Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/01.0008 Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v látkách
Advertisements

Vodivost látek.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Makromolekulární látky  Makromolekulární látky jsou látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců.  Pravidelně.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Vodivost polovodičů. Polovodiče 4 látky, které vedou proud pouze za určitých podmínek 4 jejich odpor při malém zvýšení teploty významně klesá (např. Ge,
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změny skupenství látky TÉMATICKÝ CELEK:
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Vznik molekul Jakou strukturu má atom? Co je to molekula? Jak vzniká molekula?
Autor: Stejskalová Hana
VY_32_INOVACE_07_32_VODIČE A NEVODIČE (IZOLANTY)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Elektrické vodiče a izolanty
Vedení elektrického proudu v látkách
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Materiály a technologie
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
Materiály a technologie
Částicová stavba látek
„Svět se skládá z atomů“
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Fyzika – Elektrolýza.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Elektřina VY_32_INOVACE_05-30 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Anorganická chemie Autor: Mgr. Alena Víchová
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_15.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
AZ kvíz - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Obecná a anorganická chemie
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Digitální učební materiál
ELEKTRICKÝ PROUD.
zpracovaný v rámci projektu
CHEMIE - Chemická vazba
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Interaktivní elektrický obvod
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Závislost elektrického odporu
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např.
Transkript prezentace:

Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov

Modul 1 Elektrotechnika – obecná Elektrotechnické materiály Autor: Pavel Hodina

Vodiče - jsou materiály, které vedou elektrický proud Rozdělujeme je na: pevné – kovy, kapalné – elektrolyty, plynné - ionizované plyny. Dále je rozdělujeme na:

Dobré vodiče Špatné vodiče

Rtuť Vodné roztoky solí Kyseliny Elektrolýza

Jsou to ionizované plyny Plazma je ionizovaný plyn složený z iontů, elektronů (a případně neutrálních atomů a molekul), který vzniká odtržením elektronů z elektronového obalu atomů plynu, či roztržením molekul (ionizací). Plazma je čtvrté skupenství hmoty.ionizovaný plyniontůelektronůatomůmolekulelektronového obaluionizacískupenství Použití v televizorech, zářivkách, světelných reklamách

Vlastnosti polovodičů Polovodiče jsou materiály ze 4. skupiny Mendělejevovy tabulky. Nejznámější jsou germanium (Ge) a křemík (Si). Polovodič N Přidáme-li k prvku 4. skupiny příměs prvku 5. skupiny (např. arsén – As), bude při vzájemných vazbách mezi atomy mít atom příměsi jednu vazbu navíc - volný elektron. Atom proto nazýváme donorem. Volný elektron je nositelem elektronové vodivosti.

Polovodič typu P Přidáme-li k prvku 4. skupiny prvek 3. skupiny zvaný akceptor (např. Indium – In), bude jeden elektron chybět. Vznikne kladný náboj - díra, polovodič má děrovou vodivost. Vodivost polovodičů vzrůstá přidáním příměsí.

Polovodičové diody g bc026ae34b253630d26/1n5822.jpg 3.png nicke_soucastky/usmernovaci_dioda.jpg

Tranzistory g ages/Tranzistory/tranzistor_fet_schema.png

Integrované obvody Analogové Digitální Monolitické Hybridní klnhv.jpg?

Stupeň integrace SSI MSI LSI VLSI lt/files/pictures/archive/novinky/2012/01le den/lf/moly1.jpg

Izolanty a dielektrika Izolant je materiál, který nevede elektrický proud. Dielektrikum je materiál, který se polarizuje v elektrickém poli. Ideální izolant neexistuje. Každý materiál obsahuje alespoň několik volných nosičů elektrického náboje.

VlastnostCharakteristika Dielektrické ztráty Jsou to ztráty, které vznikají vložením dielektrika do elektrického pole, čímž vzniká teplo (ztráty). Elektrická pevnost Průrazné napětí při němž nastává průraz dielektrika nebo přeskok. Tepelná vodivost Tepelné namáhání izolantu vede ke zhoršení jeho elektrických a tepelných vlastností a hlavně k rychlejšímu stárnutí. Mechanické vlastnosti Mechanické namáhání izolantu se posuzují vlastnosti, které jsou vyjádřeny mechanickými veličinami.

Plynné izolanty Kapalné izolanty Přírodní izolanty Syntetické látky Anorganické látky Pro elektrotechniku jsou nedůležitější izolanty ze skupiny syntetické makromolekulární látky a anorganické látky.

Termoplasty NázevZkratka PolyetylénPE PolypropylénPP PolyamidPA PolytetrafluoretylénPTFE PolystyrolPS PolyvynilchloridPVC PolymetylmetakrylátPMMAS PolykarbonátPC Polyvinylchlorid (PVC) se používá na opláštění vodičů a kabelů.

Reaktoplasty Jsou to látky, u kterých pomocí tepla a chemických přísad (tvrdidel) dojde k prostorovému zesítění. Epoxidované pryskyřice – mají velmi dobré vlastnosti. Anorganické látky: slída keramika elektrotechnické sklo kamenina

* Keramika * PVC izolace * Izolátory * Gumové kabely * Dielektrika +dielektrika

Veškeré použité obrázky pocházejí z internetu a odborné literatury, jednotlivé odkazy jsou uvedeny na stránkách prezentace. Autorem textů je Pavel Hodina.