedině se zásadní změnou systému zdravotního pojištění nebo v případě značného navýšení stavu financí v tomto systému

13 Léčba vzácných onemocnění Finanční dostupnost léčiv pro vzácná onemocnění budoucnost ? Je nutné po celospolečenské diskuzi najít takovou cestu, která umožní 1. rychlou finanční dostupnost léků na vzácná onemocnění bez administrativních bariér, 2. ale jen tam, kde je to účelné, společensky a eticky přijatelné a rozpočtově udržitelné. Cíl: Transparentně stanovit kritéria, za kterých se léčivý přípravek bude hradit (skupiny pacientů, indikace, fáze onemocnění). Pacientovi, který je k léčbě indikován, poskytnout léčbu včas, v souladu s nejmodernějšími poznatky vědy a bez bariér.

Děkuji za pozornost! Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie