Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková"— Transkript prezentace:

1 Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Ch_041_Aldehydy Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – deriváty uhlovodíků. Je určen pro předmět chemie a ročník devátý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

3 A L D E H Y D Y

4 Aldehydy jsou deriváty uhlovodíků, ve kterých je ke karbonylové skupině vázán atom vodíku a uhlovodíkový zbytek: R – uhlovodíkový zbytek Obecný vzorec aldehydů je: RCHO Systematické názvy aldehydů mají zakončení – AL.

5 Řadí se mezi karbonylové sloučeniny (spolu s ketony, které obsahují karbonylovou skupinu uvnitř řetězce). Jak aldehydy tak ketony jsou v přírodě velmi běžné. Jde o vonné součásti rostlinných silic.

6 Důkaz aldehydů a ketonů pomocí Schiffova činidla

7 Fyzikální vlastnosti aldehydů
Fyzikální vlastnosti aldehydů závisí na počtu atomů uhlíku, jinak řečeno na jejich molární hmotnosti. Nejnižší aldehydy jsou kapaliny s výjimkou plynného formaldehydu, vyšší a nejvyšší jsou pevné látky. Mají vyšší body varu než příslušné alkany a cykloalkany, avšak nižší než teploty varu příslušných alkoholů.

8 Chemické vlastnosti aldehydů
Přítomnost karbonylové skupiny způsobuje vysokou reaktivitu aldehydů. Reaktivita aldehydů postupně klesá s rostoucím počtem atomů uhlíku, tj. nejreaktivnější je formaldehyd. Většina aldehydů je zdraví škodlivá.

9 Největší technický význam mají aldehydy odvozené od methanu (methanal) a ethanu (ethanal).

10 Methanal (formaldehyd)
HCHO Vlastnosti: - je štiplavě páchnoucí bezbarvý a jedovatý plyn dobře rozpustný ve vodě - při dlouhodobém působení má rakovinotvorné účinky Použití: - je surovinou pro výrobu plastů - dezinfekční a konzervační prostředek - 40% vodný roztok (v obchodech, laboratořích) se nazývá formalin

11 Důkaz formaldehydu v dřevotřísce

12 Ethanal (acetaldehyd)
CH3CHO - kapalina štiplavého zápachu - v přírodě se vyskytuje ve zralém ovoci, kávě apod.; je produkován rostlinami jako součást jejich metabolismu - je meziproduktem při odbourávání alkoholu v lidském těle - vyšší množství acetaldehydu v organizmu způsobuje nevolnost - používá se při výrobě plastů, barviv atd.

13 Laboratorní práce č. 1 – Vznik acetaldehydu
Postup: Měděnou spirálu několikrát rozžhavte v plameni kahanu. Potom ji vložte do zkumavky se 2 ml ethanolu. Porovnejte zápach vzniklého acetaldehydu se srovnávacím vzorkem ethanolu. Pozorování a závěr: Měděná spirála se na povrchu pokrývá vrstvou černého CuO. Po ponoření spirály do ethanolu se CuO redukuje na kovovou měď a ethanol se oxiduje na štiplavě páchnoucí acetaldehyd.

14 Přiřaďte názvy aldehydů ke vzorcům:
ethanal butanal propanal methanal hexanal H-CHO CH3-CH2-CHO CH3-CHO CH3-CH2-CH2-CHO CH3-(CH2)4-CHO

15 POUŽITÉ ZDROJE: Základy chemie 2. Praha: Fortuna, ISBN Obr.1: Aldehydy. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: Obr.2: Formaldehyd. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: Obr.3: Acetaldehyd. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: Důkaz aldehydů a ketonů pomocí Schiffova činidla. [online] [cit ]. Dostupné z: Důkaz formaldehydu v dřevotřísce. [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková"

Podobné prezentace


Reklamy Google