Vzácná onemocnění, léky pro vzácná onemocnění Kateřina Kubáčková FN v Motole, Praha EMA, COMP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Advertisements

Prof. MUDr. Milan Macek ml., DSc Ústav biologie a lékařské genetiky
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o. Vítězslav Burda,
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Problematika vzácných onemocnění a léků pro vzácná onemocnění Kateřina Kubáčková FN Motol, Praha.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Vzácná onemocnění v evropském kontextu Kateřina Kubáčková FN Motol, Praha EUCERD.
Financování léčiv pro vzácná onemocnění - současná situace a jak dál? Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment.
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
Orphan Drugs- léčivé přípravky pro vzácná onemocnění Kateřina Kubáčková FN Motol, Praha EUCERD,COMP- EMA.
Léčba vzácných onemocnění legislativní rámec pro léčbu vzácných onemocnění Mgr. Filip Vrubel 12. července 2012 ředitel odboru farmacie.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Zkušenosti spoluřešitele projektů 5-7. rámcového programu Evropske Komise Prof. MUDr. Milan Macek, DrSc Senát Parlamentu České republiky, 21. května 2013.
Vzácná onemocnění - PSPČR, květen 2014 Vzácná onemocnění a léky pro vzácná onemocnění- „Orphan Drugs“ Kateřina Kubáčková FN v Motole, Praha EMA, COMP.
Léčba vzácných onemocnění Léčivé přípravky na vzácná onemocnění – dostupnost a náklady Mgr. Filip Vrubel 21. listopadu 2012 ředitel odboru farmacie.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
PSP ČR Vzácná onemocnění Výskyt u 5/ obyvatel Příčina často není známa 80% genetický podklad 95 % vzácných onemocnění nemá zatím léčbu.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Úvod do problematiky, dosažené výsledky Josef Vymazal.
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
Přínosy inovativní léčby seminář
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Česká asociace pro vzácná onemocnění Občanské sdružení 3členné představenstvo a 1 revizor Předseda Markéta Lhotáková (Národní sdružení PKU a jiných.
Česká inspekce životního prostředí
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
NDP aneb Národní akční plán
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Standardizace odborné zdravotní péče
JAK POMÁHÁ INOVATIVNÍ LÉČBA PACIENTŮM
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Vzácná onemocnění (VO)
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Boj o pacienta, boj o peníze
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Vzácná onemocnění a léky pro vzácná onemocnění- „Orphan Drugs“
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Dezignácia a registrácia liekov na zriedkavé ochorenia
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Obor zdravotních služeb MZ
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Etické komise v Evropské Unii
Výzvy v politice duševního zdraví 2019+
Transkript prezentace:

Vzácná onemocnění, léky pro vzácná onemocnění Kateřina Kubáčková FN v Motole, Praha EMA, COMP

Vzácná onemocnění Příčina často není známa 80% genetický podklad nemocí postižených v ČR

Legislativa Nařízení (ES) č.141/2000 Evropského parlamentu a Rady ze dne 16. prosince 1999 o léčivých přípravcích pro vzácná onemocnění kritéria designace LPVO Nařízení komise (ES) č.847/2000 koncepce „podobných léčivých přípravků“ koncepce „klinické superiority“

Nařízení (ES) č.141/ Léčivé přípravky pro vzácná onemocnění Zajistit přístup nemocných se vzácnými chorobami k léčbě Podporovat výzkum, vývoj a uvedení na trh LPVO Pobídky (incentives) USA 1983, Japonsko 1993, Austrálie, Singapur Snaha o koordinaci podpory na úrovni EU

Nařízení EK No.141/2000 vysoké náklady na vývoj a uvedení na trh léčivých přípravků (LP) pro diagnostiku, prevenci a léčbu běžné podmínky trhu = nezájem farmaceutického průmyslu o vývoj takovýchto léčivých přípravků LPVO (Orphan Drugs, OD)

Nařízení (ES) č.141/2000 Kritéria designace LPVO: Pro diagnostiku, prevenci a léčbu Prevalence 5/ obyvatel EU Život ohrožující, chronicky invalidizující či závažná a chronická onemocnění Ustanovení komise expertů- COMP, EMA

