S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
ZELENINA.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_06
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Rod Cucurbita.
Simona Keková, KMD FreeDeK
M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
CHARAKTERISTIKA Původ tykev, lidově: Dýně
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MELOUNY_PREZENTACE_18 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Dana Rejlová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIDIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Potraviny a výživa - Zelenina
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Transkript prezentace:

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

PLODOVÁ ZELENINA

ROZD Ě LENÍ : 1. rajče 2. lilek 3. paprika 1. tykev 2. okurka 3. meloun 4. cuketa lilkovitá: tykvovitá:

LILKOVITÁ ZELENINA 1. RAJČATA: Rozlišuje se řada odrůd - liší se:  barvou – červené, růžové, žluté  tvarem – kulaté, podlouhlé, oválné, hruškovité, baňaté  vegetační dobou – rychlené, skleníkové, polní  vzrůstem – keříkové, tyčkovitá  Prodej :  volně na váhu  balené v misce po 500g  sherry rajčata – balená v misce po 250g a 500g  Druhy v prodeji  keříčková  volně vážená  sherry

LILKOVITÁ ZELENINA 2. LILEK – BAKLAŽÁN  tvar - vejčitý, hruškovitý, kulatý  barva – fialová až fialovočervená  dužnina – nažloutlá, houbovitá s plochými semeny  povrch – hladký, lesklý  chuť – nepatrně nahořklá, pikantní Prodej: na kusy, na váhu

LILKOVITÁ ZELENINA 3. PAPRIKA Odrůdy paprik lze rozdělit :  odrůdy zeleninové – nedozrálé – Slovenská paprika, paprika dužnatá,kapie  odrůdy kořeninové – dozrále – nejsou v prodeji – zpracovávají se na koření  chuť – sladká, pálivá

LILKOVITÁ ZELENINA Speciální odrůdy paprik: I. Paprika obecná –  tvar – jablkový, podlouhlý, zašpičatělý, chuť – sladká, šťavnatá II. Paprika rajčinová –  připomíná rajče, tvarem, chutí III. Paprika třešňová – /feferony/  drobné kulaté červené prudce pálivé plody IV. Ostatní –  Beraní rohy –  tvar - podlouhlý, úzký  chuť – pikantní /konzumují se sterilizované  Chilli papričky –  tvar - malý paprikový  chuť – velmi pálivá  Paprikookurka  tvar – paprikookurky  chuť – paprikookurky  Kayenský pepř  podobný chilli papričce

TYKVOVITÁ ZELENINA 1. TYKEV ŘADÍME SEM TYTO ODRŮDY: a. cuketa b. patizon c. dýně Prodej :  na kusy  na váhu

TYKVOVITÁ ZELENINA a. CUKETA  Tvar – válcovitý  Barva – zelená, zeleně žíhaná, žlutá  Dužnina – krémovitá  Chuť - nevýrazná

TYKVOVITÁ ZELENINA b. PATIZON  Tvar –připomíná disk nebo talíř s vypouklými hranami  Barva – bílá až krémově žlutá  Dužnina – bílá  Chuť – mírně nasládlá, šťavnatá

TYKVOVITÁ ZELENINA c. DÝNĚ  Je to plazivá poléhavá rostlina s velkými, kulatými, žlutými plody, které dosahují hmotnosti až 50 kg. Existuje mnoho druhů dýní, liší se barvou, tvarem i chutí.

LILKOVITÁ ZELENINA 2. OKURKY  Rozdělení podle sklizně:  skleníkové  pařeništní  polní  V obchodě se dělí na: I. nakládačky II. salátové

LILKOVITÁ ZELENINA I. OKURKY NAKLÁDAČKY  sklízí se ve velikosti 30 – 120 mm  používají se ke sterilizaci /nakládání/ II. OKURKY SALÁTOVÉ  tvar – hadová, válcový  barva – zelená  pokud je barva žlutá, jsou přezrálé – hořké Prodej: na kusy, na váhu

LILKOVITÁ ZELENINA  MELOUNY  Patří mezi zeleninu, ale v kuchyni se používají jako dezertní ovoce  Rozdělujeme botanicky dva druhy: 1. MELOUN CUKROVÝ 2. MELOUN VODNÍ

LILKOVITÁ ZELENINA 2. MELOUN CUKROVÝ – PRAVÝ  tvar – kulatý, podlouhlý, vejčitý, žebernatý  povrch – drsný, síťovaný, bradavičnatý, hladký  barva – bílá, nazelenalá, žlutá, oranžová, červená  dužnina – žlutá, oranžová, bílá, nazelenalá

LILKOVITÁ ZELENINA 1. MELOUN VODNÍ  tvar – oválný, kulatý, vejčitý  barva – tmavozelená, mramorovaná  dužnina – červená, růžová, žlutá, s větším počtem semen  chuť – osvěžující, sladká Prodej:  na váhu Úprava pro prodej:  půlky, čtvrtky i menší díly /tvaru půlměsíčku/ zabalené do mikrotenu

OPAKOVÁNÍ: 1. Jak rozdělujeme plodovou zeleninu? 2. Která zelenina patří do skupiny lilkovité zeleniny? 3. Jaké známe druhy paprik? 4. Jaký je rozdíl mezi melounem vodním a cukrovým? 5. Jak rozdělujeme okurky podle sklizně? 6. Které znáte odrůdy tykve?

ZDROJE:             03_300x201.jpg 03_300x201.jpg  cukrovy-meloun/04-canarymelon-luty-cukrovy-meloun.jpg cukrovy-meloun/04-canarymelon-luty-cukrovy-meloun.jpg  

KONEC