1436 – 1437 - uznání Basilejských kompaktát podmínka pro volbu králem - musel slíbit, že k úřadům nebudou mít přístup cizinci - postupoval však proti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÝ STÁT V LETECH srpna 1306 vymřel vraždou Václava III. v Olomouci rod Přemyslovců po meči. Zlatá bula sicilská přiznávala českým pánům-šlechtě.
Advertisements

DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE  BACHŮV ABSOLUTISMUS  VZNIK RAKOUSKA- UHERSKA  FORMOVÁNÍ ČESKÉ MODERNÍ OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI.
Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jiří z Poděbrad Název sady: Pozdní středověk a počátky.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Manželky Karla IV. Autorka prezentace: Blanka Dubačová Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky o. p. s 2011.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Osobní život Karla IV. Andrea Lázničková, 6.A. Karel IV. – „Otec vlasti“ syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny *14. května 1316, jméno Václav výchova.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Čechy po husitské revoluci Název sady: Pozdní středověk.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
VY_32_INOVACE_Lul_I_18 Doba vlády synů Otce vlasti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Počátky stavovského státu TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
HUSITSTVÍ MISTR JAN HUS Krize středověké společnosti:
Doba husitská.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
Habsburkové na českém trůnu
12.LUCEMBURKOVÉ.
Středověk v českých zemích
RENESANCE A HUMANISMUS - 4
Pro svou třídu vytvořily Andrea Houdová a Tereza Faflíková
DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
Opakujeme dějepis na II. stupni
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jagellonci na českém a uherském trůně.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VÝZNAMNÁ ŽIVOTNÍ DATA KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Stoletá válka VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_STOLETÁ VÁLKA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Téma (název prezentace)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Ferdinand I. Habsburský
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
České země po husitských válkách
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Revoluční rok 1848 Francie, Itálie, Německo 2.stupeň ZŠ
Vláda prvních Habsburků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Člověk a jeho svět Vlastivěda Prezentace EU peníze školám
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH 2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
VÁCLAV IV. 26. února 1361 – 16. srpna 1419 Ilona Kadlecová 2.A.
ČECHY PO HUSITSKÉ REVOLUCI
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
REVOLUCE ROKU 1848.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
České země v letech
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Prezentace Josef II. Jakub Šíma, 3. A.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
5.D HUSITSTVÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Husitské války.
Jagellonci a nástup Habsburků
Transkript prezentace:

1436 – uznání Basilejských kompaktát podmínka pro volbu králem - musel slíbit, že k úřadům nebudou mít přístup cizinci - postupoval však proti Čechům – „kacířská oblast“ - odvolal Jana Rokycanu - zlikvidoval Jana Roháče z Dubé - cestou do Uher zemřel představitelé tvořícího se bloku katolické a umírněné husitské šlechty zvolili rakouského vévodu Albrechta Habsburského českým králem při respektování jeho dědických nároků (byl manželem Zikmundovy dcery Alžběty) ve věku 43 let zemřel v Uhrách na úplavici římský, český a uherský král Albrecht Habsburský, vévoda rakouský - po jeho smrti se narodil syn Ladislav

– český trůn uprázdněn – interregnum - král je nezletilý a česká šlechta nijak nespěchala s uznáním jeho nároků na trůn, ani se stanovení správce - dochází k drobným válkám, obyvatelstvo nábožensky rozštěpeno – mocenská uskupení – krajské spolky landfrýdy – zemský sněm - Hynek Ptáček z Pirkenštejna umírá a do čela landfrýdů se staví mladoboleslavský hejtman JIŘÍ Z PODĚBRAD - jižní Čechy – katolíci – Oldřich II. Rožmberka - Praha – Menhart z Hradce – byl ochotný spolupracovat s katolíky Moravský landfrýd

Jiří z Poděbrad obsadil vojensky Prahu - prohlásil se za národního správce - chtěl sjednocení kališníků – povolal Jana Rokycanu – v čele delegace, která vyjednává o nástupu Ladislava Pohrobka na trůn 28. říjen 1453 (je mu 13 let) - po 15 letech se v Praze koná korunovace - mladičký panovník na Hradě přespal a následujícího dne sjel na Staré Město, přičemž jeho doprovod, v souladu s tradicí, rozhazoval přihlížejícímu lidu drobné mince. 23. listopad 1457 – umírá za záhadných okolností se Praha velkolepým pohřebním ceremoniálem loučila se sedmnáctiletým mladíkem, jenž vzhledem velice připomínal svého lucemburského děda Zikmunda. Zčernalý obličej mrtvoly, nápadně vzedmuté břicho a zduřelé uzliny v tříslech zavdávaly podnět k dohadům, které se rychlostí blesku šířily nejen na teritoriu Koruny české, ale i v okolních státech: pokud král nepodlehl moru, byl asi otráven. Do roku 1985 se všichni domnívali, že ho otrávil Jiří z Poděbrad – antropologové zjistili, že zemřel na leukémii. Ladislav Pohrobek Posthumus

– zvolen šlechtou na český trůn - jako panovník usiloval být spravedlivým králem "obojího lidu", tj. kališníků i katolíků, což v jeho pojetí především znamenalo dodržovat kompaktáta - od mládí korpulentní Jiří dával přednost jednání před vojenskou silou, bojům se však v případě nezbytí nevyhýbal - byl dvakrát ženat, po skonu první manželky Kunhuty ze Šternberka pojal za choť Johanu z Rožmitálu, jejíž příbuzní se většinou hlásili ke katolicismu - kompaktáta povýšil na zákon – papež PIUS II. (1462) je prohlásil za neplatná – král je v klatbě – vyjednává s českou opozicí ? 1420 – 22. března 1471

1465 – reprezentační poselstvo, vedené Lvem z Rožmitálu a čítající více než čtyřicet mužů, splnilo svůj úkol - vylepšit obraz českého státu a panovníka na západoevropských panovnických dvorech - se ctí. (Navštívilo dvůr burgundského vévody Filipa Dobrého v Bruselu, anglického panovníka Eduarda IV. v Londýně, francouzského monarchy Ludvíka XI. v Meungu, kastilského krále Jindřicha IV., portugalského vládce Alfonse V., v Zaragoze aragonského krále Jana II., a v Miláně vévodu Galeazza Maria Sforzu. V Benátkách je přijali představitelé republiky sv. Marka a ve Štýrském Hradci císař Fridrich III.) Projekt Jiřího z Poděbrad na mírovou organizaci křesťanských států 1468 – proti králi se staví jeho zeť a uherký král MATYÁŠ KORVÍN – uspořádal proti Čechám křížovou výpravu (se souhlasem papeže a císaře) - Jiří Matyáše – zajal a došlo k jednání – Matyáš propuštěn za slib, že zprostředkuje jednání s papežskou kurií - Matyáš slovo nedodržel, válka pokračuje - Jiří ztrácí síly, vyjednává s polskou dynastií – JAGELLOVCI