Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování: 26. 03. 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav technologie vody a prostředí Jan Bartáček D ECENTRALIZOVANÉ ZPRACOVÁNÍ.
Advertisements

Problematika odpadů aneb KAM S NIMI. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Zeměpis, průmysl Ročník: 9.
Atomové elektrárny Obor: Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. LudvíkKašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_13.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníduben 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 29) Rozmanitost.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 15. Odpady, třídění a recyklace Název sady: Základy ekologie pro střední.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Předcházení vzniku odpadů Jana Blecherová Říjen 2015.
Voda Vypracoval: Martin Popelka Obor: Technické lyceum Třída: 2.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
Nerostné bohatství na Zemi Vypracoval: Tomáš Vávra Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar.
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Statutární město Brno Mgr. Veronika Singrová Odbor životního prostředí Magistrát města Brna Brno.
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Výstupní zařízení – tiskárny, rozdělení
2 Marketingové koncepce
Ekologické stavby Vypracoval: Martin Poledníček
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ČISTOTA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Recyklace Vypracoval: Michal Brzobohatý Třída: 2L
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Proudové chrániče.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Produkce a nakládání s odpady v roce 2010
Z-Uhlí, s.r.o. Výroba biouhlí pomocí hydrotermální karbonizace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Téma: Světlo Vypracoval: Bohumil Baroch
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Logistika a Supply Chain Management
Strach a proč se rádi bojíme
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Nakládání s odpady CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_ZP_03
FEBA-European Federation of Food Banks
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Výroba II.. Výroba II. Organizace výrobních pracovišť V jedné dílně jsou příbuzné stroje Výrobek prochází několika dílnami Technologické uspořádání.
Název materiálu: Nerostné suroviny
Informační gramotnost
Dlouhodobý majetek a materiál jako výrobní faktory
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
EU_52_sada1_17_ZPM_Ruční výroba papíru_Cup
Přídavná zařízení.
Název projektu: Moderní škola
Ekocentrum Chodováček DDM Bludiště Chodov
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
POH Středočeského kraje
Seminář k tématice: Nevyjmenované zdroje a odpojování od CZT
Odpad patří do kontejnerů
Název Recyklace papíru
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
Soutěž Bohatství Země 2018 Geologická část Vojtěch Wertich
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
Transkript prezentace:

Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:

Recyklace je výraz pro nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití. Jedná se o opětovné cyklické využití odpadů a jejich vlastností jako druhotné suroviny ve výrobním procesu.

Železné kovy Neželezné kovy Plasty Sklo Papír

Barevné nebo neželezné kovy patří i nadále k nejdůležitějším průmyslovým surovinám. Vysoký podíl recyklace proto šetří nejen životní prostředí, ale také naše ekonomické zdroje. Recyklujeme barevné kovy bez galvanické povrchové úpravy i s ní, příp. stříbrné kontakty, jakož i vybrané zvláštní kovy. Převážnou většinu tvoři měď, mosaz, bronz, měď-berylium a nikl-berylium. Recyklují se přetavením na jiné výrobky. Jejich sběr probíhá ve sběrnách, kde je vykupují.

- je proces renovace zbytkových nebo odpadních plastů a zařazení materiálu do užitečních produktů, někdy úplně odlišných ve formě od jejich původního stavu. Typicky se plasty nerecyklují do stejného typu plastu a produkty vyrobené z recyklovaných plastů někdy nejsou recyklovatelné. Kontejnery na plasty mají žlutou barvu.

- je specializovaný technologický proces, kterým se již (nejméně jednou) vyrobené a použité sklo vrací zpět do výroby skla nebo do výroby jiných materiálů vyrobitelných ze skla. Sklo je významná druhotná surovina, která je velmi dobře recyklovatelná a mnohonásobně zpětně použitelná. Procesu recyklace skla musí vždy předcházet vhodný systém separace a sběru použitého skla, které může procházet jak z domácností tak i z průmyslové výroby či jiné lidské činnosti. Kontejnery na sklo mají zelenou barvu.

Nejvýznamnější formou recyklace papíru je právě jeho využití pro další papírenské zpracování. Papír je svážen na dotřiďovací linku, kde se ručně dotřídí podle druhů papíru (noviny, časopisy, karton-lepenka a ostatní papír) dle požadavků jednotlivých odběratelů, a také se zde odstraní nežádoucí příměsi (špatně vytříděné odpady). Takto dotříděný papír se odváží slisovaný v balících k recyklaci do papíren a dalších zařízení. Kontejnery na papír mají modrou barvu a je vykupován i ve sběrnách surovin stejně jako kovy.

Rozhodně ano, jelikož cena za tunu recyklovaných surovin je poloviční oproti ceně za sběr komunálního ( rozdíl tvoři 1200 kč na svezenou tunu, který se navíc ukládá na skládky a není možného ho znovu použít ). A však recyklace u samotných lidí by potřebovala o trochu více pečlivosti, což by mohlo pomoci snížení počtu třídicích linek a v jeho důsledku i snížení samotné ceny za odvoz.

Recyklační technologie se snaží o omezování vzniku odpadů pomocí maloodpadových technologických postupů, při kterých ve stejném výrobním procesu nebo procesech přímo navazujících zužitkovávají téměř všechny vznikající odpady. Maloodpadová technologie je někdy označována jako bezodpadová technologie. A je to takový způsob výroby, při kterém se co nejracionálněji a nejkomplexněji využívají suroviny a energie v cyklu: surovinové zdroje – výroba – spotřeba – druhotné suroviny tak, že žádný vliv na životní prostředí nenarušuje jeho normální funkci.

=X&ved=0ahUKEwixkObq797LAhUDGZoKHbGjBmgQ_AUIBigB#tbm=isch&q=kontejnery&img rc=3FHEYwFlojq6bM%3A =X&ved=0ahUKEwixkObq797LAhUDGZoKHbGjBmgQ_AUIBigB#tbm=isch&q=kontejnery&img rc=3FHEYwFlojq6bM%3A cz/obchodn%C3%AD%C3%BAseky/ne%C5%BEelezn%C3%A9kovy/ne%C5%BEelezn%C3%B Dchkov%C5%AF,recyklace.aspx cz/obchodn%C3%AD%C3%BAseky/ne%C5%BEelezn%C3%A9kovy/ne%C5%BEelezn%C3%B Dchkov%C5%AF,recyklace.aspx vyuziti-a-zneskodneni-odpadu/jak-se-recykluje-papir.htm vyuziti-a-zneskodneni-odpadu/jak-se-recykluje-papir.htm /tema.aspx?c=A120209_053651_pozice_ /tema.aspx?c=A120209_053651_pozice_

Vypracoval : Jakub Pudil 2L