Hospodaření zdravotních ústavů v letech 2007 - 2010 Ing. Josef Staněk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Mechanismy evaluace kulturních služeb
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Představení společnosti Produkty pro zaměstnance
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Organizační členění ÚO
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ochrana půdy a lesa.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Psp Prevence a ochrana zdraví se vzdaluje občanům MUDr. Daniela Fránová Ing. Jan Tůma Zdravotní ústav se sídlem v Plzni Poslanecká sněmovna.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Dozorová činnost jako nástroj prevence poškození zdraví z práce MUDr. Anežka Sixtová, MZ ČR.
Definice, základní pojmy
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
NDP aneb Národní akční plán
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2011
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
OdCom – Objektivizace stížností na zápach v Erzgebirgskreis a v Ústeckém kraji – příspěvek k analýze příčin a zjišťování zdravotních následků Porada.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Ing. Stanislava Správková
Obor zdravotních služeb MZ
Kontrola prací s cytostatiky
Státní správa v ochraně veřejného zdraví (OVZ)
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Hospodaření zdravotních ústavů v letech Ing. Josef Staněk

Ministerstvo zdravotnictví předkládá návrh novely zákona 258/2000 Sb.  V důvodové zprávě (str.3 bod 2.2) uvádí: „Ministerstvo zdravotnictví připravovalo návrh zákona o ochraně veřejného zdraví od r. 1990“. o ochraně veřejného zdraví od r. 1990“.  Výsledek této koncepční činnosti promítli zákonodárci v roce 2000 do zákona o ochraně veřejného zdraví č. 258/2000 Sb., kde:  V § 86 pak ustavuje pro účely výkonu státního zdravotního dozoru výkonné organizace – zdravotní ústavy s úkoly: „vyšetřování a měření složek životních a pracovních podmínek, výrobků …. sledování zdravotního stavu obyvatelstva … podílení se na místních programech ochrany a podpory zdraví … k výchově … poskytování poradenských služeb …. „vyšetřování a měření složek životních a pracovních podmínek, výrobků …. sledování zdravotního stavu obyvatelstva … podílení se na místních programech ochrany a podpory zdraví … k výchově … poskytování poradenských služeb ….

Hospodaření zdravotních ústavů do r Zdravotní ústavy (jako příspěvkové organizace) hospodařily do roku 2007 s přípěvkem na provoz v úhrnné výši necelých 600 mil Kč ročně (podle údajů MZ - příspěvek na provoz v mil.Kč) Rok Dotace (mil Kč) 572,8593,8581,6599,5575,443,5 Výnosy (mil Kč) /// 1500,31512,81238,7 Vlastní výkony (mil Kč) /// 900,8937,41195,2 Počet zaměstnanců (k ) Produktivita (tis Kč/zam., rok) ///

Změna koncepce od r  v 05/2007 krátit postupně příspěvek na provoz v průběhu následujících 3 let  v následujících měsících příprava koncepce vzniku 1 „státní“ a.s.  v 11/2007 vyvedení ze 14 ZÚ od činnosti podpory a ochrany veřejného zdraví  od podřízení 14 ZÚ 7 ředitelům  k přenesení činnosti, zaměstnanců a majetku z „malých“ do „velkých“ ZÚ  k příprava převedení činností, zaměstnanců a majetku z „velkých“ ústavů do 2 ZÚ (Ostrava, Praha)  v 09/ 2010 vznik koncepčního záměru „Národního úřadu pro ochranu veřejného zdraví a prevenci  v 01/2011 poslanecká iniciativa zdravotního výboru PS PČR – vznik 2 nových příspěvkových organizací, zrušení 14  v 04/2011 návrh novely zákona 258/2000 Sb. - zrušení 12 ZÚ, ponechání ZÚ Ostrava a Praha  Kde je v dlouhodobě koncepci cílové řešení?  Kde je ekonomické zdůvodnění?