Kritéria dezignace II. neexistuje jiná uspokojivá metoda diagnostiky, prevence nebo léčby registrovaný v EU pokud existuje LP musí prokázat významný užitek pro pacienta (significant benefit, SB)

6 6 orphan authorised by centralised MA* *2 withdrawn from the register of orphan drugs Distribution of Orphan MAA

Zákon č. 378/2007 Sb. § 11 zákona o léčivech činit opatření za účelem zajištění dostupnosti léčivých přípravků významných pro poskytování zdravotní péče a přijímá opatření na podporu výzkumu, vývoje a dostupnosti léčivých přípravků pro vzácná onemocnění a léčivých přípravků, které mohou být jako takové stanoveny, jakož i léčivých přípravků pro použití v dětském lékařství,

Národní strategie pro vzácná onemocnění na léta Mezi hlavní cíle Národní strategie proto patří včasná diagnostika a dostupnost adekvátní léčby vzácných onemocnění, koordinace a centralizace efektivní péče o pacienty se vzácným onemocněním, zlepšení vzdělání a informovanosti odborné i laické veřejnosti v dané oblasti a spolupráce na národní i mezinárodní úrovni se zapojením pacientských organizací a také zlepšení identifikace vzácných onemocnění v rámci systému Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN).

Úkoly a aktivity v letech Podpora vědy a výzkumu v oblasti RD Sjednocení a rozvoj sběru dat a biologických vzorků o RD Podpora a posílení role organizací pacientů se vzácným onemocněním Meziresortní a mezioborová spolupráce Zahraniční spolupráce v oblasti RD Národní priority orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací Koncepce zdravotnického výzkumu do roku 2012 Absence podpory výzkumu v oblasti vzácných onemocněních

LPVO a nákladová efektivita VILP  Stanovení trvalé úhrady oJeho terapeutická účinnost a bezpečnost- risk/ benefit- EU,EMA,COMP- požadavek účinnosti v běžné klinické praxi ČR oZávažnost onemocnění, k jejímuž léčení je určen- statut orphan léku oNákladová efektivita - jak ji stanovit ???? oPři přechodu do trvalé úhrady hodnocení nákladové efektivity- pro vzácnost doba 36 měsíců nedostatečná oHTA nelze aplikovat na „léky pro vzácná onemocnění

Committee for Orphan Medicinal Products- COMP

Orphanet Journal of Rare Diseases 2012, 7:74

2007 dopad na lékové rozpočty BE 2 % FR 1%, NE 1 % UK 1% DE 2.1% IT 2% ES 2 % průměrně 1.7 % v 5 zemích s nevyššími náklady na léky průměrně 1.7 % v 5 zemích s nevyššími náklady na léky

Mylné vnímání léků pro vzácná onemocnění nejvyšší profit farmaceutického průmyslu „ tsunami“ orphanů precedens „ blockbustru“ imatinib nedostatečné hodnocení orphanů z hlediska účinnosti a bezpečnosti

Stavět na existujících strukturách

§ 16 Vymezení pro neregistrované léky, indikace s nedostatečnými daty o bezpečnosti a účinnosti Administrativní zátěž Prodlužování přístupu inovativních léků k pacientům – časový limit

Přeshraniční lékařská péče Směrnice EP a Rady o uplatňování práv pacientů v přeshraniční péči MS 30 měsíců na implementaci Vzácné onemocnění- samostatný dodatek Síť evropských referenčních center Vznik národních kontaktních center, úřad evropského ochránce práv pacientů

Pozice ČR  01/03/2012 –Návrh směrnice urychlující přístup pacientů k novým lékům  ….. decisions should be taken within 120 (180) days for innovative medicines, as a rule, and for generic medicinal products within only 30

1 25 ČAVO zal. v březnu členů - pacientských organizací pro VO Spolupráci s odbornými garanty, EUCERD, Orpha.net členem Meziresortní a mezioborové komise pro VO při MZČR členem Eurordis Zpravodaj „ČAVO“ Zvyšování povědomí o VO u nás Semináře, medializace