Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Slide 1 Modul č.13 Potraviny a zdraví Rizikové látky v potravinách – aditivní látky Ostatní aditivní látky
Slide 2…atd Mezi ostatní aditivní látky řadíme následující skupiny aditiv: Pěnotvorné látky a odpěňovače Propelanty Plnidla Protispékavé látky Leštící látky Zvlhčující látky Tavící soli Nosiče a rozpouštědla Kypřící látky Balící plyny
Slide 2…atd Pěnotvorné látky a odpěňovače Odpěňovače jsou látky, které zabraňují vytváření pěny nebo snižují pěnění. Jako odpěňovače se používá např. propylenglykol nebo stearan hořečnatý. Pěnotvorné látky naopak umožňují vytvářet stejnorodou disperzi plynu v kapalině nebo v tuhé látce.
Slide 2…atd Propelanty Jedná se o plyny jiné než vzduch, které pomáhají vytlačovat potravinu z obalu (šlehačka ve spreji). Jako propelanty slouží například butan, propan, argon. Plnidla Plnidla pomáhají zvětšovat objem potraviny a nezvyšují při tom její energetickou hodnotu. Mezi plnidla řadíme stearan hořečnatý, síran ( hlinitý, hořečnatý, vápenatý) a citrát vápenatý.
Slide 2…atd Protispékavé látky Protispékavé látky snižují tendenci jednotlivých částic potraviny ulpívat vzájemně na sobě. Mezi protispékavé látky řadíme křemičitany a uhličitany. Leštící látky Leštící látky se nanášejí na vnější povrch potraviny a tím udělují potravině lesklý vzhled. Mezi leštící látky patří: včelí vosk, karnaubský vosk, šelak, cukerný alkohol isomalt.
Slide 2…atd Šelak je pryskyřice, která se získává z výměšků hmyzu a používá se na leštění povrchu ovoce a zeleniny, cukrovinek a tablet. Karnaubský vosk se vyrábí z brazilské palmy. Zvlhčující látky Jedná se o látky, které zabraňují vysychání potravin. Do této skupiny aditiv řadíme propylenglykol a fosforečnany.
Slide 2…atd Tavící soli Tavící soli mění vlastnosti proteinů - pomáhají stabilizovat bílkoviny a tuky v tavených sýrech, které jsou potom snáze roztíratelné Používají se zejména při výrobě tavených sýrů, aby se zamezilo oddělování tuků. Jako tavící soli se používají: fosforečnany, difosforečnany a polyfosforečnany sodné, draselné a vápenaté
Slide 2…atd Nosiče a rozpouštědla Jsou látky, které se užívají k rozpouštění, ředění a k disperzi (rozptylování) aditivní látky nebo potravního doplňku a aromatu. Jako nosiče se používá například: methylcelulóza, ricinový olej a oxid uhličitý Kypřící látky Jedná se o látky, které vytváří plyny a tak zvětšují objem těst.
Slide 2…atd Jako kypřící látky se používají nejčastěji uhličitany sodné, draselné a amonné, které se teplem rozkládají na oxid uhličitý, který kypří těsto. Balící plyny Jedná se o plyny jiné než vzduch, které se zavádí do obalu potraviny – např. argon, helium, dusík Tyto plyny udělují potravinám prodlouženou trvanlivost. Jejich přítomnost v obalu je označena:,,Baleno v ochranné atmosféře“.