Hospodaření ZÚ Restrukturalizační opatření provedená k znamenala : k znamenala :  Výrazné „ozdravění“ hospodaření ZÚ za cenu snížení počtu zaměstnanců o cca 1000, nedošlo přitom k výraznému poklesu celkových výkonů a výnosů, rostla efektivita i produktivita práce  Negativem je vyvedení činností podpory a ochrany VZ ze ZÚ a její postupné utlumení v regionech  státní rozpočet neušetřil na příspěvcích na provoz ZÚ 600 mil Kč (jak bylo uváděno)

Hospodaření zdravotních ústavů od r Zdravotní ústavy hospodařily od r bez příspěvku rok Dotace (mil Kč)43,5*8**0 Výnosy (mil Kč) Vlastní výkony (mil Kč) Počet zaměstnanců (k ) Produktivita (tis Kč/zam., rok) Výnos od ZP500,36 => 41,87% SZD zajišťovaný ZÚ (non SZÚ) 105,6 => 8,52% SZD celkem r mil. Kč * ZÚ Kolín 20,2 mil Kč, ostatní cca 4% příspěvku roku 2007 ** příspěvek na pořízení ekonomicko-provozního informačního systému

Hospodaření ZÚ od r. 2008

 Komentář  příspěvek na provoz není prakticky poskytován  od roku 2008 dále postupně klesá stav zaměstnanců 2009/2008=> -5% 2009/2008=> -5% 2010/2009=> -9% 2010/2009=> -9%  Výnosy za vlastní výkony rostly 2009/2008=> +9% 2009/2008=> +9%  Výnosy za vlastní výkony klesly 2010/2009=> -20% 2010/2009=> -20% z toho -16% činí snížení hodnoty bodu za výkony pro ZPz toho -16% činí snížení hodnoty bodu za výkony pro ZP  Vlastní výkony vzrostly 2010/2008=> +3% (bez promítnutí cenových vlivů – hodnota bodu) 2010/2008=> +3% (bez promítnutí cenových vlivů – hodnota bodu)  Prostředky na výkony pro SZD neustále klesají 2009/2008=> -10% 2009/2008=> -10% 2010/2009=> -14% 2010/2009=> -14%

Tabulka 2010

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem RozlohaRozloha: km² km² Rozlohakm² Počet obyvatel:

RozlohaRozloha: km2 Počet obyvatel: Rozloha

Karlovy Vary

Porta Bohemika, Ústecko

Doly Mostecko

Spolchemie Ústí nad Labem

Výsypky a skládky

Uhelná elektrárna „Prunéřov II“

Podíl regionu na těžbě uhlí více než 76%

Dopad podmínek životního prostředí na zdraví obyvatel a délku života

Aspekty ovlivňující veřejné zdraví v regionu  Vysoká nezaměstnanost  Vyšší nemocnost  Nárůst alergických onemocnění  Značná koncentrace osob s rizikovým chováním (příhraničí)  Důležitá úloha podpory veřejného zdraví v regionu  Významná úloha celoplošné dostupnosti pracovišť orgánů ochrany KHS Význam a podpora územních pracovišť Význam a podpora územních pracovišť  Bezpodmínečná nutnost spolupráce laboratorních složek s orgány kraje a místními samosprávami při hodnocení složek ŽP  Nezanedbatelná úloha

Přehled hlavních činností organizace  Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem plní v souladu se statutem v oblastech:  plnění úkolů pro potřeby státního zdravotního dozoru,  sledování ukazatelů zdravotního stavu obyvatelstva  vyšetřování zdravotního stavu pracovníků v rámci pracovně lékařské péče – preventivní prohlídky zaměstnanců (vstupní, periodické, výstupní a mimořádné prohlídky)  vyšetřování zdravotního stavu pracovníků rizikových pracovišť (tónová audiometrie, spirometrie, bodypletysmografie a nespecifické bronchomotorické testy, chladové testy, ergometrie, spiroergometrie, EKG atd.)  lékařské prohlídky sportovců k testování jejich fyzické zdatnosti  služby v oblasti fyziologie práce (funkční diagnostika v terénu - vyšetření a hodnocení fyzické zátěže, pracovní polohy, zátěže teplem a chladem, posuzování pracovního místa a pracovní činnosti z hlediska ergonomického, hodnocení zdravotních rizik a opatření při manipulaci s břemeny, objektivizace a hodnocení svalové zátěže z hlediska nemocí z povolání a další)  poradna prevence nemocí pohybového systému (vypracování rehabilitačních a rekondičních programů pro pracovníky z provozů, které mají /nebo by mohly mít negativní vliv na pohybový aparát pracovníků; ergonomické návody ke správné pohybové aktivitě odpovídající věku a zdravotnímu stavu)  monitorování vztahů zdravotního stavu obyvatelstva a faktorů životního prostředí a životních a pracovních podmínek  vyšetřování a měření složek životních a pracovních podmínek  vyšetřování zdravotní nezávadnosti výrobků  vyšetřování biologického materiálu a provádění biologických expozičních testů  poskytování zdravotní péče v oblasti pracovního lékařství a závodní preventivní péče  poskytování zdravotní péče v oblasti cestovní medicíny a očkování  poskytování specializované diagnostické a ambulantní péče v oborech alergologie a klinická imunologie  poskytování specializované diagnostické lékařské péče v oblasti mikrobiologie  kontroly sterilizační techniky

