Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konzervace potravin Životně důležitá.
Advertisements

Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Skupenství látek a vnitřní energie
Názvosloví solí.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
LIPIDY.
Soutěž pana ZKUMAVKY FINÁLE.
VY_52_INOVACE_ZB03_0764TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Vzorce pro opakování.
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
Voda a vzduch.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DUSÍK 78% ve vzduchu Dusičnany, bílkoviny…
R O Z T O K Y.
Kyslík.
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Směsi Opakovací otázky
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
KOSMETIKA.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Moření Změna přirozené barvy dřeva barvícími kapalinami nebo parami. Málo výrazné dřevo se přibarvuje na tmavší odstín nebo se napodobují vzácnější druhy.
Chrom.
RISKUJ.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Významné soli kyslíkatých kyselin
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Kyslík.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Soli (zástupci) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
DEFINICE Technické plyny lze definovat jako plyny, které svým širokým a rozmanitým použitím se staly zbožím a jsou předmětem obchodu. Technické plyny lze.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Archimédův zákon pro plyny
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana ZMRHALOVÁ
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město,
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Zásady.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola Městec Králové
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
SLOUČENINY.
VY_32_INOVACE_Slo_I_01 Směsi 1 ppt.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Vzduch.
Transkript prezentace:

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Slide 1 Modul č.13 Potraviny a zdraví Rizikové látky v potravinách – aditivní látky Ostatní aditivní látky

Slide 2…atd Mezi ostatní aditivní látky řadíme následující skupiny aditiv:  Pěnotvorné látky a odpěňovače  Propelanty  Plnidla  Protispékavé látky  Leštící látky  Zvlhčující látky  Tavící soli  Nosiče a rozpouštědla  Kypřící látky  Balící plyny

Slide 2…atd Pěnotvorné látky a odpěňovače  Odpěňovače jsou látky, které zabraňují vytváření pěny nebo snižují pěnění. Jako odpěňovače se používá např. propylenglykol nebo stearan hořečnatý.  Pěnotvorné látky naopak umožňují vytvářet stejnorodou disperzi plynu v kapalině nebo v tuhé látce.

Slide 2…atd Propelanty  Jedná se o plyny jiné než vzduch, které pomáhají vytlačovat potravinu z obalu (šlehačka ve spreji). Jako propelanty slouží například butan, propan, argon. Plnidla  Plnidla pomáhají zvětšovat objem potraviny a nezvyšují při tom její energetickou hodnotu. Mezi plnidla řadíme stearan hořečnatý, síran ( hlinitý, hořečnatý, vápenatý) a citrát vápenatý.

Slide 2…atd Protispékavé látky  Protispékavé látky snižují tendenci jednotlivých částic potraviny ulpívat vzájemně na sobě. Mezi protispékavé látky řadíme křemičitany a uhličitany. Leštící látky  Leštící látky se nanášejí na vnější povrch potraviny a tím udělují potravině lesklý vzhled. Mezi leštící látky patří: včelí vosk, karnaubský vosk, šelak, cukerný alkohol isomalt.

Slide 2…atd  Šelak je pryskyřice, která se získává z výměšků hmyzu a používá se na leštění povrchu ovoce a zeleniny, cukrovinek a tablet.  Karnaubský vosk se vyrábí z brazilské palmy. Zvlhčující látky  Jedná se o látky, které zabraňují vysychání potravin. Do této skupiny aditiv řadíme propylenglykol a fosforečnany.

Slide 2…atd Tavící soli  Tavící soli mění vlastnosti proteinů - pomáhají stabilizovat bílkoviny a tuky v tavených sýrech, které jsou potom snáze roztíratelné  Používají se zejména při výrobě tavených sýrů, aby se zamezilo oddělování tuků.  Jako tavící soli se používají: fosforečnany, difosforečnany a polyfosforečnany sodné, draselné a vápenaté

Slide 2…atd Nosiče a rozpouštědla  Jsou látky, které se užívají k rozpouštění, ředění a k disperzi (rozptylování) aditivní látky nebo potravního doplňku a aromatu.  Jako nosiče se používá například: methylcelulóza, ricinový olej a oxid uhličitý Kypřící látky  Jedná se o látky, které vytváří plyny a tak zvětšují objem těst.

Slide 2…atd  Jako kypřící látky se používají nejčastěji uhličitany sodné, draselné a amonné, které se teplem rozkládají na oxid uhličitý, který kypří těsto. Balící plyny  Jedná se o plyny jiné než vzduch, které se zavádí do obalu potraviny – např. argon, helium, dusík  Tyto plyny udělují potravinám prodlouženou trvanlivost. Jejich přítomnost v obalu je označena:,,Baleno v ochranné atmosféře“.