Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Advertisements

Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Publicita v hotelnictví.
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Výroba lihovin Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníduben 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 28) Rozmanitost.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Ovoce Vypracoval: Lukáš Karlík.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DATLE_FIKY_KIWANO_CHERIMOA_KA RAMBOLA_OPUNCIE__PREZENTACE_17 Název školyStřední.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Jitka Hrdličková Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_21_Prvouka_Ovoce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Reklama a reklamní.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Využití ovoce v kuchyni
Peckové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Alkoholické nápoje - víno
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
OVOCE a jeho plody.
autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_10_PRVOUKA_OVOCE
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_INOVACE_PŘBOT.18 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
TĚSTOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: těstoviny, charakteristika, význam, výroba, druhy Autor:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Mezinárodní hotelnictví
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Člověk a jeho svět, 2. ročník
Šablona 32 VY_32_INOVACE_13_16_Jídlo 1..
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_07_ Ovoce
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SKLADOVÁNÍ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, ovoce, sklady Autor: Bc.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_103_ Plody dužnaté
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_TRIDENI_OVOCE Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Bc. Anna Hana Kučeráková
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Suroviny pro výrobu piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval:Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 67

Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů

Nealkoholické nápoje Mezi nealkoholické nápoje se řadí ty nápoje, které obsahují 0 až 0,4 hmot % (0 až 0,5 obj. %) ethanolu. Patří sem zejména: –Mošty, –Ovocenky, –Dřeňové nápoje, –Sirupy, –Limonády, –Stolní a minerální vody. Zdroj: Zdroj: oholicke_napoje.htm oholicke_napoje.htm

Suroviny pro výrobu Základními surovinami pro výrobu jsou: –Voda – (pitná voda, pramenitá voda, přírodní minerální voda, kojenecká voda) –Ovoce, –Některé druhy zeleniny, –Oxid uhličitý, –Organické kyseliny, –Aromatické látky, barviva a konzervanty. Zdroj:

Ovoce jako surovina při výrobě nápojů Ovoce Nejčastěji se využívají: –Jablka – obsahují 10% cukru a výlisnost se pohybuje kolem 70%, –Hrušky – obsahují až 9% cukru a výlisnost do 60%, –Peckové ovoce višně – jejich šťáva je ostře kyselá, barevná a kořeněně aromatická, obsah cukru až 10% a výlisnost je 67%, dále se používají: – třešně, broskve, meruňky, – švestky se nepoužívají – dají se omezeně lisovat. Zdroj: nejvice-hrusky-a-jablka.htmlhttp:// nejvice-hrusky-a-jablka.html Zdroj: jedinecne-87http:// jedinecne-87

Ovoce jako surovina při výrobě nápojů Drobné ovoce –Rybíz – obsahuje až 5% cukru a výlisnost je 70%. –Jahody – 6% cukru, 75% výlisnost, –Maliny, ostružiny, borůvky, šípky. Exotické ovoce –Citrusové plody – citrony, pomeranče,grepy, –mango, ananas, moruše. Zdroj: drobne-ovoce-bez-chemiehttp://abecedazahrady.dama.cz/clanek/biozahrada-jak-pestovat- drobne-ovoce-bez-chemie Zdroj:

Zeleninajako surovina při výrobě nápojů Zelenina jako surovina při výrobě nápojů K výrobě nápojů se ze zeleniny používá především rajčata, mrkev, celer, petržel a červená řepa. RajčataRajčata – obsahují asi 0,5% kyselin, hodně vitamínu C,A,B 1,B 2. KarotkaKarotka obsahuje až 8% cukru a používá se především pro výrobu limonád, sirupů a k barvení nápojů, díky obsahu karotenu. Zdroj: Zdroj: %E2%80%93-ako-posobi-na-organizmus---2--diel.aspxhttp://maggi.sk/Magazin/Sezonna-kuchyna/Mrkva- %E2%80%93-ako-posobi-na-organizmus---2--diel.aspx

Další vybrané suroviny pro výrobu nápojů Kolovník Tropický strom z Afriky, ze kterého se využívají plody (semena). Semena obsahují škrob, bílkoviny, alkaloid kofein (0,5 – 3%) a theobromin (0,1%). Extrakty semen se používají pro výrobu kolových sirupů a různých limonád.Chiniovník Používá se kůra stromu, extrát obsahuje až 25 alkaloidů, které poskytují hořkou chuť, využívá se při výrobě tonikových limonád. Zdroj: 1pi%C4%8Dat%C4%9Bl%C3%BD 1pi%C4%8Dat%C4%9Bl%C3%BD Zdroj: caje-od-gresika/chininovnik---kora-50g/ caje-od-gresika/chininovnik---kora-50g/

Další vybrané suroviny pro výrobu nápojů Koka Keř a strom z Jižní Ameriky, obsahující v listech alkaloid kokain (až 1%), který má anestetické účinky, Extrát se využívá pro výrobu limonád.Vanilka Pěstuje se pro 15 – 30 cm dlouhé tobolky, obsahující vanilin. Používá se své charakteristické aroma. Zdroj: v%C3%BD v%C3%BD Zdroj:

Další vybrané suroviny pro výrobu nápojů Máta peprná Obsahuje až 3% silic, tvořené alkaloidy - menthol a limonen, Používá se jako aromatická přísada pro výrobu nápojů. Další suroviny: Anýz vonný, Fenykl obecný, Koriandr setý, Lékořice, Jalovec obecný. Zdroj:

Kontrolní otázky 1.Vyjmenujte základní suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů? 2.Jaké druhy ovoce používáme nejčastěji pro výrobu nealkoholických nápojů? 3.Jaké další suroviny se používají k výrobě nealkoholických nápojů?

Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN LIBOR MAŠEK. Potraviny a nápoje v kostce. 1 Vydání. Třebestovice: Ratio, 2008.