 odběry a laboratorní zpracování na zjištění mikrobiální kontaminace prostředí a ovzduší  odběry a laboratorní zpracování na zjištění sterility nástrojů a jiného sterilního materiálu  odběry a zpracování vzorků písku a půdy na přítomnost geohelmintů  určování zdravotně závažného hmyzu v životním a pracovním prostředí  cytogenetickou analýzu periferních lymfocytů u pracovníků, kteří jsou exponovaní karcinogenům, cytostatikům 1. a 2. skupiny a mutagenům 2. skupiny podle IARC, případně ionizujícímu záření  vyšetřování biologického materiálu prostřednictvím imunologických laboratorních vyšetřovacích metod významných pro stanovení resp. upřesnění diagnózy některých onemocnění a pro monitorování jejich léčby (včetně vyšetření imunologických parametrů ze séra, tělních tekutin i mozkomíšního moku), jakož i genotoxikologická a cytogenetická laboratorní vyšetření  zjišťování kvantitativních i kvalitativních parametrů nespecifické i specifické buněčné imunity  zjišťování fenotypizace krevních malignit  využití metody molekulární biologie v přímé diagnostice infekčních agens  laboratorní vyšetření a poradenství v oblasti sexuálně přenosných chorob a prevence drogových závislostí  stanovení hladin specifických protilátek v souvislosti s vakcinací nehrazenou zdravotními pojišťovnami (protilátky proti hepatitidám A, B a C, klíšťové encefalitidě, tetanickému toroidu apod.)  stanovení protilátek proti HIV s možností vystavení certifikátu o průkazu nepřítomnosti anti-HIV protilátek  provádění pregraduální i postgraduální výchovy prostřednictvím kvalitních odborníků v oborech studia, která mají vztah či návaznost k odborné profilaci ústavu  vědecké a výzkumné činnosti jak v oblasti ochrany a podpory zdraví, tak v oblasti léčebně preventivní péče. V rámci své působnosti a poslání daného statutem se podílel i na programech a činnostech vyhlašovaných grantovými agenturami, Evropskými strukturálními fondy a WHO  poskytování stanoveného objemu informací pro statistické a vědecké účely

Spolupráce na projektech  Neméně důležitá je však i činnost v oblastí spolupráce na národních a mezinárodních programech podpory a ochrany veřejného zdraví Národní program HIV/AIDS (velice dobře hodnocené, malý příspěvek 25 až 30%) Národní program HIV/AIDS (velice dobře hodnocené, malý příspěvek 25 až 30%) SUNFLOWER – prevence HIV/AIDS u mladé populace SUNFLOWER – prevence HIV/AIDS u mladé populace H-Cube – prevence šíření H-Cube – prevence šíření Aurora – prevence lidského papilomaviru Aurora – prevence lidského papilomaviru  ale i zapojení do příhraniční spolupráce se Saskem Cíl 3 - sledování koncentrací ultrajemných částic v prostředí a vliv na zdravotní stav Cíl 3 - sledování koncentrací ultrajemných částic v prostředí a vliv na zdravotní stav Měření hluku ve vybraných lokalitách ČR Měření hluku ve vybraných lokalitách ČR  ale i zapojení do výukových programů středních škol Karlovarského kraje v rámci grantu Saskem  Příspěvky z EU na mezinárodní projekty napomáhají i zlepšení hospodaření

Výnosy ZÚ Ústí nad Labem

Náklady ZÚ Ústí n.L. v letech

Hospodaření ZÚ Ústí n.L. v letech Rok 2010 – hospodaření  Celkové výnosy tis Kč  Celkové náklady tis Kč  Zlepšený HV 27 tis Kč Rok 2011 – rozpočet  Vyrovnaný ve výši tis Kč

Závěr Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem  Je schopen vyrovnaně hospodařit i v následujících letech  Je schopen financovat svoji reprodukci  Je důležitý pro zlepšování životních podmínek v regionu

Děkuji Vám za pozornost Ing. Josef Staněk