KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D 2007
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Koření do kuchyně. Koření Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Do Evropy se dováželo.
Rostliny a člověk – vybrané druhy koření
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Digitalizace výuky Příjemce
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
P O C H U T I N Y ČAJ Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj. Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance.
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Druhy koření Střední odborná škola Otrokovice
Hospodářsky významné rostliny - koření
Strava při zánětu jater
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_125_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Omáčky Základy omáček Zahuštění omáček Ochucení omáček
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Koření a další dochucovadla
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Omáčky.
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Koření.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
OSTATNÍ POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cukr, druhy, náhražky, med, aspartan,
CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké,
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
KOŇSKÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koňské,maso, charakteristika Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
JEHNĚČÍ A KŮZLEČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jehněčí, kůzlečí,maso, složení, tržní části,
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití,
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Nikola Pučejdlová VII. E
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Barbora Černá, Tereza Dudková, Zuzana Pavelčíková, Veronika Stryczková
Koření P. Pechová, 2012.
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hovězí, maso, složení, charakteristika Autor:
Transkript prezentace:

KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Bc. Jana Tvrdíková Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:123 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:123

KOŘENÍ Z KVĚTŮ Hřebíček (celý, drcený, mletý) K oření pochází ze stromu hřebíčkovce vonného O blast Madagaskar, Srí Lanka. S trom dosahuje výšky 8 až 12 metrů K oření má tmavě červenohnědou barvu, ostře kořennou palčivou chuť a silně aromatickou vůni. V yužívá se k dochucení uzenin, omáček, vývarů, svařeného vína. O které koření jde? HŘEBÍČEK 1. HREBICEK

Šafrán (celé blizny) K oření se získává z květů šafránu pravého. Z květů se vystříhávají oranžové až temně červené blizny. N ejdražší koření. P oužívá se hlavně ve španělské či francouzské kuchyni V e větších dávkách působí narkoticky (doporučuje se max. 1 g na osobu denně). O které koření jde? ŠAFRÁN 2.

KOŘENÍ Z PLODŮ A SEMEN Kardamon (celé tobolky, drcená či mletá semena) T ropický vytrvalý keř kardamon obecný. O blast Indie a Srí Lanka. Z ralá semena jsou tvrdá, tupě hranatá. M ají šedohnědou, světle až tmavě červenohnědou barvu, slabě palčivou, kořennou chuť a příjemně aromatickou kafrovitou vůni. K ardamon se používá v do perníků, krémů, zvyšuje aroma kávy. O které koření jde? KARDAMON 3. naturalne_sposoby_rozpalania_zmyslow_i_leczenia_z_impotencji!.html

Nové koření (celé, drcené, mleté) T ropický strom pimentovník pravý. O blast Mexiko a Jamajka. Plody -bobule o průměru 4 až 9,5 mm) se sklízejí nedozrálé. C huť je ostrá palčivá a vůně N ové koření se užívá pří přípravě masových vývarů, masových rolád, rybích pokrmů, ke kořenění kečupu. O které koření jde? NOVÉ KOŘENÍ 4.

Vanilka (celá) Z ískává se z popínavé rostliny vanilky pravé. O blast Mexiko, Indonésie. L usky dlouhé 20 cm, mají žlutozelenou barvu, fermentací získávají typickou hnědočernou barvu, nasládlou vůní a výrazně aromatickou chuť. V anilka se používá k aromatizaci moučníků, krémů, zmrzliny, čokolády, ovocných kompotů. V anilkový cukr, který se prodává, je aromatizován synteticky vyrobeným vanilínem. O které koření jde? VANILKA 5. VANILKA-20-ml

DÁLE JSEM PATŘÍ Pepř Kmín Paprika pálivá a sladká Muškátový květ Koriandr Jalovec dalsich-vuni-a-chuti aspx

KOŘENÍ Z KŮRY Skořice (celá, drcená, mletá) K ůra z mladých větví stále zelených tropických stromů skořicovníku. O blast Srí Lanka a Čína. C huť je také drsnější. S kořice se používá díky své silně aromatické vůni a chuti do pečiva, cukrářských výrobků, sladkých pokrmů, likérů, k aromatizaci nálevů při konzervaci ovoce. O které koření jde? SKOŘICE 7.

KOŘENÍ Z LISTŮ A NATÍ Bobkový list (celý list) K oření se získává ze stále zeleného stromu vavřínu pravého. O blast Středozemí. S ušené listy mají krátké stopky, světle zelenou až nahnědlou barvu, hořkou trpkou aromatickou chuť a charakteristickou kořennou vůni. V yužívá se k marinování masa, ryb, při konzervaci zeleniny, k aromatizaci smetanových omáček, masových vývarů aj. O které koření jde? BOBKOVÝ LIST 8.

PATŘÍ SEM Bazalka Majoránka Oregáno Rozmarýn Tymián 9.

KOŘENÍ Z LISTŮ A NATÍ Estragon (celé lístky) K oření se získává z rostliny pelyňku kozelce. L ístky mají kopinatý tvar (délku 3 až 6 cm) a bledě zelenou až šedozelenou barvu. C huť estragonu je kořenitě natrpklá, vůně podobná anýzu. U platňuje se hlavně k aromatizaci másla, octa, majonéz, hořčice, při přípravě drůbežích nádivek, omáček. O které koření jde? ESTRAGON 10.

KOŘENÍ Z ODDENKŮ Kurkuma (celá, drcená, mletá) K oření pochází ze stejnojmenné rostliny. O blast Čína a Indie. B arva oddenků je šedožlutá až žlutohnědá. C huť je palčivě kořenná a vůně aromatická. K urkuma obsahuje žluté barvivo kurkumin. Je součástí kari koření, používá se k barvení hořčice, másla, likérů. O které koření jde? KURKUMA 11.

Zázvor (celý, drcený, mletý) K oření se získává z rostliny zázvoru obecného. O blast Čína, Indie, Japonsko. K oření je světle žluté až světle hnědé barvy. Z ázvor má palčivě ostrou kořennou chuť a slabě nasládlou aromatickou vůni. Používá se k aromatizaci trvanlivého pečiva, piva či limonád. O které koření jde? ZÁZVOR 12.

Zdroj Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: