Další vzdělávání pro pracovníky škol v Plzeňském kraji CZ.1.07/1.3.47/02.0010 Chemické látky v našem životě Mgr. Vladimír Nápravník, Ph.D. 28. 2. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Atmosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Č ÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU VYS_32_INOVACE_495_Fixační přípravky NÁZEV ŠKOLY Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-2.4 NEBEZPEČNÝ ODPAD.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Energeticky bohatá poživatina,
Energetická hodnota potravin (EH)
Spotřební a energetické daně
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Vedlejší jatečné produkty
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Voda Základ života.
VY_32_INOVACE_PŘBOT.18 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Psychotropní látky.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Plodiny budoucnosti Vypracovala: Veronika Vojáčková
Funkce = tvoří pokryv těla a ochranu před vnějšími vlivy
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Spotřební a energetické daně
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Diferencované stravování
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Získávání energie pro život
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Další vzdělávání pro pracovníky škol v Plzeňském kraji CZ.1.07/1.3.47/ Chemické látky v našem životě Mgr. Vladimír Nápravník, Ph.D

 Výskyt  zemská kůra, vodárna, vakcíny, kosmetické produkty, léky, tetrapak  Toxické účinky  neurotoxicita  Alzheimerova nemoc???

 Složení  Účinky  Spotřeba Vytvořeno v programu IsisDraw

 větší podíl fruktózy (kolem 30–38 %) než glukózy (kolem 26–31 %)  Jedna lžička medu poskytne 22 kcal, ve 100 g medu je 300 kcal neboli 1270 kJ.  Rostliny, pesticidy, herbicidy

 sodná sůl kyseliny glutamové  neurotoxicita  = hydrolyzované proteiny, kvasničný či sójový extrakt Vytvořeno v programu IsisDraw

 francouzský lékárník Hyppolyte Mege-Mouries (1869)  odstředěné mléko a hovězí lůj  průmyslová výroba  872 holandské firmy Jurgens a van den Bergh  1930 nadnárodní korporaci Unilever  trans-mastné kyseliny  diacetyl (2,3-butandion) – máslová chuť Vytvořeno v programu IsisDraw

 za nové poznatky ohledně cholesterolu bylo uděleno 13 Nobelových cen!  hladina cholesterolu v séru je 5,2 mmol/l  Statiny se staly nejprodávanějšími léky v dějinách.  Nový viník srdečně-cévních nemocí — homocystein  dr. Kilmer McCully - Homocysteinová revoluce (1967)  Metabolický syndrom

 2008 – Čína – aféra s mlékem pro kojeneckou výživu ( dětí)  německý chemik Justus von Liebig  melaminové pryskyřice  Tisíce otrávených domácích mazlíčků v USA.  Kontaminovaná pšenice ve velkovýkrmnách prasat i slepic v USA. Vytvořeno v programu IsisDraw

 Kombinace kofeinu, taurinu a alkoholu je velmi nebezpečná.  taurin  základní funkce  kočky  mozek  farmakologické účinky Vytvořeno v programu IsisDraw

 Nelze pochybovat o tom, že kouření je škodlivé a zdravotnická osvěta na celém světě organizuje akce a kampaně za jeho omezení.  Čistý nikotin nemá žádné známé kancerogenní vlastnosti.  pozornost a učení  Alzheimerova nemoc Vytvořeno v programu IsisDraw

 plod tropického asijského stromu muškátovníku vonného (Myristica fragrans)  halucionogenní droga  myristicin (methoxysafrol) Vytvořeno v programu IsisDraw Zdroj

 ČR - E100 až E1520, asi 140 éček zakázáno  Potraviny, u nichž je použití přídatných látek zakázáno:  med, máslo, káva, cukr, těstoviny, neochucené podmáslí, minerální vody, mléko a neochucená smetana, neemulgované oleje a tuky a nearomatizovaný čaj

Zdroj

 Pro kosmetické produkty platí povinnost uvádět jejich složení ve formě mezinárodního názvosloví INCI.  vyhláška 448/2009/7 Sb. o stanovení hygienických požadavků na kosmetické prostředky  Seznam látek, které nesmějí být součástí složení kosmetických prostředků, obsahuje 1371 položek!

Strunecká, A., Patočka, J.: Doba jedová. Triton, Praha ISBN str

SLES parabeny ftaláty Vytvořeno v programu IsisDraw

Strunecká, A., Patočka, J.: Doba jedová. Triton, Praha ISBN str

akrylamid ethylenglykol polyethylenglykol formaldehyd Vytvořeno v programu IsisDraw

Strunecká, A., Patočka, J.: Doba jedová. Triton, Praha ISBN str

toluen dioxan Vytvořeno v programu IsisDraw

 Kůže má schopnost vstřebávat hliník.  aktivní formou Al 3+  vznik volných kyslíkových radikálů  20 minut denně na slunci postačí pro vytvoření potřebného množství vitaminu D  deodoranty a rakovina prsu  Chcete se „sčuchnout“? Nepoužívejte deodoranty.

Kabar pižmový (Moschus moschiferus) Zdroj

prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. Doba jedová Triton 2011 Doba jedová II Triton 2012