Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Příprava a vlastnosti tuků
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Chemické složení organismů
LIPIDY.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Ch_015_Klasifikace chemických reakcí Ch_015_Chemické reakce_Klasifikace chemických reakcí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_048_Význam a použití solí karboxylových kyselin Ch_048_Deriváty uhlovodíků_Význam a použití solí karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_027_Alkany Ch_027_Uhlovodíky_Alkany Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_014_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Ch_014_Chemické reakce_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Ch_018_Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Ch_018_Chemické reakce_ Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_045_Estery, esterifikace Ch_045_Deriváty uhlovodíků_Estery, esterifikace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_050_Lipidy, důležité přírodní látky Ch_050_Přírodní látky_Lipidy, důležité přírodní látky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_042_Ketony Ch_042_Deriváty uhlovodíků_Ketony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_054_Fotosyntéza ve dne Ch_054_Přírodní látky_Fotosyntéza ve dne Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Ch_039_Vícesytné alkoholy Ch_039_Deriváty uhlovodíků_Vícesytné alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Ch_040_Ethery Ch_040_Deriváty uhlovodíků_Ethery Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_025_Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Ch_019_Chemická reakce_Redoxní reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – přírodní látky.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

L I P I D Y

! Tuky jsou estery alkoholu glycerolu a kyselin s vyšším počtem atomů uhlíku v molekule (především kyseliny palmitové, stearové a olejové). ! Tuky jsou estery alkoholu glycerolu a kyselin s vyšším počtem atomů uhlíku v molekule (především kyseliny palmitové, stearové a olejové). V organismech vznikají esterifikací: glycerol + mastné kyseliny → tuk + voda

Podle původu dělíme tuky na: ● Rostlinné tuky jsou složeny hlavně z nenasycených mastných kyselin. Výjimkou jsou olivový a palmový olej a zejména kokosový a palmojádrový tuk.

● Živočišné tuky obsahují více nasycených mastných kyselin, které jsou ze zdravotního hlediska hodnoceny méně příznivě. Výjimkou je rybí olej, obsahující velké množství n-3 poly nenasycených mastných kyselin. Vepřové sádloŠkvarkové vepřové sádlo Husí sádlo

Tuky se získávají z přírodních materiálů: a) lisováním (semena nebo plody rostlin) b) vytavováním (škvaření sádla) c) extrakcí (vyluhováním) v organických rozpouštědlech

Extrakce lipidů z vaječného žloutku 0

Tuky dělíme podle skupenství na : ● kapalné (oleje) s převahou nenasycených mastných kyselin (získáváme je z rostlin lisováním např. slunečnicový, olivový) ● tuhé, obsahují převážně nasycené mastné kyseliny, mají živočišný původ např. vepřové sádlo, jelení lůj, z živočišných tkání se vytavují nebo vyluhují organickými rozpouštědly (extrakce) Domácí vepřové sádlo Slunečnicový olej

Vlastností tuků: ● nízká teplota tání ● nerozpustné ve vodě a rozpustné v organických rozpouštědlech ● jsou lehčí než voda a hydrofóbní (vodu odpuzující) W

Vlastností tuků: ● žluknou = rozkládají se na glycerol a mastné kyseliny (změna barvy tuku a zápachu) ● Návrh na laboratorní práci: ● Porovnání vlastností čerstvého a žluklého másla ● Na Petriho misky dejte kousek čerstvého a kousek žluklého másla. Navlhčete pH papírek a přiložte ke vzorkům másla. Pozorujte zbarvení papírků. ● Pozorování a závěr: ● Žluklé máslo obsahuje kyselinu máselnou, což dokazuje zčervenání indikátorového papírku.

Vlastností tuků: ● zmýdelňování: tuk + hydroxid sodný → glycerol + mýdlo ● Návrh na laboratorní práci: ● Zmýdelnění tuků ● Do kádinky o objemu 150 ml dejte 10 g sádla, 10 ml 40% roztoku NaOH a 10 ml ethanolu pro urychlení reakce. Směs zahřívejte na vodní lázni. ● Pozorování a závěr: ● Část získaného mýdla rozpusťte v 10 ml vody ve zkumavce. Po protřepání obsahu zkumavky se v ní utvoří pěna což dokazuje přítomnost mýdlové hmoty.

Ztužování tuků: Pro potravinářské účely se z kapalných olejů vyrábějí pevné tuky. Při ztužování tuků reaguje vodík s olejem za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru (nikl). Během ztužování tuků zanikají dvojné vazby v uhlovodíkových zbytcích vázaných karboxylových kyselin. Další úpravou meziproduktů se vyrábějí margaríny a pomazánkové másla. Mají různý obsah vody a dalších přísad, které zlepšují jejich trvanlivost a výživovou hodnotu.

Různé druhy pomazánkového másla

Zopakuj si: ● Doplň: ● … mastné kyseliny → tuk + voda V organismech tuky vznikají … Tuky mají … teplotu tání, jsou … ve vodě a … v organických rozpouštědlech, jsou ….... než voda. ● Vyber správné tvrzení: ● Tuky jsou rozpustné ve vodě.ANO NE ● Tuky mají nízky obsah energie.ANO NE ● Tuky jsou surovinou pro výrobu mýdel.ANO NE

Zopakuj si: ● Doplň: ● glycerol + mastné kyseliny → tuk + voda V organismech tuky vznikají esterifikací. Tuky mají nízkou teplotu tání, jsou nerozpustné ve vodě a rozpustné v organických rozpouštědlech, jsou lehčí než voda. ● Vyber správné tvrzení: ● Tuky jsou rozpustné ve vodě.ANO NE ● Tuky mají nízky obsah energie.ANO NE ● Tuky jsou surovinou pro výrobu mýdel.ANO NE

Věty ukrývají známé látky, které patří mezi tuky. Najdi je a podtrhni: ● Zadaná domácí úloha má složité řešení. ● Domů jel na kole jako blesk. ● Oslavenec jásá dlouho do noci. ● Nahoru jdeme pěšky, dolů jedeme tobogánem. ● Vlhké dřevo skoro nehořelo, jen doutnalo.

Věty ukrývají známé látky, které patří mezi tuky. Najdi je a podtrhni: ● Zadaná domácí úloha má složité řešení. ● Domů jel na kole jako blesk. ● Oslavenec jásá dlouho do noci. ● Nahoru jdeme pěšky, dolů jedeme tobogánem. ● Vlhké dřevo skoro nehořelo, jen doutnalo.

POUŽITÉ ZDROJE: ● Základy chemie 2. Praha: Fortuna, ISBN ● Obr.1: Stock Photo: Olive oil and whole olives. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.2, 3, 4, 5: Sádlo (tuk). Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.6: Olej. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.7: Pomazánkové máslo. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Rozpustnost lipidů. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Důkaz hydrofobního charakteru lipidů. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Extrakce lipidů z vaječného žloutku. [online] [cit ]. Dostupné z: ●