VÁNOCE - RUSKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Liturgický rok.
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Nový rok Vít Jaška 6.C.
Vypracoval: Michal Klaus

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
Začíná adventní čas roku 2008
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Vánoce v Rusku.
Oprava chybné prezentace
Ruské Vánoce.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
VÁNOČNÍ SNĚNÍ Draha Soukupová DD VAL.KLOBOUKY-Smolina Prosinec 2011.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Svátky a tradice v Kanadě
NAD BETLÉMEM JASNÁ HVĚZDA,TO PŘEKRÁSNÉ ZNAMENÍ,PŘÍCHOD SVĚTLA,LÁSKY,ŠTĚSTÍ,NOSITELE NADĚJÍ.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Vánoce ve Velké Británii.
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Vypracoval: Jakub Moravec
Ruské pravoslavné Vánoce. Na Rusi se objevily již po příchodu křesťanství v 10.století Několik set let trvalo než se prosadily Vítězstvím těchto svátků.
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Židovské Velikonoce neboli Pesach
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_41_Vánoce AUTOR: Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM: 1., 2. 1.
Tradice Velikonoc.
Anotace Cyklus přírody a kalendáře Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí postup, jakým vznikaly kalendáře na základě sledování.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Kalendář a jeho vývoj.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Gabriela Divišová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_ ČR – Státní svátky. Název: ČR- Státní svátky Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_52_INOVACE_03_PRV_31.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Dagmar Šaflová Název:VY_32_INOVACE_M Téma:Vánoce, vánoční přání Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3_09_ Kalendář Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
VÁNOCE- FRANCIE.  Vánoční čas nastává ve Francie během adventu. Jedná se o 4 neděle, které předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na.
ADÉLKA KUTILOVÁ studentka sekundy
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Vánoce na Maltě Terynková Natálie 8.A.
Autor: Mgr. Radana Marelová
Autor : Pavel Pechr Třída : 6.A
Napsal: Filip Smolík Třída:6.A
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Předmět: prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Čas 2.část
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Prvouka pro 2. tř. Vánoce III/2 19.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Veselé vánoční svátky.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
NAD BETLÉMEM JASNÁ HVĚZDA,
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
Transkript prezentace:

VÁNOCE - RUSKO

Oslavy Vánoc v Rusku se poměrně liší od západoevropských tradic Oslavy Vánoc v Rusku se poměrně liší od západoevropských tradic. Tak jako západní křesťané i pravoslavní Rusové slaví narození Ježíše Krista, v pravoslavném světě však tento den připadá až na 7. ledna. Některé pravoslavné církve, včetně ruské, se totiž při určování svátků řídí juliánským kalendářem.

Juliánský kalendář platil v Rusku až do roku 1918, kdy se celá země na základě Leninova příkazu musela přeorientovat na kalendář gregoriánský. Ten do té doby „předběhl" juliánskou tradici o třináct dní. Ruská pravoslavná církev však tuto změnu rozhodně odmítla, a proto i dnes Rusové slaví vánoční svátky ve srovnání se západní Evropou se „zpožděním".

Osud ruských Vánoc zkomplikovala nejen změna kalendáře, ale i nový sovětský režim. Ještě v zimě roku 1918, nehledě na hlad a nepohodu, se Rusové snažili oslavit Vánoce tradičně - všude se zdobily vánoční stromky a noviny s hrdostí psaly o této tradici jako o proletářské. Avšak již následujícího roku byl vánoční stromeček označen za nevhodný, Vánoce i Nový rok přestaly být svátky a staly se obyčejnými pracovními dny

Mnozí je dál slavili, ale vše se odehrávalo tajně za zataženými závěsy a potichu. V roce 1935 se vrací do oficiálního života Nový rok a s ním i stromeček. Není to však již stromeček vánoční, ale novoroční - původní sedmicípou hvězdu, která zvěstovala narození Ježíška, nahradila pěticípá hvězda sovětská. Jakékoli odkazy na křesťanskou tradici zimních svátků byly totiž i nadále zakázány. Novoroční svátek tak v nových sovětských podmínkách přejímá roli Vánoc.

Na začátku devadesátých let se do ruské společnosti konečně vrací i tradiční pojetí Vánoc. 7. leden se stává svátkem a Rusové se znovu učí, jak mají Vánoce vypadat podle pravoslavných tradic. Nový rok však i nadále zůstává jedním z nejvýznamnějších rodinných svátků. Sovětská tradice, která hluboce zakořenila v ruské společnosti, tak vede k jistému paradoxu - týden před Vánocemi vrcholí nejpřísnější půst, a přesto se novoroční stoly prohýbají chutným jídlem a veselé oslavy nemají konce.

Na Nový rok se i tradičně předávají dárky Na Nový rok se i tradičně předávají dárky. A ti, kteří mají chuť i sílu, si mohou zimní veselí prodloužit ještě o několik dnů. Nejdříve oslaví 24. prosince západní Vánoce, potom Nový rok a pravoslavné Vánoce a nakonec, 13. ledna, přichází tzv. Starý nový rok, neboli Nový rok podle juliánského kalendáře.

ZDAR ZDROJE: VANOCE VE SVĚTĚ