Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova
Advertisements

Bezpečnost práce.
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
SKLADOVÁNÍ A POUŽÍVÁNÍ CHEMIKÁLIÍ Chemie 8. ročník
Nebezpečné chemické látky
KYSELINY, LOUHY prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
Příprava, vlastnosti, užití
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Nebezpečné látky Bc. Karolína Růtová
Intoxikace (otravy).
Označování chemických látek
ČISTICÍ PROSTŘEDKY (VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY) hořlavé látky
Uhlík.
Nebezpečné vlastnosti látek
Chemické látky. Co o nich víme ?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
21.1 Vím, co jsou ostatní krizové situace.
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Lékařská toxikologie Lekce II. Anorganické jedy
VLASTNOSTI LÁTEK A JEJICH PŘEMĚNY
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
Kyseliny Ing. Jarmila Kirvejová.
s elektrickým zařízením
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
Příprava, vlastnosti, užití
Základy pozorování a pokusů v biologii
JEDOVATÉ A OTRAVNÉ LÁTKY
Bezpečnost práce v chemii
Vlastnosti látek Opakovací otázky
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
alimentární otravy, uštknutí
Označování nebezpečných látek
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Hydroxidy.
Hydroxidy a jejich chemické vlastnosti
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Látky karcinogenní, mutagenní a toxické pro reprodukci
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Číslo projektu MŠMT: CZ / / Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1 7 _05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.
Nařízení EP a Rady (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí a o změně a zrušení směrnic č. 67/548/EHS, č. 1999/45/ES a o změně.
Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami Látky vysoce toxické Azid sodný, NaN 3 T+R:28-32S: (1/2-)28-45 Fyzikálně.
, Mnichov – , Lüneburg 1919 členem Bavorské lidové strany > vystoupil > členem NSDAP 1928 svatba s němkou Margaretou Boden, dcera.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Látky žíravé Upozornění: V rámci první pomoci při požití látek žíravých se nedoporučuje vyvolávat zvracení ! Amoniak 26% roztok, NH 3 aq. CR: 34-50S: (1/2-)26-37/38/
Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět: Chemie 8 Tématická oblast: Chemické látky a jejich změny Obsah zaměření:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
OXID ARZENITÝ, ARZENIK, UTREJCH As 2 O 3 UTREJCH – pochází z německého Hϋttenrauch.
,,Mým úkolem není, abych zajišťoval spravedlnost. Mým úkolem je hubit a ničit.’’
Zásady poskytování první pomoci - NCHLS Seminář KHS Kateřina Vařáková.
Zásady poskytování první pomoci - NCHLS
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Areny.
Zacházení s chemickými látkami
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Bezpečnostní předpisy v chemii KFC/BZP
Základy toxikologie a bezpečnosti práce: část bezpečnost práce
Bezpečnost práce v chemii
Základy ekologie a bezpečnosti práce: část bezpečnost práce
Nebezpečné chemické látky a přípravky
Kyseliny a jejich chemické vlastnosti
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vliv radiace na člověka
INTOXIKACE Dle prezentce Bc. Zuchové upravila pro výuku Mgr. Kubíková 11/2007.
Areny.
seminář a praktika z chemie
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed

Fyzikální vlastnosti kyanidu draselného molekulová hmotnost 65,12 bezbarvý krystaluje v kubické soustavě je rozpustný ve vodě zápach po hořkých mandlích

Kyanid draselný při požití usmrcuje již 0,2 – 0,3 g (smrtelná dávka je závislá na kyselosti žaludečního obsahu) k otravě může dojít také inhalací prachu, vzácně vstřebáním kůží z vodných roztoků

V tuhém stavu se kyanidy alkálií neporušenou kůží nevstřebávají.

Toxický účinek má kyanidový aniont, který blokuje tkáňové dýchání. Akutní otrava závisí na množství vstřebané látky, je-li toto množství velké, přivodí velmi rychle smrt. Smrt nastává udušením.

Nezemře-li otrávený během hodiny, vyvázne téměř vždy životem. Jestliže otrávený sám dostatečně nedýchá, podává se umělé dýchání, ev. masáž srdce (pozor, aby se neotrávil zachránce).

Údaje z bezpečnostního listu Standardní věty o nebezpečnosti: H290 Může být korozivní pro kovy. H330 Při vdechování může způsobit smrt. H310 Při styku s kůží může způsobit smrt. H300 Při požití může způsobit smrt.

Údaje z bezpečnostního listu H370 Způsobuje poškození orgánů (mozek, srdce, varlata). H372 Způsobuje poškození orgánů (štítná žláza) při prodloužené nebo opakované expozici. H410 Vysoce toxický pro vodní organismy, s dlouhodobými účinky.

Údaje z bezpečnostního listu Doplňující informace o nebezpečnosti: EUH032 Uvolňuje vysoce toxický plyn při styku s kyselinami.

Údaje z bezpečnostního listu Pokyny pro bezpečné zacházení: P270 Při používání tohoto výrobku nejezte, nepijte ani nekuřte. P273 Zabraňte uvolnění do životního prostředí. P280 Používejte ochranné rukavice/ochranný oděv/ochranné brýle/obličejový štít.

Údaje z bezpečnostního listu P302+P350 PŘI STYKU S KŮŽÍ: Jemně omyjte velkým množstvím vody a mýdla. P301+P310 PŘI POŽITÍ: Okamžitě volejte Toxikologické informační středisko nebo lékaře. P304+P340 PŘI VDECHNUTÍ: Přeneste postiženého na čerstvý vzduch a ponechte jej v klidu v poloze usnadňující dýchání.

Údaje z bezpečnostního listu Další informace na štítku: Pouze pro profesionální uživatele. Další nebezpečnost Je nebezpečný především uvolňováním prudce toxického kyanovodíku a to při styku s kyselinami. Při expozici se významně uplatňuje pronikání látky kůží.

Výstražné symboly nebezpečnosti Toxické látky Látky nebezpečné pro životní prostředí

Výstražné symboly nebezpečnosti Korozivní a žíravé látky Látky nebezpečné pro zdraví